Top 6 projektů, o které s kolegyněmi ochuzujeme svět

Kája, to je bedna! Určitě to všichni víte. Když se taková bedna spojí s další, vznikne perfektní projekt, který by úplně od základů změnil celý svět. Bohužel všechny projekty, které jsem kdy s někým vyšmoulila, zůstaly pouze na papíře vysloveny. Podívejte se, o co s kolegyněmi ochuzujeme svět. 




1. Tunel z Frýdku až do Větřkovic 

Autoři projektu: Kája a její sestřenice Terka

Když jsem byla ještě malá, byly jsme si se sestřenicí vzácné, protože bydlela poměrně daleko.  Vídaly jsme se dvakrát třikrát do roka. Připadalo nám to strašně málo. Dnem i nocí mi v hlavě šrotovalo, jak cestu co nejefektivněji zkrátit.

Až jsem na to konečně kápla: vykopeme tunel od našeho domu k jejich! Pěkný rovný tunel, aby to dobře frčelo. Možná bychom se mohly scházet každý týden na půl cesty. Na kole by to vůbec nemuselo být daleko, ne? Rodiče mě zklamali, pravili, že by to prý nemělo smysl, protože bychom tunelem musely objíždět doly. Ve výsledku bychom si cestu možná ani nezkrátily. Ach jo.

Dovedete si představit, jaká by to byla inovace? Časem bychom náš projekt třeba rozšířily. Možná byste i vy měli díky nám svůj vlastní tunel, kterým byste se dostali k milovaným osobám, do zaměstnání nebo třeba do hor.

Tudy prý povede obchvat. Nebyl by tunel milejší? 

S podobným nápadem prý přišel i někdo jiný. Snad od počátků věků se ve Frýdku řeší obchvat. Zatím stále projíždějí všechny auta skrz město. Jedním z návrhů, jak situaci vyřešit, byl tunel pod městem. Místo obchvatu chtěli podchvat. Pěkná myšlenka, ale má háček - ty doly. Možná by se kvůli nim celé město propadlo do země.

Měly bychom autory podchvatu vyhledat a žádat s nimi od dolů odškodné. Vždyť nám kvůli nim vůbec nevycházejí plány!



2. Diskostroj 

Autoři projektu: Kája a její sestra Val

Diskostroj je stroj, který se používá na diskotékách. Co, že jste to čekali? Kdepak, je to trošku rafinovanější, než si vůbec dokážete představit. Název stroje totiž není odvozen od situací, v jakých je používán.

Diskostroj slouží k tomu, aby bylo na diskotékách (případně jiných společenských akcích) co mlsat! Diskostroj je úžasný. Sotva ho zapnou, už vyhazuje do okolí sušenky Disko! Je jen a pouze na vaší šikovnosti, kolik sušenek si ulovíte. Mňam!

Jednu dobu u nás v doma Disko frčelo, kupovalo se snad každý víkend. Diskostroj jsme vymyslely během hry s panenkami. Naše „dcery" vedly zajímavý život plný nevšedních zážitků. Chodily na koňské masáže a často tancovaly na diskotékách. Večerní akce vrcholily spuštěním diskostroje. Jaká škoda, že jsme zůstal pouze v neviditelné podobě. Myslím, že by stál za to!


3. Ekolavičky 

Autoři projektu: Kája a její sestra Val

S ne moc velkým úspěchem jsme se snažily dát zapomenutý koncept tohoto projektu znovu dohromady. Původní verze byla mnohem větší pecka. Myslete si tedy, že jsem přehnaně skromná a následující text si v hlavě trochu přibarvěte.

Jak už název napovídá, ekolavičky jsou ekologické. Vyrábějí se ze snadno rozložitelného materiálu. Na lavičky, stejně jako na spoustu dalších artefaktů umístěných na veřejnosti často útočí vandalové. Kdyby vandal zaútočil na naši lavičku, vůbec by to nevadilo. Ostatky lavičky by se během krátké doby rozpadly a pohnojily okolní půdu. Vandal by možná neplánovaně způsobil zkrášlení okolní flory. Instalace nové lavičky by nebyla pro přírodu žádnou zátěží.

Díky ekolavičkám bychom určitě dostaly nějaké ocenění za šetrnost k planetě!

