S knížkou do života, aneb čtenářský klub pro batolata

Jistě víte, že jsem velká milovnice knížek. Lásku ke knihám od začátku přenáším i na syna. Čteme spolu každý večer, někdy to stihneme i přes den. Knihy kupujeme, dostáváme i půjčujeme v knihovně. Tam nechodíme jen pro zásobu čtení. Dvakrát měsíčně se účastníme dětského čtenářského klubu


S knížkou do života 

Naše knihovna se zapojila do projektu S knížkou do života, české verze anglického projektu Bookstart. Záměr je jasný: podporovat čtenářskou gramotnost. Kde je třeba začít? Nejlépe ještě v plenkách. Proto se projekt snaží lákat rodiče s malými dětmi ke knihám a do knihovny. Nevím, jak se angažují v jiných městech, v naší knihovně funguje dětský čtenářský klub

Na začátku měsíce probíhá ve frýdecké pobočce, koncem měsíce v místecké. Probíhá vždy dopoledne, takže se ho pravidelně zúčastňují nejmenší děti, které ještě nechodí do školky. 

Jak probíhá čtenářský klub 

Začátek je psaný na 9:00. V tu chvíli se ještě nic neděje. Knihovnice dokončují přípravy, maminky pijí kafe a děti si hrají. Běhání s kočárkem ani ježdění s vlakem nemá se čtením nic společného, ale to nevadí, hlavně že děti zjišťují, jak je v knihovně dobře. 

„To je knihovna, tam chodíme pro knížky, že?" říkala jsem jednou synovi, když jsme jeli autobusem kolem knihovny.
„Taky auta tam jsou!" upřesnil.

Přibližně v 9:15, až se děti vydovádějí, začíná program. Uvádí ho dvě básničky doprovázené pohybem. Následuje pohádka. Obvykle ji jedna knihovnice čte z knížky, druhá ji doprovází loutkami, obrázky, případně drobnou dramatizací. Slyšeli jsme třeba O koblížkovi, Jak pejsek s kočičkou dělali k svátku dort, Boudo budko, kdo v tobě přebývá?, došlo i na Prasátko Peppu. 

Po pohádce bývá ještě další drobná aktivita jako házení míčků do koše, zpívání apod. Nakonec přichází výtvarka. Rodiče se mohou průběžně seznamovat (nejen) s vystavenými knihami. 

To musí být hrozný chaos! 

Možná vás napadá, že číst pohádku skupině dvouletých dětí není zrovna jednoduchá disciplína. Ano, v klubu vládne trochu chaos. Synáček sleduje dění na půl ucha, většinou má v ruce auto nebo se zabývá knihou vlastního výběru. Je to takový pasivní rozvoj čtenářství, věřím, že i takový má svůj význam.  


Kája


P. S. Zajímalo by vás, co se synáčkem čteme? 
P. P. S. Článek zařazuji k tématu měsíce klub v Klubu blogerů

Komentáře

  1. Pěkný program knihovna pořádá. A ano, bylo by zajímavé se dozvědět, co synka zajímá za četbu.

    OdpovědětVymazat
  2. Myslím, že je hezké, že knihovny čas od času pořádají nějaký program pro malinké děti. I kdyby jim to v tomhle věku ještě nic nedalo, zase je to něco jiného, než hraní si doma. Jednou za čas to chce nějaký zážitek. A až bude starší, podvědomě v sobě bude mít zakódováno, že mezi knihami se člověk může cítit dobře Také to podpoří sociální kontakt s ostatními dětmi.

    OdpovědětVymazat
  3. Fajn, že knihovna tohle organizuje. Já si knížky z knihovny pro malého zatím netroufám půjčovat, protože pořád občas prohlížení domácích zásob skončí natrženou stránkou...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jednu dobu jsem knížky z knihovny měla bokem a četli jsme je jenom společně. Teď už synovi celkem věřím.

      Vymazat
  4. Mně by zajímalo, co čtete a jaké dětské knížky tě třeba zaujaly :) Bookstart mi přijde super super, a věřím, že má pro malé děti význam v rozvoji čtenářské gramotnosti.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Napíšu o tom.
      Zatím to není tak zajímavý výběr. Časem to bude lepší.

      Vymazat
  5. To je krásná možnost, jak se kulturně socializovat i s malými dětmi. Musím se podívat, jestli u nás na Městečku dělají nějaké podobné akce i v knihovně, zatím jsem zaregistrovala jen baby kino. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Naše knihovna má tu informaci celkem zamaskovanou. A to je dobře, kdyby ji víc propagovali, chodilo by víc dětí a místo pohádky by to byla divočina.

      Vymazat

Okomentovat

Všem děkuji za komentáře. Nebojte se rozepsat.