Osobní rekord na Urban Challenge Ostrava

Po dvou "prolenošených" letech jsem se konečně zúčastnila závodu. Již počtvrté jsem přijala výzvu překážkového běhu Urban Challenge a podala tam - promiňte, že se tak vychloubám - obdivuhodný výkon. Co na tom, že jsem jen rok po porodu! Trhla jsem osobní rekord a ze 142 žen jsem doběhla 11. 

Urban Challenge je závod, který jsme objevili úplnou náhodou na procházce v areálu psychiatrické nemocnice Bohnice. Šli jsme tam, aniž jsme tušili, že se něco koná. S nadšením jsme sledovali závodníky, jak nosí barely, přelézají popelnice a přeskakují auta. Strýček Google nám prozradil, že o pár měsíců později bude podobný závod v Ostravě. Bez většího zaváhání jsme se přihlásili. 

Trasa závodu je 5 kilometrů dlouhá a je na ní 25 překážek. Bližší představu získáte, když si pustíte následující video. Shlédnutí vám doporučuji - obzvláště pak asi 31. vteřinu, kdy se na okamžik mihnu. 

První Urban Challenge jsem běžela v létě 2018 v Ostravě. Neměla jsem od sebe valná očekávání, a tak jsem si dala za úkol závod především dokončit. S tím, že kdybych to zvládla do čtyřiceti minut, bylo by to parádní. Obě představy se mi podařilo naplnit, doběhla jsem s časem 39:27. 

Podruhé jsem Urban Challenge zaběhla v Praze. V zásadě se jednalo o totéž, avšak terén byl o dost složitější. Výsledky mohu porovnávat s dalším závodem v Ostravě (léto 2019). Mým cílem bylo stáhnout čas pod 35 minut. Bohužel se mi to nepodařilo, a to o tři vteřiny! Přiznám se, že mě to naštvalo, ale celkově jsem byla se svým výkonem spokojená. Běželo se mi dobře a překážky jsem překonávala ladně, gymnastickou historii jsem nezapřela. 

Loni z ostravského Urbanu kvůli covidu sešlo, což mi ovšem nijak nevadilo, vzhledem k tomu, že v době jeho konání jsem měla termín porodu. Otázku, jestli poběžím letos, jsem vyřešila až na začátku srpna. Na tréninky nemám čas, běhám jen sporadicky. Výšlapy v Beskydech ovšem ukázaly, že mám dobrou kondici i tak. Procházky se synem v šátku mi evidentně dávají víc do těla, než jsem si myslela. 

A tak jsem se po návratu z dovolené přihlásila. Nekladla jsem na sebe nároky, brala jsem to jako návrat k "běžnému" životu. Návrat na scénu. K tomu, co jsem předtím měla ráda. Abych si neurvala ostudu, vymezila jsem si na běh trochu více času. O systematický trénink ovšem nešlo ani zdaleka. 

Proto jsem se celkem divila, když jsem si v polovině uvědomila, že se držím mezi nejlepšími závodníky-muži ze své startovní vlny a že začínám předbíhat ty, kteří startovali čtvrt hodiny před námi. Za vytrvalost a tempo v běhu si dávám jedničku s hvězdičkou. Co se překonávání překážek týče, některé mi daly tentokrát pěkně zabrat. Mám asi o pět kilo méně než před těhotenstvím a jak se zdá, přestože trochu posiluju, rozloučila jsem se se svaly. Ruce mám nezvykle slabé, chovaly se jinak, než jsem od nich čekala. Ke konci závodu jsme cítila značnou vyčerpanost. Jsme moc vděčná sympatickému muži, který mi pomohl dostat se ven z posledního kontejneru, přestože si tím zhoršil čas snad o půl minuty! 

V cíli mě čekalo velké překvapení: Hodiny říkaly, že je 12:48. Nevěřila jsem svým očím. Vždyť jsem vybíhala ve 12:15. To mi ty hodiny chtějí říct, že jsem trhla osobní rekord? 

O něco později jsem se dostala k výsledkové listině. A vážně. Stojí tam 33:01
Mám radost a jsem na sebe moc pyšná! 
Jen mě děsí, jak moc budu muset makat, abych to příští rok zase alespoň o kousek stáhla... 


Kvůli čemu jste byli v poslední době na sebe pyšní vy? :) 

Kája

Komentáře

  1. To je úžasné! Velikánská gratulace! Jsi na sebe pyšná právem, tleskám! V poslední době jsem ráda, jak se mi daří v tenise :) snad to nezakřiknu :D

    OdpovědětVymazat
  2. To klobouk dolů, gratuluji k výkonu! :-) Já jsem v poslední době nejvíc hrdá na to, když se mi podaří uspat nebo nakrmit malého v klidu bez většího cirkusu :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. I to je dobrý výkon!
      (Po dnešním obědu bych řekla výkon hodný mistra. :D)

      Vymazat
  3. Hezky! Jsi vážně dobrá :-) Kdybych měla poloviční kondičku jako ty, tak se sebou budu patrně do konce života spokojená :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Aaale, tak zázračná ta moje kondice zase nebude. :D Spolu sní mě žene touha být pořád nejlepší a překonávat se.

      Vymazat
  4. Teda Kájo! "blatové" behy obdivujem z obrovskej diaľky. Gratulka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji. :) Urban Challenge je jednodušší než třeba Gladiator Race, ten děsí i mě. :D

      Vymazat

Okomentovat

Všem děkuji za komentáře. Nebojte se rozepsat.