Druhou skvělou vlastností našich ekolaviček by bylo jejich hojné rozmístění. Laviček je ve světě málo a často nejsou ani tam, kde je to třeba, například pod mostem, kde stává výlukový autobus ČD.

Napište mi do komentářů, zda byste ocenili spíše diskostroj, nebo ekolavičky, ať víme, na co sbírat na Startovači peníze. ;)


4. Blue screen of death 

Autoři projektu: Kája a její sestra Val v částečné spolupráci s (dnes) bývalými kluky

Víte, co je blue screen of death, česky modrá obrazovka smrti? Pokud používáte nebo jste někdy používali Windows, většina z vás určitě ano. Přichází v okamžiku, kdy se něco pokazí. Obrazovka zmodrá a vyhodí jakousi chybovou hlášku, které obvykle absolutně nerozumím. 

Jednoho člena našeho „týmu" napadlo, že by Blue screen of death byl výborný název pro kapelu. Já jsem si s modrou okamžitě spojila šmouly. Výsledkem následující debaty byla zbrusu nová odnož metalu pracovně nazvaná šmoulmetal. Šlo o hudbu částečně inspirovanou praštenými šmoulovskými písničkami. Později ze šmoulmetalu sešlo, žánr kapely se posunul trochu jinam.

BSOF by měla ještě nadšenější fanoušky! 
 Obsazení kapely:
  • Kája - operní zpěv + houslové mezihry
  • Val - growl + klávesy
  • Kytara - neznámo
  • Baskytara - neznámo 
  • Bicí - neznámo 

Až jednou narazíme na vhodné muzikanty, slibuji, že kapelu doopravdy založíme!
Uvidíme se ve Vizovicích na Ronnie James Dio Stage. 



5. Kubovo obložené bistro 

Autoři projektu: Kája a její kamarádka Anežka 

Inspirací nám byl jistý Kuba. Během večera, který jsem u něj trávila, se projevil jako výborný pečovatel a nachystal mi večeři.
„Kubův obložený talíř," řekl hrdě, když mi jídlo podával. Na talíři ležel rohlík, plátek sýra a kolečko šunky. Kuba mě tím nesmírně pobavil. Když jsem to později vykládala Anežce, napadlo nás, že by se na obložených talířích dal rozjet byznys. 

V myšlenkách se zrodilo Kubovo obložené bistro. Hodlaly jsme rozjet podnik ve stylu zdravého rychlého občerstvení. Podle původního vzoru jsme hodlaly připravované obložené talíře pojmenovávat po lidech. Ke shromažďování receptů jsme na FB založily tajnou skupinu (skupina to ve skutečnosti nebyla, jelikož jsme byly jenom dvě a sociologie definuje skupinu od tří lidí výše). 


Návrh mamčina obloženého talíře - autorkou grafiky je Anežka 

Nějakou dobu jsme to braly smrtelně vážně. V kavárnách a dalších podnicích jsme sbíraly inspiraci, jak by to u nás mohlo vypadat. Přemýšlely jsme o tom, že se z bistra postupně stane řetězec, který bude sbírat úspěchy nejen u nás, ale i v zahraničí. 

Podmínka pro založení byla bohužel složitá: nedostat se na vysokou školu. Obě jsme byly přijaty, což znamenalo pro bistro zkázu. 

Od té doby se obchodní centra naplnily zdravými bistry, že už to snad ani nemá cenu. 
Ach jo. 



6. Slepičí kariéra 

Autoři projektu: Kája a její kamarádka Terka 

Vypracovaly jsme s Terkou plán k vyšlechtění speciálních slepic. Slepic snášející čokoládová vajíčka. 

Aniž bych se dožadovala svolení, neboť vím, že bych ho nikdy nedostala, použiji Terčin odborný článek zveřejněný v roce 2011 na našem dávno zaniklém společném blogu. Snad mi Terka odpustí. 


