Kávové čtení: Kniha, která vám provětrá peněženku a slevový kód do pražírný Nebe-sky

Suchý únor se díky bohu vztahuje jen na alkohol. Kávu můžu bez výčitek svědomí pít dál. Proto vám ukážu, jakou kávu si poslední dobou vychutnávám a prozradím vám kouzelný kód, který vám zajistí 15% slevu v jihočeské pražírně Nebe-sky. Dále vám představím knihu, po jejímž přečtení utratíte spoustu peněz za věci, o jejichž existenci možná zatím ani nevíte. Kniha se jmenuje Manuál pro milovníka kávy.  Zabývá se domácí přípravou onoho voňavého nápoje. 


Nejdůležitější je kvalita

V devatenácti jsem ještě s chladnou hlavou pila podivný nápoj zvaný instatní káva a uctívala jsem Delicomat. Po maturitě jsem si začala vydělávat, díky tomu ochutnávat lepší nápoje a postupně se více zaměřovat na to, co piju. Dnes mám téměř každé ráno zkrášlené výběrovkou a zuřím, když mi někde přinesou přeextrahované espresso. Doma piju převážně filtrovanou kávu. 

Nebeská káva 

Díky výhodné nabídce jsem ochutnala kávu od pražírny Nebe-sky.  Zaměřila jsem se na řadu Premium Line. Líbí se mi, kolik je u každé kávy informací. Díky podrobným popiskům vím, odkud moje káva pochází, z jaké je nadmořské výšky, jak je zpracována a ještě mnohem více. Vybrala jsem si tři kávy: Brazil Fazenda Trapia, Nicaragua Corrales a Honduras Francisco “ Panchito” Villeda.  Rozhodující pro mne byla chuťový profil. Poslední dobou mě láká ovocný nádech, po éře čokolády a ořechu je to příjemné osvěžení. Vyloženě kyselá káva mi ovšem nechutná. 

Na obalu je méně informací, než v e-shopu, to nejpodstatnější tam však je. Včetně údaje o tom, kdy byla káva upražena. Díky tomu vím, že mi domů přišla úplně čerstvá káva. Obal je mi sympatický, nejsou na něm přebytečné etikety. Nahrazují ji razítka a propiska. 

Podpořte českou firmu objednávkou, kávu mají výbornou. 
Před placením zadejte kód kaja15. Získáte tak 15% slevu. 

Pražírna Nebeský


Kavalo coffee house 

Kavalo je obchod, který naše na město potřebovalo jako sůl. Prodávají výběrovou kávu vlastní značky i zahraničních pražíren. Když jdu kolem, vždycky se zastavím pro dopio. Chodím tam ráda, protože mají milou obsluhu. Domů jsem si naposledy koupila kávu z Guatemaly. Chutná mi příjemně po borůvkách, ale nijak zvlášť kysele. 

Manuál pro milovníka kávy: Jak si doma připravit tu nejlepší craft kávu 

Myslela jsem si, že toho vím o kávě hodně. Po přečtení Manuálu pro milovníka kávy ten dojem nemám. Abych byla přesná: Faktické informace pro mne nijak zvlášť nové nebyly, spíš jsem si připomínala, co jsem už dávno četla nebo slyšela. Co se ovšem týče praktické stránky věci, šla mi z toho hlava kolem. A dodnes ještě jde. S nadsázkou jsem prohlašovala, že se raději vrátím k pití turka

Knížka detailně rozebírá charakteristiku kávy, její pěstování, zpracování, pražení a podobně. Daleko více se však zaměřuje samotnou přípravu kávy. A to je ten kámen úrazu. Ono to totiž ani náhodou není o pouhém namletí a zalití. To jsem už tak nějak tušila, poněvadž káva, kterou si připravuju sama, nechutná vždy stejně a někdy není ani nijak zvlášť dobrá. 

Kromě ohromné spousty informací obsahuje kniha i konkrétní "recepty" na přípravu kávy pomocí různých nástrojů. Doporučuji ji všem kávomilům, kteří se chtějí zdokonalit v domácím kávování. Je psaná srozumitelně a zábavně. Varuji vás však, že vás čtení zavede do úplně nového světa a dost možná vás donutí zakoupit si pár nových věcí, jako je třeba váha, speciální mlýnek nebo třeba konvice s husím krkem. 

Manuál pro milovníka kávy



Pijete kávu? Jak si ji nejčastěji připravujete? 

Kája

Komentáře

  1. Tak ja spadám do kategórie ľudí, ktorými praví kávičkári ohŕňajú nosom, keďže pijem "kávu" tak raz za mesiac a je to instantná Jacobs Very Velvet s cukrom a mliekom. Teda totálny kávový hnoj, ja viem, ale mne to chutí. A keďže sa za žiadneho kávičkára nepovažujem, ani si kávu nikde neobjednávam, tak to vie len moje domáce okolie. Ja som sa takto raz dostala ku knižke o čajoch a tom som len oči vyvaľovala, aká je to veda spraviť ozaj chutný čaj, ale aj tam som "hnoj" a pijem najčastejšie čaj v nálevových vrecúškach.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Knihy o čajích jsem taky četla, poprvé před pěti lety. Byla jsem tenkrát ohromená, protože i když jsem milovala čajovnu, ještě jsem o čajích smýšlela úplně jinak.
      Teď si říkám, že by možná stálo za to přečíst si knihu o vínu nebo pivu.

      Vymazat
  2. Panejo, konvice s husím krkem? U ní si nedovedu ani představit, k čemu by mohla být dobrá! :-) Káva mi nikdy k srdci nepřirostla, protože takovou nálož kofeinu moje tělo zkrátka nezvládá. Když jsem naposledy před pár lety zkusila kapučíno, měla jsem pocit, že to se mnou sekne a ještě několik hodin poté mi bylo dost nepříjemně. Ale pár kávomilů mám v okolí - a to, jak si připravují kávu, je skutečně hotový obřad :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Když připravuješ kávu přes filtr, potřebuješ rovnoměrně nalévat vodu. Konvice s husím krkem to má usnadnit. (Chce to ale asi trénink. Mně spíše usnadnila vylévání mimo hrnek. :D)
      No teda, to bylo nebezpečné kapučíno!

      Vymazat
  3. Nejvíce mi chutná zrnková od Starbucks (středně pražená) a opravdu ne proto, že je značková. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To teda nemáš moc vytříbené chuťové pohárky.

      Vymazat

Okomentovat

Všem děkuji za komentáře. Nebojte se rozepsat.