Valentýn neprožívám, ale vůbec mi nevadí

Valentýn se blíží! Postavy z amerických seriálů šílí ze shánění vhodného dárku, Češi spamují sociální sítě komentáři o tom, že je to hloupý svátek a že my přece máme první máj. Ten má ještě na kritiku čas, na jeho znevažování přijde řada až koncem dubna. Psát do diskuzí nemá cenu, takže napíšu sem. Valentýn mi vůbec nevadí. 


Průměrný hater chybně prohlašuje Den svatého Valentýna za americký svátek. Četla jsem, že je hypermoderní a importovaný. Dotyčný o něm asi nic nečetl, jinak by věděl, že kořeny tradice sahají daleko do evropské minulosti. Hypermoderní je jen ta podoba, přeslazené dárky a tuny srdíček v obchodě. To ovšem není chyba samotného svátku. Obchody rády využijí jakoukoli příležitost na něčem vydělat a lidi jsou často vysazení na materiální radosti. 

Průměrný hater prohlašuje, že si lásku máme dávat najevo každý den a ne jenom 14. února. S tím souhlasím, ale myslím si, že když nějaká příležitost, je to o chlup hezčí. Navštěvovat rodinu bychom měli celoročně, ne jenom na Vánoce, myslet na předky bychom měli častěji než pouze na Dušičky. Proč slavíme narozeniny a proč si připomínáme výročí?... My s mužem žasneme každý 19. den v měsíci, že uběhl další měsíc od svatby. A světe div se, rádi se máme i všechny ostatní dny!  

Valentýn pro mne nemá velkou váhu, důležitější jsou narozeniny dva dny na to, i když ani ty moc neslavím. Je to pro mne spíš připomínka toho, že jsem zase starší, skvělá výmluva dát si v kavárně něco drahého, a den, kdy dostanu nějaké nové knihy. :) 

Únorový svátek lásky se nevylučuje s květnovým. Klidně můžete dneska na slavnostní večeři a v květnu pod rozkvetou třešeň. Stejně tak se nevylučuje Halloween s Dušičkami, ačkoli komentáře v říjnu většinou tvrdí opak. Není žádný problém dlabat s dětmi dýni, vyrobit jim kostýmy na halloweenskou zábavu, a pak snimi zapalovat na hřbitově svíčky. 


Slavíte Den svatého Valentýna? Který svátek má pro vás největší význam? 

Kája

Komentáře

  1. Hejtování svátků mi připadá ujeté. Když něco lidé slaví a mě se to nijak nedotýká, tak proč to vůbec řeším? A když já zrovna slavit nechci, tak je to moje svaté právo, ale proč s tím otravovat druhé a cpát jim to? Ani Valentýna, ani Halloween neslavím a to, co dělají v tyhle dny jiní lidé, je mi zcela upřímně jedno. Docela by mě zajímalo, jak se z takovéhle věci vůbec stalo téma.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nevím, přijde mi, že někteří lidé prostě vůbec nechtějí uvažovat v souvislostech.

      Vymazat
  2. Každá příležitost, jak někomu dát najevo, že ho máme rádi, se hodí.

    OdpovědětVymazat
  3. Napsala jsi to naprosto výstižně - neprožívám, ale nevadí mi. A je to prostě každého věc. Já jsem třeba byla včera kupovat kytičku na pohřeb a paní prodavačka mi nabízela různé a řekla mi, že kvůli Valentýnovi jsou růže o 20kč dražší :-O

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tohle nákupní šílenství se mi nelíbí, ale proti gustu... od obchodů je to chytrý tah. :) :D

      Vymazat
  4. Nemám problém s žádnými svátky, když to někomu dělá radost, proč to odsuzovat. Já slavím každý pátek, to je bláznů svátek. :-D

    OdpovědětVymazat
  5. Nijako zvlášť neoslavujem, ale dostala som hneď dve čokolády, takže fajn :-)
    Prajem krásne narodeniny, najlepšie niekde v kaviarničke s kávičkou aspoň na chvíľku :-)

    OdpovědětVymazat
  6. Já nejsem nijak extrémě slavící typ. Dostávání a dávání dárků je fajn. Ještě lepší se bonboniéra a dort. A všechny příležitosti k těmto věcem asi stavím na stejnou úroveň. (Teď pomiňme, že já žeru sladké celý rok.) Opravdový svátek pro mě je, když například objevím nějakou píseň, která mě nadchne. Nebo když zjistím, že jsem si zlepšila nějakou dovednost.
    V tomhle mi je právě sympatický přístup Indiánů. Protože Indián slaví, když pocítí, že se stal lepším člověkem.
    Co se týče Valentýna, je to hezký svátek. Lásku bychom vlastně měli oslavovat několikrát do roka. Jen by se člověk asi měl vyvarovat přehnané komerce a předražených veledarů, na které se stejně jen práší. Někdy stačí drobnost a někdy zase dárek v podobě společného zážitku.

    OdpovědětVymazat
  7. Příležitosti jsou fajn (nemůžu taky napsat nic jiného, že, když se čas od času pozastavím nad svátkem literární postavy). A Valentýn je skvělá myšlenka s momentálně často toxickým provedením.
    Letos jsem dostala balení jahod, anžto je mám ráda do snídaňové kaše, s poznámkou, že jde fakt jen o ty jahody, ne o jejich obal. Obal byl růžový, se srdíčky, co už, ale hlásal, že uvnitř jsou "coupons for couples" nebo jak to bylo. A když jsem se dovnitř probojovala, první, na co mi padl zrak, byl "a coupon for a day with your friends".
    Kývli jsme na sebe a obal s kupony letěl do tříděného.

    OdpovědětVymazat
  8. Lidi svátky hejtují, protože si prostě rádi stěžují na věci, i když zrovna na jejich život nemají negativní dopad. Já třeba Valentýna neslavím, protože jsem permanentně single, ale to neznamená, že na něj budu házet špínu a nadávat. Když chce někdo slavit Valentýna, tak ať slaví, však v čem je problém? :)

    OdpovědětVymazat
  9. My to máme jednoduché - slavíme vše. :D

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Všem děkuji za komentáře. Nebojte se rozepsat.