Budeme potřebovat:

  • Genetickou laboratoř
  • Znalost učiva biologie 9.třídy
  • Slepici, která je podle genotypu homozygotem recesivním
  • Kohout, který je podle genotypu homozygotem dominantním
  • Slepičárnu a vše, co je třeba k chovu slepic
  • Znalost nějaké chutné přípravy slepičího masa
  1. Geneticky upravíme kohouta tak, aby se stal přenašečem tzv "čokosnášecího genu". (Tento bod je prozatím ve fázi vývoje. Ještě jsme nepřišli na to, jak to udělat.) 
  2. Slepici (aa) skrížíme s kohoutem (AA čokogen) 
  3. Dostaneme potomky heterozygoty - počítejme s úplnou dominancí - kteří všichni odpovídají genotypu otce (kohouta s čokogenem). 
  4. Tyto potomky nakřížíme mezi sebou. Vzniknou nám heterozygoti (Aa), homozygoti dominantní (AA) i homozygoti recesivní (aa). Homozygoti recesivní jdou na pekáč. 
  5. Máme-li stále k dispozici geneticky upraveného kohouta, nakřížíme jej s jeho dcerami. Vzniknou homozygoti dominantní (AA) a heterozygoti (Aa) 
  6. Křížíme tak dlouho, dokud nemáme k dispozici minimálně jednoho kohouta s genotypem AA a jednu slepici, taktéž s genotypem AA. 
  7. Z těch vytvoříme nový slepičí rod. Všechny slepice nám budou snášet čokoládová vajíčka a kohouti budou sloužit jako přenašeči genu. 
  8. Do bodu šest je určitě nutný nějaký finanční kapitál -> shánějte sponzory. Jakmile však budete mít slepičí rod AA AA, vajíčka se vám jen pohrnou a můžete začít prodávat. 
"Čokoládová vajíčka přímo od slepiček!" -> Vynikající reklamní slogan. Zkušenější a odvážnější se můžou pokusit založit čokorod i pomocí heterozygotů.
A upozornění nakonec: DBEJTE NA TO, ABY SE (OBZVLÁŠTĚ V LETNÍM OBDOBÍ) VAJÍČKA URČENÁ K CHOVU DALŠÍCH KUŘAT NEROZTOPILA.


kamarádka Terka, 2011


Ptáte se, jak na tom naše práce momentálně je? Špatně. Za těch sedm let jsme stále nevyšlechtily kohouta přenášejícího čokosnášecí gen, takže jsme stále u bodu číslo jedna. :( 


Bonus na závěr: Kája na hrad! 

Jednu dobu jsem byla poněkud zhnusena naším státem, ani nevím proč. Řešení? Stanu se prezidentkou, převezmu absolutní moc a všechno bude v pohodě. Lidi mě na hradě budou chtít, protože budu slavná spisovatelka.

...nebo ne? 



Čím můžete prospět světu vy? 

Kája

Komentáře

  1. Tak "šmoulmetalem" si mě dostala! :DDDD
    Co máte všichni poslední dobou s těmi modrými trpaslíky? Poslední dobou se s nimi setkávám celkem dost. :D Například nedávno v práci jsme pracovali s Lenory a jeden modrý Lenor tekl. Kamarád, kterého jsem potkal právě tam, mi řekl, že za to můžu, že jsem zabil Šmoulu a jeho krev nalil do té lahve. Já jsem to však opravil na Avatára.
    Diskostroj a Ekolavičky jsou celkem zajímavé nápady. Nicméně pro zlepšení prostředí bych bral ty lavičky. Disko sušenky moc nemusím. A jinak ti určitě budu držet palce, ať se dostaneš někdy na hrad. :D :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Šmoulmetal je čtyři roky stará záležitost.
      Pracovala jsem jako instruktorka u dětí. Děti šmouly milují (nebo aspoň tehdy milovaly). Měli jsme předpřipravený šmoulí program, pořád dokola jsem se převlékala za šmoulinku a dělala šmouloviny. Do toho nám hrály šmoulí písničky. Do teď mám z toho namodralý mozek. Tak se nediv... :D

      Tak teď nevím, jestli diskostroj nebo ekolavičky. Asi o tom bude rozhodovat první referendum, které jako nová prezidentka vyhlásím!

      Vymazat
  2. Ekolavičky neznejú vôbec zlé, avšak mám pocit, že náklady na ich výrobu by mohli veľmi rýchlo prekročiť rozpočet :/

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Všem děkuji za komentáře. Nebojte se rozepsat.