Já a barefoot

Můj botník prošel zásadní úpravou. Staré boty musely ustoupit barefoot párům. Ráda pro ně používám označení bosoboty, v tomto článku to nebude jinak. Řeknu vám, jak jsem se k tomuto poněkud alternativnímu obouvání dostala, ukážu vám své bosoboty a podělím se o dojmy z nošení.


Klasická bota nohu deformuje, ale barefoot vypadá hrozně

Na úvod by se slušelo říci, co jsou bosoboty zač. Jedná se o boty, které respektují tvar chodidel, na rozdíl od běžných bot je vůbec nedeformují. Neposkytují žádnou oporu, pouze ochranu před chladem, špínou a ostrými hranami povrchu. Díky tomu je chůze v bosobotech téměř stejná jako chůze bez bot, čili přirozená a zdravá nejen pro chodidla, ale i pro celé nohy a páteř. 

Znaky bosobot: 
  • tvar boty odpovídá tvaru chodidla
  • podrážka je tenká a přičně i podélně ohebná
  • nemají pevný opatek 
  • bota nemá žádnou podporu klenby 
Tohle s normální botou neuděláte...

Existenci bosobot jsem zaregistrovala už před pár lety. Líbil se mi nápad, ale kvůli provedení jsem je zavrhla. Vzhledově se mi vůbec nelíbily. Těžko říct, jestli ještě nebyla tak dobrá nabídka, neměla jsem při prohlížení štěstí, nebo jsem byla příliš fajnová. Teď mi bosoboty připadají jen trochu zvláštní. Výběr je široký, seženete jak sportovní tenisky, tak elegantní polobotky nebo plátěné kecky. 

Znovu jsem se bosobotám začala věnovat letos na jaře, když jsem zkoumala, co budu obouvat synovi. Po přečtení několika článků jsem byla rozhodnuta, že bude co nejdéle nosit výhradně barefoot. A co bych to byla za matku, kdybych netestovala na sobě? 

Moje bosoboty a zkušenosti s nimi

Chůzi bez bot jsem měla ráda dávno, teprve letos jsem si začala více všímat, jak při ní pokládám nohu. Zjistila jsem, že bez bot pracují chodidla úplně jinak. Byla jsem proto na bosoboty zvědavá. Abych neutrácela peníze za něco, co mi možná nebude vyhovovat, vybrala jsem si páry z druhé ruky. 

Bílé Anatomic, trochu jeté, ale stály pár korun. Černé Sole Runner, moje nejpohodlnější BF.

Jaký byl můj první dojem? „Jé, to je zvláštní, cítit přes podrážky, jak je rozpálený chodník." Hned napoprvé jsem ušla dva kilometry, což se sice začátečníkům nedoporučuje, ale říkala jsem si, že když jsem zvyklá chodit po městě úplně boso, nemůžu tím nic zkazit. 

Dva měsíce jsem boty hodně střídala, někdy jsem měla barefoot, jindy klasické tenisky. Cítila jsem, že v bosobotech dostávají chodidla zabrat, bolela mě jak po náročném cvičení, což vnímám pozitivně. Konečně dostaly moje ploché nohy zabrat, dosud jsem je nechala lenivět a podpírala je ortopedickými vložkami. Těmi se moje chodidla "napravovala" už od školky. 

Postupně mi běžné boty přestaly vyhovovat. Jako první jsem se zbavila lodiček a kozaček na podpatcích. Pak mě opustily i outdorové a běžecké boty a nakonec jsem se s těžkým srdcem vzdala i svých tvarovaných odpružených tenisek od Alpine Pro, které pro mne loni byly synonymem pro pohodlnost. 

Zatím zůstavají staré baleríny, ty hodlám na jaře nahradit. Dále mi zbyly pohorky. Zkoušela jsem je, nijak zvlášť velké nepohodlí v nich (zatím) necítím. Až jednoho dne začnu plánovat dovolenou v Alpách, přikoupím k nim bosou variantu. Také mám jedny vcelku prostorné zimní boty, těch se jen tak nevzdám, protože v bosých mi je po delším nošení chladno. Zbavovat se zatím nechci Vasek, k těm mám silný citový vztah. Naštěstí nabízejí docela dost místa pro prsty a chodí se mi v nich dobře.  

Všechny další boty, které si koupím, budou určitě bare. Aspoň v dohledné době. 

Tenisky Zaqq a úplně nové zimní boty KOEL4kids

Zimní boty Jonap velikosti 21 :) 

První půlrok s bosobotami hodnotím pozitivně. Zvykla jsem si na to, že cítím každou nerovnost. Vlastně mě to dokonce baví, schválně stoupám na kamínky, schválně našlapuju na hranu schodů. Křupající sníh je v bosobotách senzační zážitek. 

Na tvrdém povrchu si zničíš klouby

Někteří lidé si myslí, že by se v bosobotech nemělo chodit po městských chodnících. Pravda, i já jsem byla toho názoru. Po pár kilometrech jsem to přehodnotila. Sice nevím, jaký vliv na mne bude mít bosá chůze z dlouhodobého hlediska, ale momentálně žádné nepohodlí nepociťuju. Navíc si říkám, že když mám chodit po nepřirozeném povrchu, což zpevněné chodníky bezesporu jsou, budu se aspoň přirozeně pohybovat. Konec konců jsou bosoboty určitě menší zlo než vysoké podpatky.

FB skupiny

Velkou pomocí při výběru bot mi byly skupiny na Facebooku. Krom inzerce v nich najdete také spoustu informací a zkušeností jiných lidí. K pročítání komentářů přeju pevné nervy, někteří lidi jsou šílení fanatici. Běžná bota je pro ně pekelný předmět a kombinování různých typů bot vůbec neuznávají. 

Kája

Komentáře

  1. Myslím, že ta estetická stránka je jednak věc zvyku (jsme navyklí, že čím je bota menší, tím je elegantnější), jednak věc dostatečného rozvoje trhu. Ještě před několika lety byl fakt problém sehnat bosoboty, které by nějak vypadaly (skvělý překlad mimochodem!). Dnes už je to problém daleko menší a věřím, že za pár let se třeba změní i ten zvyk :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Sama som BF neskúšala ešte, ale domvníčka v našej bytovke je ich veľký fanúšik. Malému som kúpila DDstepky bez toho, aby som vedela, že sú na princípe BF. Ale má aj na zimu ešte jedny klasické topánky. Uvidíme na jar :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Taky od mala trpím na ploché nohy, tak bych nečekal, že něco takového by mohlo pomoct, díky za tip. :)

    OdpovědětVymazat
  4. Už roky přemýšlím, že BF zkusím, ale nakonec jsem se dostala jen na půl cesty - ráda nosím elegantní boty, které jsou maximálně flexibilní, ohebné stejně jako BF z tvé fotky a přizpůsobí se tvaru nohy (Piccadilly, Vivaia). Je to příjemná změna od podpatků, které mám taky ráda, ale na denní nošení moc vhodné nejsou. Měla jsem vyhlídnuté i "opravdové" bosonohy od slovenských Shapen Barefoot, ale na naskladnění barev, které by přicházely v úvahu, jsem čekala u balerín i polobotek přes rok, tak jsem to už vzdala. Toto byly první barefooty, které mi přišly dostatečně elegantní, že bych do nich i šla...

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Všem děkuji za komentáře. Nebojte se rozepsat.