Nosím sukně v létě i v zimě

V různých článcích jsem se zmiňovala, že nosím mnohem raději sukně než kalhoty. Ano, i v zimě. Nebylo to tak ale vždycky. Třeba v prváku se mamka nemohla dívat na to, jak pořád chodím v kraťasech! Když jsem kývla na spolupráci s Astratex.cz, hned jsem věděla, že budu psát o sukních. Z e-shopu jsem si místo podprsenky a kalhotek objednala zásobu punčocháčů


Poznámka na úvod: Kdykoli použiju slovo sukni, myslím tím sukni i šaty. 

V sukni se cítím ženštěji 

Byly doby, kdy pro mne sukně byla něco extra. Oblečení, které si vezmu, když chci vypadat hodně dobře.  Ve třinácti, čtrnácti, jsem celé prázdniny chodila v kraťasech a bylo mi úplně fuk, jak vypadám. Dokonce jsem byla úplně otrávená z toho, když mě mamka jednoho dne přiměla obléknout si džínovou sukni a růžový nátělník. (Ten jsem po někom zdědila, nátělníkům jsem nikdy nepřišla na chuť.)

Časem mi začalo záležet na tom, jak vypadám. V kalhotách to dobré nebylo, necítila jsem se v nich dost žensky. Ono když se vám půlka třídy směje, že jste žehlící prkno, musíte dát ženskost najevo aspoň jiným způsobem. Špatné bylo, že jsem sukni mohla nosit jen tehdy, když bylo teplo. Obout jsem k nim mohla jen sandály a baleríny. 

Co bylo horší, vlastnila jsem jen otřesné sportovní bundy. Mám z nich dodnes osypky, když si na nich vzpomenu. Jednu dobu jsem nosila raději dvě mikiny na sobě, abych si nemusela vzít tu zelenou šílenost. V oranžové zimní jsem trpěla ještě víc. Sportovní bundy mám samozřejmě i dnes, ale vybrané podle vkusu. Ne podle toho, že v dětském textilu zrovna žádná jiná v mé velikosti nebyla. (A věřte, že dětské oblečení pořád nosím.) 

Sukně jsou ženštější, a tak jsem si jednu přídila i na sport.

Inspirace v Laponkách 

Když jsme se v zeměpise učili o Finsku, dívali jsme se na tradiční laponské kroje. Světe div se, ženské měly na sobě sukně! Způsob jejich oblékání jsem nazvala důmyslným systémem punčoch. Rozhodla jsem se, že to budu dělat jako ony. Postupně jsem dotlačila rodiče k pořízení rádoby elegantních bund (kabáty jsem začla pořádně nosit až ve dvaceti), z peněz v pokladničce jsem si koupila první kotníkové kožené boty a tvořila co nejdůmyslnější punčochový systém. Podkolenky na silonky, termolegíny a tak. Po letité pauze jsem se vrátila ke klasickým punčocháčům. 

Koncem gymnázia jsem vyvíjela punkovou eleganci, pokračovala jsem v ní až do doby, než jsem začala učit. Za katedrou jsem zněžněla. Dnes mám ze sebe často pocit, že se ze mne stává princezna. Dokonce mě láká růžová barva, kterou jsem, jak můžete vidět na fotografii výše, brala jen v křiklavém odstínu na běžeckém oblečení, a to tak trochu z recese, protože běžecké má vždycky šílené barvy. 

Vsuvka o punočocháčích 

Proboha! Já tady používám ono příšerné slovo! Kdepak unčocháče. Štrample to jsou! 

Na letošní zimu mě zásobil Astratex 

O nové punčocháče píšu každý rok Ježíškovi. Letos jsem měla předčasné Vánoce od Astratex.cz.V kategorii punčochové zboží je toho víc než dost. Vybírala jsem co nejsilnější, největší odvaz jsou petrolejové. Vzala jsem i jedny se vzorem, což je u mne novinka. 


Balíček přišel velice rychle. Astratex se předvedl jako rozmazlující e-shop. Kvůli takovým mě pak naštve, když jinde vyřizují objednávku třeba týden... Kromě zásoby na laponský styl jsem zvažovala nové plavky. Možná to zní bláznivě, proč před zimou plavky? Pro nás je plavání celoroční záležitost. Vlastně je to v zimě ještě lepší, protože v aquacentrech bývá příjemné teplo! 

Další věc, kterou bych určitě využila, jsou sportovní legíny. Sice jsem letos v běhu i chození po horách dost polevila, ovšem hodlám své dřívější záliby oživit. 
Kája

Komentáře

  1. Taky bych chtěla nosit častěji sukně a šaty, ale kalhoty jsou většinou pohodlnější a rychleji se oblékají. U běžné procházky nebo nákupu mi je asi jedno, že si nepřipadám dost žensky :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jasně, na ryché vyběhnutí to taky neřeším. Nebo na kratší procházky nebo když vím, že si budu třeba sedat na zem... Ale sukně jsou nejhezčí.

      Vymazat
  2. Také nosím sukně a šaty celoročně, jen na doma akceptuji i legíny nebo palazzo kalhoty. Sukně jsou pěkné, pohodlné a může být v nich tepleji než v džínách, stačí se navrstvit, preferovat vlnu a funkční termo materiály (a že teď na horách dobře vím, o čem mluvím).

    OdpovědětVymazat
  3. Já mám období sukní a pak období kalhot. Teď v zimě mě potkáš jenom v kalhotách. Ale v létě jsem nosila hlavně šaty a sukně :)

    OdpovědětVymazat
  4. Já jsem sukně nikdy moc nenosila. Nikdy jsem se v nich moc necítila. A ani je nosit neumím. A já vlastně nejsem spokojená ani s kalhotami. Já furt čekám, až se začnou prodávat takové ty kalhody s nohavicemi do zvonu, jako se nosili v 60. letech. Ty se mi líbí. A ono furt nic. Jednou to prostě do módy znovu přijít musí. Já se jednou dočkám. A pak si nakoupím zásoby. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nohavice do zvonu se mi kdysi líbily, teď, když už nosím kalhoty, potřebuju je mít obepnuté kolem kotníků. :D Ale na druhých mi zvony nevadí.

      Vymazat
  5. Máš tam chybu v odkaze na Astratex - tečka navíc.

    Mi se zdá, že jsem z tama měl kdysi nějaké boxerky. Byly velmi pohodlné a měly zajímavý střih, který zvýrazňoval nádobičko. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to dělají všechny boxerky, ne? :D

      Vymazat
    2. Všechny určitě ne, většina nic nepřidá. Jak píšu, bude to střihem, protože u jiného typu jsem tento efekt nezpozoroval. :)

      Vymazat
    3. Tak v tom případě máš asi nevýrazné nádobičko... :D :D

      Vymazat
    4. Ne, je to střihem. :D A vůbec, koho ještě zajímá nějaká velikost? :D

      Vymazat
    5. To tvrdi ti, co se nemaji cim chlubit. :-p

      Vymazat
  6. Ja som absolútne antisukňový typ :-D tepláky, džíny, prípadne nohavice s pukami pre elegantnosť, ale sukňa, to by musela mať dĺžku tak po členky :-D

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Všem děkuji za komentáře. Nebojte se rozepsat.