Seznam věcí, které udělám hned, jak to bude možné

Letošní rok je nanicovatý, a to nejen kvůli koronaviru. Jako těhotná jsem ho trávila o dost pasivněji, než mám ve zvyku. A teď? Po kolotoči přebalování, kojení a houpání jsem ráda, když si v klidu vypiju čaj. Mezitím přemýšlím, co všechno bych ráda dělala, kdybych měla trochu víc času. Věřím, že se to podaří, jen musím být trpělivá. Čajovnu už jsem s prckem zvládla, tak proč by neměly jít další věci? 

Namaluju Beskydy

Od května mám v hlavě představu, ale ještě jsem se nedostala k přenesení na plátno. Do porodu jsem tvořila jiné věci a od porodu na to nemám čas. Malování totiž vyžaduje prostor, na rozdíl třeba od vybarvování antistresových omlovánek. Když barvy jednou rozmíchám, jen tak se z nich nevynořím. Nemůžu po dvaceti minutác odbíhat k miminku! A mít ho při tom v šátku? Pak už by šátek nebyl jen modrý, ale hrál by všemi použitými barvami. Musím si počkat. 

Upeču něco dobrého 

Aspoň mramorovou bábovku, když už nic zajímavého. Od malička ráda peču a během těhotenství jsem tomu přišla na chuť ještě víc. Momentálně mám ale co dělat, abych si vůbec připravila něco k obědu. Těším se, až bude synek větší a budeme péct spolu. 

červencový výtvor z jahod a smetany

Ponořím se do četby

Ne že bych nečetla, kojení je k tomu skvělá příležitost, ale není to ono. Pozornost musím věnovat i miminku, navíc to většinou není na více než 25 minut, což knihomolovi opravdu nestačí. Proto se těším, až se ponořím do četby alespoň na hodinu a nebude mě při tom vůbec nic vyrušovat. 

To se prý povede, až odjede dítě na tábor. 

Vyrazím do hor 

Mám absťák! Letos mi to s horami moc nevyšlo, a to se nikde jinde necítím tak dobře! Jestli se ještě udělá hezké počasí, podnikneme malý výlet s kočárkem. Od jara to míním rozjet s nosítkem. Pokud se bude prcek stále tak rád nosit, nebude mi prakticky nic stát v cestě, jen trochu výlety přizpůsobím nové situaci. Snad nejsem moc naivní a opravdu to půjde!  

Procházky po okolí jsou chabá náplast.

Provedu vyhazovací úklid

Nesnáším hromadění všelijakého harampádí, neskladuju doma věci, které se "určitě jednou budou hodit". Čas od času, minimálně dvakrát ročně, provedu velký generální úklid, během kterého toho dost vyřadím. Před příchodem miminka toho doma dost přibylo, a tak se tu teď cítím ztísněně. Cítím, že je třeba zase něco povyhazovat nebo poslat dál. 

Znovu rozjedu Ušlechtilého pijana

Na jaře jsem rozjela blog věnovaný čaji a kávě. Co mám miminko, nic na něm nepřibývá. Články, které tam publikuju, jsou na tvorbu trochu náročnější než články zde. Než blog rozjedu, chtěla bych mít pár článků v zásobě. Raději později a pořádně, než hned a nekvalitně.

Půjdu na koncert a rozjedu to jak zamlada

Třeba nějak takto: 



Může se zdát, obzvlášť podle posledního bodu, že se snažím miminko odkládat, nechávat ho s někým jiným, nestarat se o něj, tak to ale vůbec není. Je na prvním místě (o které se pere s fenou, ale ta mě přece jenom nepotřebuje tolik) a když ho berou babičky na procházku, brzy se mi začíná stýskat. 

Co byste rádi dělali vy, kdybyste měli aspoň trochu víc času, než máte? Napište mi to do komentářů. Potom si můžete přečíst článek Nemám čas, nestíhám, Kájin návod na úspěšné zvládání povinností i koníčků, možná vám poradím, jak do programu napasovat další činnosti. Pro mne je návod momentálně nepoužitelný, ale věřím, že jak děťátko poroste, bude se to zlepšovat. 

