Recepty na výbornou kávu, příběh s propletenými osudy mnoha postav, ruský klasicismus, 3 nej knihy přečtené za rok 2021

V roce 2021 jsem přečetla 34 knížek, celkem 9106 stran (praví Databáze knih). Téměř polovinu tvoří znovučtená díla. Jednak ráda čtu, co už znám, částečně je to ale i covidem a uzavřením knihoven. Trojici knih, které na mne zapůsobily nejvíc, jsem sestavila z těch, které jsem měla loni v ruce poprvé. 


Manuál pro milovníka kávy: Jak si doma připravit tu nejlepší craft kávu


Autor: Andreas Willhoff a Jessica Easto
Překlad: Karla Voráčková

Kniha pro každého, kdo chce vylepšit domácí přípravu kávy. V první části knihy se čtenář dozví, kde se káva pěstuje, jak se zpracovává, ochutnává a hodnotí. Následuje představení různých pomůcek k přípravě filtrované kávy. Poslední část knihy obsahuje konkrétní "recepty". 

Co mě ke knize přivedlo: Hledala jsem literaturu o kávě, jako správná milovnice jsem chtěla o ní vědět více, než jsem dosud věděla, a chtěla jsem též povznést svou přípravu na vyšší úroveň. Brouzdala jsem e-shopem a každý titul si prohlédla na Databázi knih. Manuál pro milovníka kávy měl vysoké hodnocení a zároveň měl sympatickou cenu. 

Čím na mne kniha zapůsobila: Je informačně hodnotná a zároveň srozumitelná. Splnila očekávání.

Co bych knize vytkla: Od té doby, co jsem ji přečetla, připravuji kávu zásadně s váhou a řeším každý gram. Rovněž ve mne vzbudila touhu utrácet za různé vybavení - ale držím se na uzdě, jsem spořivá.

Sladká pomsta 

Autor: Jonas Jonasson
Překlad: Hana Švolbová 

Pátá kniha od švédského autora, který se stal známý Stoletým staříkem. Vystupuje v ní spousta postav, jejichž osudy se neuvěřitelně proplétají. Sladká pomsta z názvu je cílem dvou hlavních hrdinů, pomstít se chtějí jednomu vypočítavému muži za své osudy. Do příběhu se navíc plete Masaj. Ve Švédsku se setkává s řadou moderních výmožeností, které v jeho rodné zemi neznají. 

Co mě ke knize přivedlo: Od Jonasse Jonassona jsem přečetla všechny předchozí knihy, tato nutně musela následovat.

Čím na mne kniha zapůsobila: Nechápu, kde autor bere tolik nápadů! Sladkou pomstu jsem zařadila na druhé místo hned po Analfabetce - a tu mám nejradši možná proto, že jsem ji četla jako první. Propletení osudů jednotlivých postav mě bavilo. Asi se na ně brzy vrhnu znovu... 

Co bych knize vytkla: Snad jen trochu táhlý začátek. 

Idiot 

Autor: Fjodor Michaljevič Dostojevskij
Překlad: Tereza Silbernáglová 

Co mě ke knize přivedlo: Soukromý čtenářský klub 

Čím na mne kniha zapůsobila: Vtáhla mě do tehdejší ruské společnosti. Zaujala mě myšlenkami, které v ní zazněly. Po každé přečtené kapitola jsem byla zvědavá, co se bude dít dál a čím mě Aglaja zase vytočí. 

Co bych knize vytkla: Někdy byla až příliš ukecaná a zaplácaná informacemi. A v těch postavách, aby se čert vyznal. Na konci druhéh dílu jsem se ztrácela. Ve třetím díle se to zlepšilo, jinak bych asi knihu ani nedočetla. Vím, že od ruského realisty nemůžu očekávat minimalismus, ale kdyby se třetina textu vyškrtala, příběh by nijak zvlášť neutrpěl. 

Komentáře

  1. Také jsem milovník kávy, tak by se mi knížka o kávě určitě líbila :) Hlavně by mě zajímaly ty recepty. :) Od Dostojevského jsem četla Zločin a Trest, k Idiotovi jsem se ještě nedostala ale určitě si jej v budoucnu někdy přečtu :)

    OdpovědětVymazat
  2. Nojo, ukecaný Dostojevskij, to je přesné :-) Do Bratrů Karamazových jsem se sice naprosto zamilovala, ale kdyby to bývalo bylo o něco stručnější, taky bych se asi nezlobila :-D

    OdpovědětVymazat
  3. Mně se loni nejvíc líbila knížka Davida Sucheta. Jinak jsem četla hodně naučné literatury a letos se vracím zpátky k beletrii.

    OdpovědětVymazat
  4. Musím sa priznať, že ani jednu som nečítala. Od Dostojevského som čítala Zločin a trest a občas som sa tam tiež strácala, veľmi veľa postáv, veľa pre mňa zbytočného textu na úkor deja (môj osobný pohľad). Tak ako čítam Tvoje hodnotenie Idiota, asi to bol jeho štýl písania.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Všem děkuji za komentáře. Nebojte se rozepsat.