V roce 2023 jsem skoro nečetla, získala si mě Kavárna ve Vídni

Rok 2023 jsem měla nabitý. Podnikla jsem spoustu výletů, nachodila mnoho kilometrů, splnila hromady úkolů do školy, začala jsem po rodičovské znovu vyučovat. Co se však týče knih, byl to rok dost chudý. Zvládla jsem jen 27 knih (a 3 jsem rozečetla). Poslední jsem rychle dočítala na Silvestra. Některé knihy jsem četla alespoň podruhé. Z nových mě zaujala trilogie Kavárna ve Vídni.




Rok měl ze čtenářského hlediska už špatný start. Pustila jsem se do Plechového bubínku. Zpočátku se mi dílo líbilo, i když se nečetlo zrovna dobře. Nadšení mě pozvolna opouštělo, až jsem se ke čtení vyloženě nutila. Než sem to úplně vzdala, dočetla jsem se do poloviny. Příštích pár let se ke knize rozhodně neplánuji vrátit. 





První dočtenou knihu jsem proto měla až koncem února. Z dříve čtených titulů jsem četla Manuál pro milovníka kávy, knihy od Austenové a Paasilinny, Rekviem za sen, Ziburoviny, Farmu zvířat a Pěnu dní.

Z nově čtených se mi líbilo: 

Natalie Jenner: Spolek Jane Austenové - Postavy zakládají památník své oblíbené autorky a rozebírají romány od Austenové. Ráda bych si s nimi popovídala. 
Jonas Jonasson: Prorokyně a hlupák - Až na 101letého staříka mám ráda všechny Jonassonovy knihy. Každých padesát stran koulím očima a ptám se cože?!?. Nechápu, kde autor na všechny postavy a dějové zvraty chodí. 

Vítězem je Pohnutá doba z trilogie Kavárna ve Vídni od Marie Lacrosse. Příběh zasazený do doby císařovny Sisi, částečně inspirován skutečností, ač je ústřední hrdinka fiktivní. První díl popisoval, co předcházelo sebevraždě korunního prince Rudolfa.

Druhý díl, Zlaté pozlátko, jsem přečetla po Novém roce. Třetí díl čeká, až dočtu Lolitu. Dojde v něm k očekávané svatbě - trochu nudné, ale naprosto nevyhnutelné zakončení. 

Mám ráda Vídeň, kavárny a romány inspirované skutečností. Kavárna ve Vídni u mě tedy jasně vítězí! Ráda bych si přečetla i autorčino dřívější dílo Vinařství.


Ke zmiňovaným knihám přičtěte několikrát přečtenou encyklopedii o dopravě, dva soubory pohádek o Tlapkové patrole, knihy o Lokomotivě Tomášovi a další dětské knížky, ve kterých hrajou hlavní roli dopravní prostředky, protože jak se synek nechal na jaře slyšet, opravdové knihy jsou o autech!



Kája

Komentáře

  1. Jó, Plechový bubínek je silná káva. Četla jsem ho v sedmnácti a tehdy se mi to líbilo, ale je to takovej bizár jako máloco, a ještě je to místy opravdu hodně nechutný. Myslím, že dneska už bych to asi nedala.

    OdpovědětVymazat
  2. Tieto knižky až na Labkovú patrolu nepoznám vôbec :-D Tiež som mala minulý rok veľmi slabý na knihy a zatiaľ nevyzerá ani tento, že by sa to išlo výrazne zlepšiť :-(

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Všem děkuji za komentáře. Nebojte se rozepsat.