Já a barefoot - Konvenční obuv už nenosím

Je to sotva rok, co jsem poprvé obula barefoot boty, přesto už v mém botníku žádné jiné nenajdete. A dokonce už v něm nenajdete ani žádné z bosobot, které jsem na blogu představovala loni v prosinci. Preference se všelijak vyvíjely. Podívejte se, v čem chodím teď a přečtěte si, jak se během celého roku vyvíjel můj vztah k bosobotám.



Barefoot obuv a její výhody jsem popisovala v předchozím článku (Já a barefoot). Nebudu se tím proto nyní zdržovat. Zkrátka jsou to boty, které respektují tvar chodidla a přirozenou práci nohy. 

První bosoboty jsem si pořídila loni, ačkoliv jsem o jejich existenci věděla několik let. Teprve když jsem řešila, v čem bude chodit syn, jsem pořádně studovala, o co vlastně jde. Jelikož jsem nechtěla utrácet za něco neznámého, experimentovala jsem s obuví z druhé ruky. Bosoboty mi byly pohodlné na první obutí. Začátky ale nebyly jednoduché, bolely mě nárty. Postupně jsem se vytrénovala. Po pár měsících jsem musela uznat, že mi běžná obuv není pohodlná. 

V době, kdy jsem o bosobotách psala na blog poprvé, jsem ještě celkem běžně nosila Vasky. Psala jsem, že mají celkem prostornou špičku. Omyl! Netrvalo dlouho a uznala jsem, že mi týrají malíčky. S těžkým srdcem jsem je za směšné peníze poslala dál. Zpětně uznávám, že problém Vasek není jen tvar, ale i tvrdá těžká podrážka. Není nic lepšího, než cítit hrbolky na chodníku! 


Anatomic, poměrně levné plátěné tenisky. 
Červené objednané v rozmaru, když si muž kupoval žluté. (Svedla jsem ho na bosé zcestí!) 


Zimní hand made sehnané na Fleru, sporotvní ZZ Faber z Aliexpressu. 


Be Lenka, jednou na léto, jednou na podzim/zimu, dražší, snad kvalitní boty. 
Bez kožených kotníkových bot bych to nebyla já! Jaký máte vztah k sandálím? Já bych bez nich nefungovala, nezvládla bych nosit ve vedrech uzavřené boty. 


Plátěné baleríny Kecky a tenisky Anatomic z umělé kůže
Teď zase levnější boty, Anatomicům říkám polobotky. 


Baleríny Xero shoes a kožené tenisky Be Lenka. 
Baleríny by mohly být ve špičce širší, nosím je jen občas. Bílé tenisky mám připravené na jednu obzvlášť významnou událost. Jak často je budu nosit potom, ještě nevím. 



Přijde mi směšné, že z bot, které jsem předváděla v prosinci, už žádné nemám. Navíc jsem botník rozšířila tak, že se za to stydím. Letos si už žádnou obuv nekoupím! (A taky nic sukňovitého, ale to s tímto článkem nesouvisí.) 

Naštěstí necítím potřebu svou obuv dále rozšiřovat. Před pořádnou dovolenou v horách, která je zatím v nedohlednu, si pořídím barefoot pohorky. Jinak mě snad čeká jen nahrazování zničených párů. To se, doufám, bude příští rok týkat jen Anatomiců, ostatní byly příliš drahé na to, aby tak rychle dosloužily! 

Nakonec mám ještě jednu srovnávací fotku. Zkusila jsem si v Deichmannu botu, kterou jsem v jiné barvě ještě před rokem nosila. Krom toho, že tvar absolutně nerespektuje nohu, mi nejde do hlavy, proč jsem si sakra hrála na Popelku a cpala nohy do velikosti 36, když mi sedí velikost 38! 



Malíčky jsou taky prsty!

Kája

Komentáře

  1. Páni, to byl ale rychlý přechod! Já mám při delší chůzi v barefootech pořád potíž s tím, že mě dřív nebo později začne bolet jedno koleno. Chodím zjevně nějak blbě, tak to radši střídám. Ale třeba se taky jednou přidám k pravověrným barefootistům :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Koleno? Zajímavé, mě bolela jenom chodidla, potřebovala posílit, protože mám od mala ploché nohy. Když jsem nedávno viděla svoje mokré stopy, musela jsem se pochválit, zdá se, že se mi to dost zlepšilo. :-)
      Muž si díky BF uvědomil, že při chůzi moc dupe na paty. "Bosá" chůze odhalí, co dosud nebylo známo, ale myslím si, že s ohledem na zdraví bychom ji neměli vzdávat.
      Jediné, o čem bych diskutovala, je tloušťka podrážky. Vlastně nevím, proč jsem to do článku nenapsala, asi si to šetřím na příští. Po městě se mi nejvíc chodí v teniskách Anatomic, protože mají podrážku nejhrubší. Někteří je kvůli ní považují za kompromis nebo je dokonce nedoporučují. Já jsem ráda, že mám nějaké tlumení.

      Vymazat
  2. Se svou vášní k podpatkům a jinak zajímavým botám by mě barefootisti nejspíš upálili na hranici. :)

    Ale je pravda, že dnes už na delší nošení neberu boty, u kterých mám pocit, že mi prsty jakkoliv deformují. Malíčky jsou taky část nohy, že ano. I v konvenční obuvi se dají najít velmi pohodlné kousky, já mám třeba ráda Vivaia baleríny, které jsou už na pomezí s barefootem - jsou z elastické látky, takže se natáhnou přesně podle nohy, a gumová podrážka je maximálně ohebná.

    Jinak je normální, že se po přechodu na barefoot noha zvětší, jakmile má prostor se "rozplácnout".

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pro "neBF" lidi se určitě najdou i pohodlné konvenční boty, mně už by asi všechny překážely. Potřebuju při chůzi pořádně rozátáhnout prsty. Možná proto mi dlouho Vasky svou šířkou navadily, a pak najednou ano.

      Věřím, že se noha jakoby zvětšila, ale s 36 jsem si určitě hrála na Popelku. Vždyť by to znamenalo, že mi od dvanácti noha vůbec nevyrostla, což je asi blbost, když do výšky jsem ještě pár centrimetrů zvládla. A hlavně vím, že jsem vždycky měla prsty až do samotného konce boty, což by být nemělo. (A proto jsem měla tak ošklivé nehty...)

      Vymazat
    2. Určitě může být. :) Mně přijde, že to stejně každá značka čísluje úplně jinak, někde mám 37, zatímco u zimních bot nebo pohorek hravě 39.

      Vymazat
  3. Toto som ešte neskúšala, ale myslím si, že by som mala, lebo nohy mi poskytujú veľmi veľa. Kto vie, ako sa v tom šoféruje? :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Muj muz si rizeni chvali, pry lepsi nez boty, ktere nosil do te doby.

      Vymazat

Okomentovat

Všem děkuji za komentáře. Nebojte se rozepsat.