Suchý únor se díky bohu vztahuje jen na alkohol. Kávu můžu bez výčitek svědomí pít dál. Proto vám ukážu, jakou kávu si poslední dobou vychutnávám a prozradím vám kouzelný kód, který vám zajistí 15% slevu v jihočeské pražírně Nebe-sky. Dále vám představím knihu, po jejímž přečtení utratíte spoustu peněz za věci, o jejichž existenci možná zatím ani nevíte. Kniha se jmenuje Manuál pro milovníka kávy. Zabývá se domácí přípravou onoho voňavého nápoje.
Nejdůležitější je kvalita
V devatenácti jsem ještě s chladnou hlavou pila podivný nápoj zvaný instatní káva a uctívala jsem Delicomat. Po maturitě jsem si začala vydělávat, díky tomu ochutnávat lepší nápoje a postupně se více zaměřovat na to, co piju. Dnes mám téměř každé ráno zkrášlené výběrovkou a zuřím, když mi někde přinesou přeextrahované espresso. Doma piju převážně filtrovanou kávu.
Nebeská káva
Díky výhodné nabídce jsem ochutnala kávu od pražírny Nebe-sky. Zaměřila jsem se na řadu Premium Line. Líbí se mi, kolik je u každé kávy informací. Díky podrobným popiskům vím, odkud moje káva pochází, z jaké je nadmořské výšky, jak je zpracována a ještě mnohem více. Vybrala jsem si tři kávy: Brazil Fazenda Trapia, Nicaragua Corrales a Honduras Francisco “ Panchito” Villeda. Rozhodující pro mne byla chuťový profil. Poslední dobou mě láká ovocný nádech, po éře čokolády a ořechu je to příjemné osvěžení. Vyloženě kyselá káva mi ovšem nechutná.
Na obalu je méně informací, než v e-shopu, to nejpodstatnější tam však je. Včetně údaje o tom, kdy byla káva upražena. Díky tomu vím, že mi domů přišla úplně čerstvá káva. Obal je mi sympatický, nejsou na něm přebytečné etikety. Nahrazují ji razítka a propiska.
Podpořte českou firmu objednávkou, kávu mají výbornou.
Před placením zadejte kód kaja15. Získáte tak 15% slevu.
Kavalo coffee house
Kavalo je obchod, který naše na město potřebovalo jako sůl. Prodávají výběrovou kávu vlastní značky i zahraničních pražíren. Když jdu kolem, vždycky se zastavím pro dopio. Chodím tam ráda, protože mají milou obsluhu. Domů jsem si naposledy koupila kávu z Guatemaly. Chutná mi příjemně po borůvkách, ale nijak zvlášť kysele.
Manuál pro milovníka kávy: Jak si doma připravit tu nejlepší craft kávu
Myslela jsem si, že toho vím o kávě hodně. Po přečtení Manuálu pro milovníka kávy ten dojem nemám. Abych byla přesná: Faktické informace pro mne nijak zvlášť nové nebyly, spíš jsem si připomínala, co jsem už dávno četla nebo slyšela. Co se ovšem týče praktické stránky věci, šla mi z toho hlava kolem. A dodnes ještě jde. S nadsázkou jsem prohlašovala, že se raději vrátím k pití turka.
Knížka detailně rozebírá charakteristiku kávy, její pěstování, zpracování, pražení a podobně. Daleko více se však zaměřuje samotnou přípravu kávy. A to je ten kámen úrazu. Ono to totiž ani náhodou není o pouhém namletí a zalití. To jsem už tak nějak tušila, poněvadž káva, kterou si připravuju sama, nechutná vždy stejně a někdy není ani nijak zvlášť dobrá.
Kromě ohromné spousty informací obsahuje kniha i konkrétní "recepty" na přípravu kávy pomocí různých nástrojů. Doporučuji ji všem kávomilům, kteří se chtějí zdokonalit v domácím kávování. Je psaná srozumitelně a zábavně. Varuji vás však, že vás čtení zavede do úplně nového světa a dost možná vás donutí zakoupit si pár nových věcí, jako je třeba váha, speciální mlýnek nebo třeba konvice s husím krkem.
Kája
Tak ja spadám do kategórie ľudí, ktorými praví kávičkári ohŕňajú nosom, keďže pijem "kávu" tak raz za mesiac a je to instantná Jacobs Very Velvet s cukrom a mliekom. Teda totálny kávový hnoj, ja viem, ale mne to chutí. A keďže sa za žiadneho kávičkára nepovažujem, ani si kávu nikde neobjednávam, tak to vie len moje domáce okolie. Ja som sa takto raz dostala ku knižke o čajoch a tom som len oči vyvaľovala, aká je to veda spraviť ozaj chutný čaj, ale aj tam som "hnoj" a pijem najčastejšie čaj v nálevových vrecúškach.
OdpovědětVymazatKnihy o čajích jsem taky četla, poprvé před pěti lety. Byla jsem tenkrát ohromená, protože i když jsem milovala čajovnu, ještě jsem o čajích smýšlela úplně jinak.
VymazatTeď si říkám, že by možná stálo za to přečíst si knihu o vínu nebo pivu.
Panejo, konvice s husím krkem? U ní si nedovedu ani představit, k čemu by mohla být dobrá! :-) Káva mi nikdy k srdci nepřirostla, protože takovou nálož kofeinu moje tělo zkrátka nezvládá. Když jsem naposledy před pár lety zkusila kapučíno, měla jsem pocit, že to se mnou sekne a ještě několik hodin poté mi bylo dost nepříjemně. Ale pár kávomilů mám v okolí - a to, jak si připravují kávu, je skutečně hotový obřad :-)
OdpovědětVymazatKdyž připravuješ kávu přes filtr, potřebuješ rovnoměrně nalévat vodu. Konvice s husím krkem to má usnadnit. (Chce to ale asi trénink. Mně spíše usnadnila vylévání mimo hrnek. :D)
VymazatNo teda, to bylo nebezpečné kapučíno!
Nejvíce mi chutná zrnková od Starbucks (středně pražená) a opravdu ne proto, že je značková. :-)
OdpovědětVymazatTo teda nemáš moc vytříbené chuťové pohárky.
Vymazat