Proč už nesbírám turistické známky

Od devíti let jsem nadšeně sbírala turistické známky. V roce 2019 jsem to přehodnotila... a v roce 2022 jsem svou sbírku rozprodala. A to proto, že: 


Útrata

Když jsem byla na prvním stupni, stály známky 20 nebo 25 korun (a hradili je rodiče). Cena se pak vyšplhala na 30, později dokonce na 35 Kč. Docela drahý suvenýr, nemyslíte? Oproti pohledům jdou TZ dost do peněz...

Kam s nimi?

Turistická známka je sice jen malé dřevěné kolečko, sama o sobě moc místa nezabere. Ve spolupráci s dalšími kolegyněmi však tvoří celkem neskladnou sbírku. Dříve jsem je věšela na nástěnku. Do nového domova bych si ji nedala, nelíbí se mi takové zaplňvání prostoru. Nástěnku jsem využila celou, další známky jsem ukládala do krabičky. (Pohledy rovnám do obyčejného fotoalba. Praktičtější!)

Ne úplně aktuální foto :-)

Turistická známka vs. suvenýr 

Dříve měla známky jen významnější, zajímavá místa. Byla řada míst, která o TZ projevila zájem, ale tvůrcům TZ se nezdály “dost”. Vznikly proto tzv. Suvenýry. Podobají se známkám, ale jsou menší a nezapadají do číslování TZ. Mají být jakousi nahrážkou pro místa, která si TZ nezalouží.


Je v tom komerce


Dnes už to tak bohužel není, známku může mít snad úplně všechno. Příkladem budiž Terchová známku obce, Jánošikovy sochy, rozhledny i Terchovského vláčiku. Byla jsem tam v červenci 2017 a poprvé mi něco na TZ začínalo vadit. Nějakou dobu jsem je ale ještě poctivě kupovala.

Skončila jsem s tím letos. Měla jsem několik příležitostí ulovit nové dřevěné kolečko, nevyužila jsem je. Dříve byla sbírka TZ připomínka navštívených míst a důkaz, že jsem tam byla. Teď už mi to přijde spíše jako utrácecí mánie... To si radši koupím nějaký dobrý čaj!


Co s nimi?

Nyní přemýšlím, jak se známkami naložit. Pohrávám si s myšlenkou rozprodat je za nízkou cenu nadšeným sběratelům. Zatim mi to ale přijde škoda. Uvidíme časem.




Máte taky nějakou ukončenou sbírku? Co jste s nahromaděnými předměty provedli? 


Kája

Komentáře

  1. TZ jsem sbírala dřív, ale nikterak vášnivě, nějaké snad ještě najdu (aneb hledej něco v krabicích po stěhování, když se za chvíli stěhuješ zas...). Ale už delší dobu nazpět jsem přesedlala na turistické vizitky a jsem spokojená :-) Ano, stojí 12 Kč jedna základní (jsou pak s více políčky o pár kaček dráž), což za nálepku velikosti vizitky může být pro někoho dost peněz, ale lepí se do hezkého turistického deníku, můžeš si k tomu něco připsat, označit, s kým jsi na tom místě byla a tak. Takže naprosto minimum místa a hezká úprava :-) Pořád se chystám o tom turistickém deníku a vizitkách napsat do blogu a pořád zapomínám, asi je načase to fakt sepsat :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Turistické vizitky sbíraly děti z mé třídy, líbilo se mi to. :-)
      Já už ale zůstanu věrná pohledům a svým fotkám (nechávám si je pravidelně "vyvolat").
      Hodně štěstí ve sbírání a pěkné výletování!

      Vymazat
  2. Káji, já jsem toho sbírala fakt hodně. Namátkou nálepky, všechno co souviselo s Hello Kitty a Titanicem a teď sbírám pohledy, když zrovna nezapomenu si na novém místě pohled koupit. A možná začínám sbírat magnetky, protože se nám nekontrolovatelně množí na ledničce :) Nicméně, pohled u mě vítězí jakožto nejlevnější suvenýr, který ukládám do krabice.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nálepky jsem taky sbírala. A toaletní papíry se vzorem. :-D A cokoliv, co se týkalo Jennifer Aniston/Rachel Greenové.
      Ale pohledy jsou nejlepší! :-)

      Vymazat
    2. Jo a ještě hromadím hudební věci! Ale to není cílená sbírka, to jde tak nějak... samo.

      https://www.kajinblog.cz/2017/06/muzikantcina-sbirka.html

      Vymazat
  3. Turistické známky jsme také kdysi sbírali, tedy v době, když jsem jezdila na výlety s rodiči. Někde jich máme ještě pořádnou sbírku. Když jsem začala jezdit na výlet s přítelem, známky už jsme nekupovali a nekupujeme je doteď. Hlavním důvodem je to, kolik to zabírá místa. Umím si představit, že to může být pěknou dekorací v nějaké útulné chatě, ale k nám domů se to nehodí. :)

    OdpovědětVymazat
  4. Turistické známky jsem sbírala do roku 2009 a to poctivě, tj. kupovala jsem jen tehdy, když jsem na místě skutečně byla a to v tu chvíli, nikoli někdy v minulosti. V prvotním období jsem díky TZ objevila dost míst, kam bych jinak svoje cesty ani nenasměřovala nebýt známek. Po okrajích jsem si v heslech psala zážitky z cesty a známky jsem měla jako hvězdy rozházené po zdi na hřebíčkách. Konec sbírání nastal spolu se stěhováním a dnes mám známky v šuplíku a hesla na nich postupně blednou, ale naštěstí mám i psané deníky, do kterých jsem začala vlepovat tur.vizitky a teď nejnověji (pokud jsou dostatečně kvalitní) také vlastní fotky v miniaturním vydání.

    OdpovědětVymazat
  5. Ahoj, dřív jsem si je čas od času koupila, ale vadila mi ta neskladnost. Vloni jsem objevila Turistické vizitky, a těm jsem propadla dokonale. 😁

    OdpovědětVymazat
  6. Mám to hodně podobně, ale přešla jsem taky na turistické vizitky. O výlety se zajímá už i pětiletá dcera, tak si to aspoň může sama lepit a stojí jen pár kč. A jsou skladnější. :-D Turistické známky se mi ale vždy velmi líbily. Krásná dřevěná věc, příjemná na omak s pěkným obrázkem...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, jsou krásné... ale ty vizitky jsou praktičtější. Tak sláva nazdar výletu a hodně štěstí ve sbírání. 🙂

      Vymazat

Okomentovat

Všem děkuji za komentáře. Nebojte se rozepsat.