Podzim má něco do sebe

Když se řekne podzim, představím si mlhu, tmu, zimu a otřepu se zhnusením. Slovo podzim ve mne vyvolává negativní pocity, i když neumím přesně vysvětlit proč. Rok co rok si říkám, že to přece není zas tak hrozné období. Přesto v mých představách stále znamená něco ošklivého. 


Podzim má přitom i kladné stránky. Znamená pro mne nové začátky. Září je pro me důležitějším přelomem než leden a zřejmě to tak navždy bude, jestliže se budu držet učitelské profese. Předloni jsem rozjížděla živnost, loni jsem si zvykala na mateřství, novinky jsou i letos. Znovu se konají zkoušky s orchestrem, přišel nový akademický rok, začali jsme se synáčkem chodit do hudebního kroužku, našla jsem oporu ve skvělém muži. 

Ač to nerada přiznávám, podzimní příroda má něco do sebe. Když o tom tak přemýšlím, měla bych vyrazit na hory. S foťákem! Rozkvetlé kytičky jsou pro mne top, ale barevné listí jim obstojně konkuruje. Navíc na podzim padají kaštany. Fascinující plody, nasbírali jsme jich se synem úplnou hromadu. 

Ranní mlha ve mne vyvolává chuť na čaj Dýně-kurkuma od Oxalis. Objevila jsem ho před šesti lety a od té doby si bez něj nedovedu představit podzim. Celkově teď přichází období příznivé pro pití čajů. Já je teda můžu pít po celý rok, ale existují lidé, kteří jsou tak podivní, že jim připadá uhozené pít čaj v létě. Teď spíše někoho nalákám do čajovny. Jinak by chtěli spíše pivo. 


Podzim vlastně není tak špatný, jaký ho mám v představách. Dokud se drží hezké počasí, není o čem diskutovat. Září a říjen ještě obvykle bývají v pohodě. V listopadu bude chladněji a den se nepěkně zkrátí, ale pomalu začnu myslet na advent a Vánoce. Potom už budu ve svém živlu. Letos se vyřádím, těším se, až budu péct pro syna zvířatkové perničky! 

Jen škoda, že jsem si neodpustila zářijovou tradici. Zpravidla bývám nachlazená a letos se to nějak zvrtlo. Dle očekávání se mi po pár dnech ulevilo a vypadalo to nadějně, pak se to ale zlomilo a bylo mi naopak hůř a hůř, až jsem skončila s antibiotiky. Synáčka se bacily taky nechtěly pustit. 

Prášky mám ještě na dva dny, naštěstí pomohly. Tento týden se naplno pustíme do běžného programu. Ozvlášť se těším na ten hudební kroužek pro miminka, je moc milý. Určitě o něm časem napíšu více. 

Kája

Komentáře

  1. Čaj dýně a kurkuma je úžasný, to mi připomíná, že bych si zase někdy mohla koupit sypaný čaj :D Já mám podzim ráda, zvláště letos, když je zatím docela hezký :) Podzimní přírodu mám také moc ráda

    OdpovědětVymazat
  2. Jej, tak ať se vás bacily brzy pustí! Spousta lidí je teď nemocných, po covidové éře se normální nachlazení zjevně vrátilo o to silněji. A podzim mám už celá léta opravdu ráda. Čaje, svíčky, knížky a filmy, trocha mlhy a melancholie... pro mě je to patrně nejinspirativnější období roku :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Moc se těším na článek o hudebním kroužku, zní to zajímavě :) Miluji kaštany <3 o víkendu jsem byla s pejsky na procházce a taky jsem trošku posbírala a udělala pár zvířátek :). Ve městě máme novou kavárnu a čajovnu. Má ji mamky kolega, tak jsme se tam byly podívat a je to tam moc hezké a útulné. Určitě se brzy vrátíme :). Slunečné dny a barevné listy jsou skvělá kombinace. Kéž by takových dnů bylo ještě dost. Jak říkáš, pak už bude spíše sychravo.

    OdpovědětVymazat
  4. Mě na podzimu štve jenom ta brzká tma. Jinak ho mám ráda :) Brzy se uzdravte, taky mě bacily letos smetly.

    OdpovědětVymazat
  5. Tak to ja mám jeseň z celého roka úplne najradšej, milujem tie farby, zvýšené pitie čaju (áno, nemám problém ho piť počas celého roka, ale ako sa ochladzuje, čaj sa zvyšuje).

    OdpovědětVymazat
  6. Tak snad už jste oba zdraví jako rybičky! K podzimu mám rozporuplný vztah: na jednu stranu miluji babí léto a když je ještě teplo a slunečno, ohromně si to krásné pomijívé období roku užívám. Ale zamlžené chladné dny mám ráda jen na fotkách. Když musím ráno do práce, je vlhko, zima a tma, tak mi to na náladě nepřidá. Zima mi paradoxně nevadí, jakmile mrzne nebo je sníh, tak jsem zase spokojená. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Teď už ano. Zrovna, když se jak naschvál zkazilo počasí!
      Zimu mám ráda, když je sníh, jinak moc ne. Věčně mi mrznou ruce. Ještě že jsou Vánoce a v únoru mám narozeniny.

      Vymazat
  7. Když si odmyslím podzimní virózy, souhlasím s tebou, že podzimní období má něco do sebe. Všude je tolik barev, pokud není zrovna celý den zataženo a neprší. Na druhou stranu i z takových dnů se dají vytřískat povedené fotografie. Já osobně mám nejradši ty dny, kdy zabalanej v dece doma koukám z okna, jak venku prší a do toho popíjím horký čaj nebo kakao. Bohužel vzhledem k tomu, že celé dny trávím v práci, mohu pozorovat město ze své kanceláře s hrnek kávy v ruce zatímco musím poslouchat někdy obtěžující dotazy od uživatelů. Co se týče nějaké té virózy, tak poslední dva roky jsem vůbec nic nechytil, což je v době Covidové více než zvláštní.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Všem děkuji za komentáře. Nebojte se rozepsat.