Kofein je dobrý sluha, ale zlý pán + tip na bezkofeinovou kávu

Kofein. Tolik lidí se jim několikrát denně dopuje! Někdo to dělá pro jeho samotné účinky, někdo si nedokáže odpustit oblíbenou chuť kávy nebo čaje. A dost možná k tomu většinu lidí ženou oba motivy současně. K tomu se hlásím i já. V posledních třech letech jsem ale zjistila, že kofein umí být pěkně zlý. 

Důležitou roli začal kofein hrát po maturitě. Ze strachu, že bych si na něm vybudovala závislost, jsem pravidelně dodržovala bezkofeinový den. Časem jsem dvakrát do roky zařadila též bezkofeinové týdny. Tehdy jsem zjistila, že jednodenní pauza od kofeinu je k ničemu. Abstinenční příznaky se totiž projevují až druhý den! Několikrát jsem při takovém detoxu zažila nejen očekávané únavy velice silnou bolest hlavy. Čistila jsem tělo od kofeinu, a poslala jsem mu paracetamol...

Kofein sice je návyková látka, nicméně myslím, že není kdo ví jak nebezpečná. I proto jsem nepocítila potřebu zbavit se kofeinu jednou pro vždy. Proč bych si odepřela oblíbené nápoje, že jo? Na jaře 2019 jsem to s kofeinem docela přeháněla. Před prací jsem stihla vypít zelený čaj i espresso. Po návratu domů jsem pokračovala a mnohdy jsem nějakou kávu stihla i dopoledne. 

Kofeinový nápor mi způsobil potíže s pletí. Během několika měsíců jsem vyzkoušela hromadu kosmetiky a postupně jsem vysazovala lepek, cukr a laktózu. Pupínky neubývaly. Že za nimi stojí kofein, jsem si dlouho nepřiznávala. Ale vážně, sotva jsem se ho vzdala, čelo bylo hezčí a hezčí. 

Od té doby jsem kofeinovala jen zlehka. Těhotenství a počátky kojení přeskočme, to je zvláštní téma. 


Loni jsem vypozorovala vliv kofeinu na stres. Od jara beru antidepresiva a přestože se můj stav průběžně zlepšuje, občas se cítím dost hrozně. V těch chvílích je důležité se kofeinu vyhnout obloukem. A nadopovat se hořčíkem! Vím, že stresové situace zvládám bez kofeinu mnohem lépe. Zapíjet problémy kávou se nevyplácí, i když jsem to dříve dělala. Cítím se pak hrozně napjatě. 

Metodou pokus-omyl jsem si ujasnila, co si ke svému tělu můžu dovolit. Vím, kdy je kofein vhodný nápad a kdy naopak ne. Přistupuju k němu tak, aby byl dobrý sluha, ne zlý pán. :) Jen teda po čajovnách někdy mívám problém usnout. Jak už nejsem na kofein tolik zvyklá, jsou účinky silnější. Moc mi to ale nevadí. Syn spí a já si můžu v klidu číst! 


Co se týče čajů, piju doma spíše bylinné. Z pravých čajů piju vždy až druhý nálev, ten obsahuje v porovnání s prvním jen minimum kofeinu. Za to je většinou mnohem chutnější. 

A káva? Oblíbila jsem si bezkofeinovou od pražírny Hard Beans. Kávy od jiných pražíren mi nechutnaly, nevoněly, spíše smrděly, chuť byla nijaká. Dopadlo to tak, že jsem si připravovala nápoje s nižším obsahem kofeinu - bezkofeinovou jsem namíchala s jinou kávou. Pak přišla revoluce v podobě Hard Beans. Jejich výbornou bezkofeinovou kávu byste podle chuti jako bezkofeinovou vůbec neoznačili. Díky jemné aciditě přesně odpovídá mému kávovému vkusu. Ráda bych vám ji doporučila, ale nevím, kde byste si ji mohli koupit. Pražírna je v Polsku. 

Já její kávu kupuju v obchůdku Kavalo. Na e-shopu prodávají pouze kávu své značky, ostatní kávy jsou k sehnání jen na prodejně. Zkoušela jsem Hard Beans hledat na jiných českých stárnkách, leč marně. Dva obchody se o pražírně zmiňovaly, žádné její zboží ovšem neměli skladem. Navíc to vypadalo, že bezkofeinovou kávu ani nikdy neprodávali.

Je možné si kávu objednat přímo od pražírny, ale platit 144 korun za poštovné se vám asi nechce. Nezbývá mi, než vás odkázat na bezkofeinovou kávu od Laura Coffee. Mému individuálnímu vkusu sice odpovídá méně než ta od Hard Beans, ale dobrá rozhodně je. A sehnatelná! 

Edit: Doporučit mohu též bezkofeinovou kávu od Beansmith. Ani ta nepředčí tu polskou, ale chutná mi.


Jaké máte zkušenosti s kofeinem? 

Komentáře

  1. S kofeinem nakládám velice opatrně, protože na mě má až abnormálně silné účinky. Kafe je tak pro mě naprosté tabu (navíc mi ani nechutná - což bude s těmi účinky nepochybně úzce provázané) a černý čaj si dávám jen občas, když potřebuju nakopnout, a nikdy ne po třetí hodině odpolední. Takže když čtu o bolestech hlavy a kožních problémech... jo, věřím, naprosto.

    OdpovědětVymazat
  2. Já jsem na kofein navyklá, piju čaj i kafe. Dopoledne čaje (černý, zelený), odpoledne po obědě kafe. Po třetí čtvrté odpolední už ale nic, abych večer spala. Když jsem teď na podzim na 6 týdnů musela kofein ze zdravotních důvodů vysadit, nepozorovala jsem žádnou změnu, na pleti, únavě, nikde, jen mi chyběla chuť a vůně obou nápojů. Partner je ale taky na kofein hodně citlivý, pro něj by se tip na bezkofeinovou kávu hodil. :)

    OdpovědětVymazat
  3. Vyzkoušel jsem pít jak kávičky, tak i čaje. Na chuť kávy jsem si dodnes moc nezvykl, ale čaje mám rád. Obojímu se však vyhýbám a kofein do sebe házím prostřednictvím ochucených limonád (CocaCola). I když vím, že v těchto limonádách je hromada cukru, nezpůsobují mi akné, se kterým jsem tak dlouho bojoval a sám bez pomoci kožní lékařky jsem přišel na to, proč se mi to děje. Od té doby se vyhýbám jak čajům, kávám, tak i čokoladě.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Cocacola je jednoduché řešení, doplní ti chybějící kofein i cukry z čokolády. :D

      Vymazat
  4. Kávu piju a ráda, protože na ni miluju vůni a chuť. Ale všeho s mírou. Také na sobě cítím, že víc, jak 2 šálky už je na mě moc. Pak mě začíná bolet hlava a nastupuje nervozita. Ten článek vysvětlil moje problémy. Děkuju za objasnění.

    https://zpapirunablog.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
  5. Tak to já vůbec kávu nepiji, už ani energy drinky :-) Kofein mám, když si dám coca colu :-D Ale jinak si energii ničím nedobíjím , vůbec :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Energy drinky mi smrdí, asi ta hora cukru.
      Noo, některá rána jsou těžká a bez pořádného čaje bych se nerozjela.

      Vymazat
  6. Několikrát mě káva zachránila, když jsem se cítil zle... Ale asi taky půjde o závislost... :D

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Všem děkuji za komentáře. Nebojte se rozepsat.