Co mi dalo kino

Už je to tak. Za necelý měsíc skončí má kariéra v 5D kině. Ačkoliv se nesmírně těším, až si tady vezmu poslední výplatu, vrátím klíč a vyhodím jmenovku, mám z toho docela divný pocit. Srandičky nechme výjimečně stranou, pojďme si vážně popovídat o tom, co mi práce v kině dala. Na závěr si zasoutěžíme o poukázky na dva vstupy.



,,A co vlastně je 5D kino?" ptají se nechápavě někteří návštěvníci (blogu i kina).
Je to takové malinké kinečko, maximálně pro čtyři lidi. Promítají se v něm speciální kratké filmy - trvají přibližně pět minut. Nejde v nich o příběh, nýbrž o efekt. Pevný program promítání u nás neexistuje, záleží čistě na divácích, co si vyberou. Sledování filmu oživuje houpající se sedačka, stříkající voda, pásky mrskající diváky přes nohy, dále bublinky, kouř, blesky, vítr... Obraz je samozřejmě trojrozměrný.

,,Jak ses ke kinu dostala?" 
Úplně náhodou jsem objevila inzerát s nabídkou brigády. Jen tak pro legraci jsem zareagovala. Téměř okamžitě jsem byla pozvána na malý pohovor. Skoro jsem nevěděla, do čeho jdu. O existenci 5D kin jsem měla jen matnou představu. Vedoucí jsem se zalíbila, jelikož jsem časově dost flexibilní. Hned další den jsem dostala e-mail, že mě berou. O týden později jsem už byla zaškolená a brala svou první směnu.

Bylo to na konci září 2015. Dohromady budu mít odpracováno 21 měsíců. Tolik měsíců, kolik mi je let. V tom by se skoro dala hledat nějaká symbolika.




5D kino mě naučilo počítat.

Lidi platí, já musím vydávat. Večer  počítám tržbu, odečítám výdaje, jednou týdně výplaty, donedávna i denní bonus. Všechno musí na korunu sedět. Ze začátku jsem měla ve všem dost guláš.

Při vydávání jsem váhala. Měla jsem tendence vracet víc. Často jsem radši zvala na pomoc kalkulačku. U závěrečného počítání na konci směny jsem zmatkovala. Vypočítat, kolik peněz bych měla mít, pro mne bylo jednoduché. Na rozdíl od některých kolegyň jsem s tím neměla nejmenší potíže. Zjistit ale, jestli mám peněz skutečně tolik, to už byl oříšek. Přepočítala jsem třikrát, pokaždé s jiným výsledkem.

Časem jsem získala praxi. Dnes už mě jen tak něco nepřekvapí. Bude se mi to hodit, až jednou budu ve své třídě na něco vybírat peníze.


5D kino mě naučilo komunikovat

Komunikace se zákazníky není to, co mi dalo největší školu. Předávat infornace, ukazovat, co vím a umím, mi v životě nedělalo problém. Háček nastává, když potřebuji něco vyřídit, na něco se zeptat, požádat někoho o pomoc.

Na směnách jsem sama. Vyřizovat musím všechno sama. Sama musím jít vyměnit bankovky za drobné, sama musím občas zaběhnout na správu centra a nechat např. proplatit poukazy. Jako vrchol všeho musím občas komunikovat s vedením či našimi techniky. Taková komunikace probíhá TELEFONICKY, což je snad ještě mnohem horší.

Jenomže co mi zbývalo, nebylo nikoho, na koho bych mohla problém hodit. Musela jsem prostě zatnout zuby a jednat.

Nemůžu říct, že bych teď už problémy neměla, od kina jsem ale dostala tvrdou lekci a hodně jsem se zlepšila. Praxe nejen do školství, ale i do obyčejného života.


5D kino mě naučilo, že někteří lidé žijí pro konflikt.

Když chtějí být zlí, budou zlí, nehledě na okolnosti. Zažila jsem takových lidí hodně. Nadávali mi za věci, za které jsem nemohla a nad kterými by ostatní většinou jen mávli rukou. Postupně jsem začala být vůči takovým lidem odolná. Zjistila jsem, že je lepší jim více méně všechno odkývat, případně klidně a stručně vysvětlit, proč nadávají neprávem. Proti magorům se víc dělat nedá.

Tuto dovednost využiji, až mi jednou bude tropit scénu nějaký zlý rodič.


V 5D kině jsem si zvykla omílat jedno a totéž pořád dokola. 


Denně lidé přicházejí stále se stejnými dotazy. Odpovědi už mám nacvičené jak básničku.
Ve škole mě čeká to samé.


5D kino mi dalo možnost zdokonalit se v cizích jazycích. 

Občas jsem musela mluvit německy nebo anglicky, či dokonce rukama a nohama. I v tomto ohledu jsem se mnohé naučila. Praxe ve škole? Dost možná budu mít ve třídě nějakého cizince. Dítě snad češtinu zvládat bude, s rodiči to ale může být složitější.

Chcete se dozvědět více o mých skvělých jazykových schopnostech? Přečtěte články Můj antitalent na cizí jazyky a Šprechtím ganz gut.


V 5D kině jsem se naučila vidět neviditelný nepořádek. 

Vedoucí je na čistotu v kině nadmíru háklivý. Dokáže najít smítko, které by jiní museli hledat pod mikroskopem. Abych mu byla aspoň trochu schopna vyhovět, vytrénovala jsem si zrak. Ovšem řekněte sami, nebylo by lepší tuto schopnost v létě zase rychle pozbýt?


V 5D kině jsem pocítila těžkou zodpovědnost. 