Kája

Komentáře

  1. Mám pár pozitivních zkušeností (a jednu neutrální) a přeju, aby ti to vyšlo. Psychická pohoda je totiž základ všeho a máma potřebuje i chvíli pro sebe a svou realizaci. :)
    Malování - uteče to a brzo budete malovat spolu.
    Pečení - totéž a nastane to ještě dřív.
    Četba - já četla u kojení zejména večer. Malý mě nenechal opustit po uspání postel, takže jsem si četla tak od osmi do půlnoci. Od té doby, co usíná bez kojení, resp. teď už sám, jsem to už nikdy tolik nepřečetla, protože doháním jiné resty. :(
    Hory - pokud se rád nosí, nic ti nebrání. S malým v šátku jsme zvládli kdeco a bylo to super. :)
    A koncert? Jednou bez tebe zvládne být i večer a pak není co řešit. U nás to bylo až ve 3,5 letech, ale znám děti, které to zvládly mnohem dřív. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Obávám se, že důvodem, proč nejít na koncert, nakonec nebude syn ale já. Když to jde, chodím spát v devět, když musím houpat déle, jsem úplně vyřízená. :D

      Vymazat
    2. Však i tohle se časem zlepší. :)

      Vymazat
  2. Já teda jako matka vnímám, že mám čím dál více starostí kolem dětí, povinností a skoro žádný čas na koníčky. Jsem ale třeba ráda, že děti už zvládnou nějaký výlet se mnou. Samozřejmě ne vždy s výletem souhlasí a já se pak musím smířit s tím, že zůstáváme doma jako pecky.
    Docela mi chybí doba, kdy byly mimina a daly se kamkoli donést. :-D Závislost na tom, jestli je někdo pohlídá, není nic moc. Užívej doby, kdy mimi spí. :-) Opravdu, nejen pro své spaní nebo práci v domácnosti, ale i na to, co bys ráda. Časem to určitě zvládneš. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Když spí, jsem nadšená, alesám v postýlce to vydrží jen přes noc. Když usne přes den při kojení, vydrží sám tak deset minut. To rychle běžím na záchod a do sprchy. :D Pevně věřím, že se to zlepší. Hlavně bude fajn, až budeme dělat věci společně, třeba věšet prádlo nebo tak.
      Přeji ti co nejvíc výletů. ;)

      Vymazat
  3. Vůbec nevím, co bych chtěla udělat, kdybych měla více času, protože mi nepřijde, že bych ho měla málo. Spíš se teď často přistihnu, že ho věnuju blbostem, jako je projíždění netu a scrollování Instagramu... Ale! Chtěla bych zase víc vařit (jakože složitější jídla) a možná zase víc kreslit :) K mateřské části nemám co dodat :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je fajn, že máš dost volného času, i když píšeš tu závěrečnou práci. :) Ono i těch blbostí je občas třeba, abychom se úplně nevyčerpali. S vařením tě obdivuju, mě to vůbec nebaví. Plno práce a pak to hned zmizí. Ta buchta tak dva dny zůstane... :D

      Vymazat
  4. Mám zkušenost, že nemít čas velmi často znamená neumět si dobře poskládat priority, a tak docela často říkám, že čas sice mám, ale chybí mi vůle :-) To ale určitě není případ čerstvých maminek. Tam je nedostatek času zcela objektivní a nepopiratelná záležitost :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jojo, čas si teď neplánuju sama, plánuje mi ho synáček. :D Být někde přesně na určený čas je náročná disciplína, i když jsem s tím dřív vůbec nemívala problémy.

      Vymazat
  5. Koukám, že už jsem tvůj blog nenavštívila hodně dlouho, gratuluji k miminku. :) Já mám teď volného času poměrně dost, tak se zkouším učit vařit, ale zrovna dvakrát mě to nebaví.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji. :) K vaření mám podobný vztah. Mým cílem je, aby bylo jídlo co nejrychleji hotovo. :D

      Vymazat

Okomentovat

Všem děkuji za komentáře. Nebojte se rozepsat.