Králíček Bing a nesmyslné názory na pořady pro malé děti

Králíček Bing je hlavní postavou seriálu Bing určeného nejmenším děti. Je oblíbený u batolat i školkáčů, můj syn ho nejvíce sledoval kolem roku a půl, ale i dnes si na něj rád vzpomene. Dospělými diváky je často kritizován. Stejně tak další podobné seriály a filmy. Někdy se mi názory zdají dosti nesmyslné. Jako kdyby lidi zapomínali, na jakou věkovou kategorii tyto pořady cílí. 

Kritika králička Binga 

Bing je tříletý králíček. Často se vídá s kamarády a příbuznými. Poněkud kontroverzně působí, že v seriálu nevystupují žádní rodiče. O zvířecí hrdiny se starají "pytlovitá stvoření", ti jsou menší než samotné děti. Bingův průvodce se jmenuje Flop

Někde jsem četla, že absence rodičů kopíruje pobyt dětí v jeslích. Ve Velké Británii, kde seriál vznikl, se matka většinou vrací do práce již po roce. Později totiž nemá nárok na finanční podporu. Nevím, jestli tato teorie odpovídá skutečnosti, ale dává mi smysl. 

Podle jiné teorie nejsou v seriálu rodiče proto, aby dětem nebylo předkládáno, že jediná správná forma rodiny je maminka, tatínek a děti. Flop jako neutrální tvor nemusí znepokojovat děti z jinak složených rodin. 

Mně samotné Flop nijak žíly netrhá. Vidím v něm oblíbeného plyšáka. Vždyť kolikrát dá dítě spíše na slova hračky. Co na tom, že je ve skutečnosti vyslovuje rodič. :) Myslím s, že děti problém Flop vs. rodiče nijak zvlášť neřeší. 


Další kritika se týká jednoduchého, předvídatelného příběhu. K tomu mohu říct jediné: pro dvouleté děti je to akorát. Podle diváků je králíček rozmazlený. Přiznávám, že i mne občas nervuje, nicméně Flop umí z každé situace dobře vybruslit tak, aby králíčkovi vyhověl a zároveň ho učil, že ne vždy se věci dějí tak, jak chceme. 

Sama vnímám Binga jako pěkný seriál pro malinké děti. Králíček zažívá podobné věci, co batolata, děj je jim blízký, občas je i v něčem trochu poučí. 

Kritika dětských pořadů 

Všímám si, že komentáře k dětským pořadům často začínají slovy ,,pro děti dobré, ale...", následuje kritika nezajímavého příběhu a nudné zápletky a hodnocení jednou hvězdičkou z pěti. Uvědomují si komentující, že cílovkou jsou malé děti? Potěšit dvouletého a dospělého jedním pořadem musí být pořádný oříšek. 

I když můžeme na pořadech hodnotit různé kvality, pro mne je důležité, zda syna baví. 


Děti a televize 

Televize = jakýkékoli zařízení na kterém dítě sleduje jakýkoli pořad z jakékoli platformy

Ve všem hledám zlatou střední cestu a televize není výjimkou. Jsou rodiče, kteří děti vyloženě "chrání" před svíticími obrazovkami, což podle mne nikam nevede. Obrazovky k našemu životu patří. Opačným extrémem je špatně díte k televizi "odkládat" na dlouhou dobu. 

Syn sleduje pohádky několikrát týdně a to tehdy, když sám jeví zájem.  Kolem jeho roku a půl jsem seriály používala jako nouzové řešení, když jsem potřebovala něco udělat. Synek nesnesl, že věnuji pozornost něčmu jinému (kartáčku na zuby, sporáku, špinavému nádobí...), zároveň byl moc velký šátek. Binga měl ale puštěného jen na nutnou dobu. 


Shrnutí: Dětské pořady jsou pro děti, nechte je dětem. Králíček Bing má určitě svoje mouchy, ale pro batole je nejen zábavný, ale i trochu poučný. Nechávat dětem celý den puštěnou televizi je špatně stejně jako zapírání, že nějaké animované pohádky existují. 


Kája, obránce Binga 

Komentáře

  1. Tenhle seriál jsem zaznamenala a beru ho tak, že je určen malým dětem, takže ho nemůžu hodnotit jako pořady pro dospělé. Je ale pravda, že absenci rodičů jsem si nedávno uvědomila u večerníčku Káťa a Škubánek a to mě docela překvapilo. Asi podobně jako u jiných pohádek se nesmí příliš přemýšlet o "detailech ".

    OdpovědětVymazat
  2. Musím sa priznať, že k Bingovi som sa dostala až v treťom roku materskej a myslím si, že pre deti je fajn. Je to aj poučné a Flop je niekedy taký zenový majster, že by som sa tak pekne chcela správať v prípade, že mi dieťa trebárs rozbije mobil.
    Páči sa mi aj to, že Bing potom vlastne v krátkosti zopakuje dej daného dielu, myslím, že to deti trošku učí porozprávať príbeh. Takže za mňa fajn.
    No, keď si vezmem, že ja som vyrastala na násilných Šmolkoch, Tom&Jerry a podobne, tak Bing je lahoda.

    OdpovědětVymazat
  3. Zrovna nedávno jsem na Seznam Médiu četla o Bingovi článek. Vůbec jsem nevěděla, co to je, musela jsem si pustit díl. Mně osobně se ta pohádka nelíbí, ale zase chápu, že to je tvorba pro děti.

    OdpovědětVymazat
  4. Kritika dětského pořadu že "pro děti dobré, ale" je... vždyť to je asi to samé, jako kritika hororu o démonovi, že "strašidelné a teče tam krev, ale ten milostný trojúhelník posednutých démonem byl nedostatečně rozvedený, takhle mezilidské vztahy nefungují"? Nedává to žádný smysl. Zajímalo by mě, co takoví lidé očekávají v pohádce pro úplně nejmenší. Je mi jasné, že mně by se to nelíbilo, ale tak to je snad logické. A spousta tady naznačených "problémů" (nebo spíš okolností) je i v hromadě starých pohádek, které s nadšením sledovali a dodnes doporučují kritizující, ale to už jim taky nedojde.

    OdpovědětVymazat
  5. To je ta pohádka, jak tam hekají a vzdychají a nezaujatý divák, který nevidí na obraz, si myslí, že jde spíše o pohádku pro dospělé? Na sítích je to teď docela populární. Myslím si, že tam taky byly nějaké stížnosti...

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Všem děkuji za komentáře. Nebojte se rozepsat.