V naší jednotce jsem taková neoficiální vedoucí. Nemám to nikde podepsané, nedostávám žádnou speciální odměnu, ale jakmile se něco děje, musím s tím něco dělat já. Stejně tak mám na krku docházku a vlastně tak nějak celkový chod kina. Nesu zodpovědnost, ačkoli bych neměla. A to není úplně špatná zkušenost!




V 5D kině jsem trénovala dovednost někoho zkritizovat, ale zůstat milá.

Aby to tady šlapalo, musela jsem občas něco vytknout. Nedá se nic dělat. Jenomže jak to udělat, abych zachovala přátelskou atmosféru?


5D kino ve mě vzbudilo podezření, že se stávám workoholičkou. 

Bez komentáře.




Kája


Komentáře

  1. Naozaj pekný článok :) ja osobne mam kino strašne rada a preto je aj toto pre mňa lákavá súťaž, len škoda že nie som z CR, a ani som tam ešte nebola. Čo sa týka 5D bola som tam už asi 5-6 krát a strašne sa mi páči keď sme išli na horor (ja horory nemám rada) a kamoška začala.vrieskat že ju niečo chytilo za nohu. Taká som bola z nej vydesena že keď ma to udrelo po nohe - nie chytilo, tak som zakričala a vyhodila nohy hore. Ti, ktorí sa na nás pozerali na kamere museli mať obrovskú šou. A inak vôbec to nebolo strašne ako to udrelo po nohe len ma kamarátka vymenila tak, že až :D

    Www.lifi.sk

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ono to půjde vymyslet i pro Slováky. ;) Máme kina i tam.

      Vymazat
  2. 5D kino mám moc ráda, je to super. :) Nedávno jsem tam vzala i mamku a byla taky nadšená. :) Jinak ta právě určitě byla přínosná. Jakákoliv práce s lidmi je - pomáhá člověku ve zlepšování komunikačních dovedností, sama to znám. :))

    blog Days of Daysy

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem ráda, že to tak bereš. Občas se setkávám s názorem, že je to práce o ničem atd. :D
      Já už jsem těch filmů přejedená... :) :D

      Vymazat
  3. Líbí se mi představa zapojení více smyslů do zážitka z kina. Nikdy jsem v takovém kině nebyla, ale někdy bych tam ráda zašla. Já osobně si myslím, že je důležité si v životě zkusit více různých prací, jelikož každá z nich tě naučí něco jiného - i když to třeba ze začátku nečekáš. Tady jde vidět, že člověk, když je vhozen do nějaké situace, tak si zkrátka musí poradit a poradí si - když jsi tam byla sama, tak asi nic jiného nezbývalo :D Jen nevím, jak dlouho bych vydržela to chování některých lidí..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zajdi si. Je to dost zajímavý zážitek, i kdyby tě přímo nenadchlo, nějaký dojem to v tobě zanechá. :)
      Někdy je těžké vydržet, ale dá se na to zvyknout. Prostě se snažit nevypěnit a pak si někde v koutě říct, že to byl fakt pitomec. :D
      Děkuji ti za návštěvu a komentář. :)

      Vymazat
  4. Moc pěkný článek, taky mám strach, až budu do práce skrz počítání peněz, zní to primitivně, ale člověk se v tom shonu a tak občas splete :/ Jinak se divím, že jsou lidi konfliktní i v 5 kině, čekala bych, že si tam lidé jdou užít srandu :( Nojo, co se dá dělat :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zlí lidé jsou všude, co se dá dělat. Důležité je brát s nadhledem. :)
      Jo, přesně, ono to s penězi tak těžké není, ale nějaký zásek se stane lehce. :-/ A pak už se to blbě napravuje. Chudák peněženka. :( :D
      Děkuji za komentář. :)

      Vymazat
  5. Téda, to jsi tam bylo hoodně dlouho.
    Určitě ti to dalo mnoho zkušeností, i když věřím, že někdy to muselo být těžké..

    Já mám taky velkou zodpovědnost. Jezdím na koně, tam trénujeme spolu s trenérem malé děti. Starám se, aby vždy věděly o všech informacích (např. přesunutí kroužku), teď budeme objednávat trika s logem, takže velikost apod.. Pak jim tam samozřejmě pomáháme, trénujeme atd. Je to hodně náročné. S dětmi mě baví pracovat. Věřím, že se mi to bude hodit :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je super. Mě by to určitě moc bavilo. :)
      Však taky studuju učitelství pro první stupeň... prostě chci k dětem. :)
      Děkuji za komentář. :)

      Vymazat
    2. Také mě to moc baví, i když je to někdy náročné, ale to je jasné :).

      Vymazat
  6. Tak to je opravdu velmi zajímavý článek, možná se inspiruji a udělám článek "Co mi dala práce u soudu", kde jsem oficiálně skončila 31.5.2017 (a byla tam cca rok a půl :D), ale už ted vím, že za tu dobu jsem se toho nenaučila tolik, jako v nynější práci, kde jsem nastoupila 15.5.2017 :) těšila jsem se, jak u soudu skončím a pak v poslední den? Bylo too zvláštní, asi mi to bylo i trošku líto, ael ted moc dobře vím, že to bylo báječné rozhodnutí :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za komentář.
      Článek určitě napiš, moc ráda si ho přečtu. :)

      Vymazat
  7. Hmm, krásný článek, který dává ,,svědectví", co taková práce obnáší :-) Já osobně taky dělal v kině...no dobře...nebylo to 5D kino ani žádné multikino ale prostě bylo to pořád kino :-D Takže jsem si to moc rád přečetl ale je škoda, že Tě tam nepotkám...

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Všem děkuji za komentáře. Nebojte se rozepsat.