Jak jsem naletěla podvodníkovi

Na internetovém bazaru jsem se setkala s podvodníkem. Okolnosti byly naštěstí dost podezřelé, a tak mi včas došlo, že údajný kupující nebude ke mně domů posílat kurýra, který si zásilku nejen vyzvedne, ale dokonce i zabalí. Tentokrát jsem nenaletěla. Vzpomněla jsem si ale na to, jak jsem kdysi přišla o pěkných pár tisíc, když jsme sháněla byt. 

Stalo se to na jaře 2019, když jsem se stěhovala z Prahy zpátky do Frýdku-Místku. Zkušenost jsem sdílela jen s Markem, který v té době taky sháněl bydlení. Pravidelně jsme si psali o tom, jak postupujeme, a tak se z něj stal jediný člověk, kterému jsem se přiznala. Za své pochybění jsem se totiž hrozně moc styděla. S odstupem mi to tak zlé nepřijde, vlastně se tomu dokážu zasmát. I tak je pro mne jednodušší napsat o podvodu článek. Kdo ví, kdy budu schopná o něm vyprávět v reálném světě. 

Každý den jsem projížděla nové inzeráty, aby mi nic neuniklo. Když mě nějaký byt zaujal, okamžitě jsem psala majiteli nebo realitnímu makléři. Byla jsem poměrně přísná, byt měl být opravený, na hezkém místě a samozřejmě i za rozumné peníze. Na vybavení jsem netrvala, pominu-li kuchyňskou linku. Shánění nábytku jsou sice starosti a výdaje navíc, ale aspoň bych si mohla bydlení zařídit podle sebe. 

Jednoho dne na mne vyskočilo něco úžasného: prostorný byt se dvěma pokoji a kuchyňským koutem, čerstve po rekonstrukci, s pěkným nábytkem, na atraktivním místě. Nájemné bylo vzhledem k vlastnostem bytu za hubičku. Tam musím bydlet! napadlo mě okamžitě. 


Jo. Možná mě měla zarazit už ta cena. Ne že by byla výrazně nižší než cena jiných bytů, ale kdyby byl inzerát skutečný, určitě by byla o něco vyšší. Bohužel jsem to vnímala jako super výhodu, ne důvod se zamyslet. Komunikace s majitelkou bytu byla podezřelejší. Momentálně není v ČR, byt si však můžu prohlédnout i bez ní. Stačí, když zaplatím kauci, a ona mi pošle klíč. Kdyby se mi byt nelíbil, klíč pošlu zpátky a ona mi vrátí peníze. V opačném případě se klidně můžu rovnou nastěhovat. 

Ano. Vypadá to jasně. Jenže já jsem tolik chtěla krásný byt na náměstí! Poslala jsem fotku své občanky, 16 000 Kč a potvrzení o platbě. A pak jsem čekala, čekala, čekala a čekala... než mi konečně docvaklo, že to byl všechno podvod a že nikdy neuvidím byt ani svoje peníze. 

Ach jo. 

Nic podobného se mi už nikdy nestane! Snad... 

Kája

Komentáře

  1. Poučení, sice drahé, ale poučení. Něco nutně shánět delší dobu je tak vyčerpávající, že člověk jednoduše podlehne. Tak snad už se to nestane ;-)

    OdpovědětVymazat
  2. Přemýšlím, zda jsem já někdy někomu naletěla, ale řekla bych, že ne. Ale teda tohle je masakr, přijít o tolik tisíc peněz. Upřímně se to může stát ale komukoliv, je více lidí, kteří naletí podvodníkům. Máš zkušenost pro příště a budeš do budoucna opatrnější :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Nedivím se, že se s takovou příhodou nerada svěřuješ, taky by mi to nejspíš trvalo řadu let. Ale zase je to velmi cenná lekce. A to se počítá :-)

    OdpovědětVymazat
  4. Pamatuji si to jako kdyby to bylo před měsícem. Naletěli jsme a poučili se. Dnes už jsme oba opatrnější. Oba jsme si našli bydlení, ale ty peníze nám už nikdo nevrátí - a to jsem, prosím pěkně, byl i na policii. Nicméně na tuto událost jsem se snažil usilovně zapomenout. Nejsem na ni hrdý a nechtěl jsem ji zmiňovat na veřejnosti. Ale když už je to venku, tak co se dá dělat...

    OdpovědětVymazat
  5. Na šťastie som naletela len párkrát a za pár drobných, ale aj tak ma to štvalo, už z princípu.

    OdpovědětVymazat
  6. S tím podvodem na bazaru jsem se taky setkal, naštěstí mi to taky došlo. :)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Všem děkuji za komentáře. Nebojte se rozepsat.