Beskydská terapie II


V Praze je blaze, říká se. Mnohem lépe se ale cítím v horách. V těch rodných, v Beskydech, jsem teď každou chvilku. V dnešním článku bych se s vámi podělila o radost z krásných dní a poradila vám pár pěkných cest, kdyby vás to k "nám" náhodou přitáhlo. Samozřejmostí jsou fotky.



Hory čistí hlavu

Nechci tady být tolik osobní jako dříve, ale musím být upřímná: Poslední dobou nejsem úplně v pohodě. Abych to ustála, chodím na hory. Hory jsou kámošky. Trochu se na nich zapotím, vybiju fyzicky, pokochám se krásným výhledem, nadýchám svěžího vzduchu... a vždycky je mi nějak lépe. Hory čistí hlavu!

Tak se už podruhé pojďte podívat na moje letošní trasy.



Lysá hora, královna Beskyd 

Lysou jsem za letošní rok dala zatím dvakrát, určitě se tam ale ještě několikrát vypravím. Volba trasy nebyla na mne; já jsem pouze věděla, kterou cestou nechci jít.

Poprvé jsme šli začátkem dubna, nahoře byl ještě sníh, terén v závěrečném svahu mi dal zabrat. Částečně jsme šli neznačenými pěšinami. Auto jsme měli zaparkované v Malenovicích u hotelu Petr Bezruč.

Podruhé jsme šli v půlce května, sníh byl konečně pryč. Partička se rozrostla na pět lidí a jednu fenu, samozřejmě Elišku. Tentokrát auto čekalo na Zlatníku. V mapě jsem vyznačila pouze cestu nahoru. Zpátky jsme se motali nějak kolem ní, řídil do lysohorský znalec.











Hostašovice - Velký javorník - Frenštát pod Radhoštěm 


Velký javorník byl moje terapie po škole v přírodě. Párkrát jsem už na něm byla, ale nikdy jsem nešla z Hostašovic. Mnoha lidem taková cesta může připadat jako zbytečná zacházka. Proč zbytečně šlapat šestnáct kilometrů, když se dá vycházet z bližších míst? Zbytečné to rozhodně nebylo! Naopak. Bylo to nádherné. Krásná příroda a hlavně skoro žádní lidi.









Ondřejník 

Ondřejník, chudák, nespadá do Beskyd ani do CHKO Beskydy, ale málokdo to o něm ví. Spolu s Palkovickými hůrkami je "pouhou" bránou do Beskyd. Myslím si však, že by byla škoda ho tady nedat. Ondřejník je oblíbený cíl rodinných výletů. Cesta k chatě není dlouhá, bez problémů se k ní dostanete z Frýdlantu, Čeladné, Kunčic p. O. i z Kozlovic či Metylovic. Užijete si přírodu i výhled. Já jsem byla na Ondřejníku snad milionkrát, prošla jsem ho prakticky skrz na skrz. Na jeho vrcholu jsem teď ovšem byla úplně poprvé! To patrně proto, že k němu nevede žádná značka.

Z nedostatku času jsme jeli autem. Abychom nešli zpátky stejnou cestou, vydali jsme se po asfaltce.







Tak zase někdy příště... :)
Kudy jste Beskydy prochodili vy?


Další Beskydopisy: 





Kája

Komentáře

  1. Na Lysou ze Zlatníka je naše nejoblíbenější trasa, rozhodně nejkratší a nejrychlejší. :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Na Beskydy se vždycky dobře kouká a ještě lépe se jimi chodí. :) Na Lysou se pořád chystám, na Javorník jsem se chystala teď v pátek, ale nevyšlo to... A na Ondřejník se též někdy chystám. :)
    My si letos dali hlavně Tanečnici a Čertův mlýn z Kunčic pod O. (okruh), dále pak Bílý kříž a Súľov, oboje letos na jaře. Teď o víkendu jsme podnikli jen krátké procházky po nenápadných končinách, ale ty výhledy! Beskydy neomrzí, prostě se tu cítím jako doma. :)
    Report z toho prvního výletu tu, bude-li zájem. :) http://blog.veruce.cz/tanecnice-a-certuv-mlyn-z-kuncic-p-o/

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Všem děkuji za komentáře. Nebojte se rozepsat.