Co mi přineslo 15 let blogování? Citaci v diplomové práci!

Milí čtenáři, tento článek píšu patnáct od doby, co jsem začala blogovat. Slavím polokulaté výročí a na rozdíl od mnoha jiných blogových výročí jsem si na toto vzpomněla včas. Pojďte se se mnou ohlédnout za mou blogovou historií, myslím, že je celkem pestrá. Představte si, že minimálně dvakrát byly moje články použity při psaní závěrečné vysokoškolské práce! 


Éra blog.cz

Jako skoro každý bloger mého typu jsem začínala na blog.cz. Bylo to v dobách, kdy ještě společnost Jyxo, Nova neměla s blogem nic společného a všechno fungovalo. První rok jsem zveřejňovala zkopírované blbosti a hloupě psané články. Pořádala jsem bleskovky a soutěže. Diplomky za účast jsem vyráběla dost nepoctivě, stejně jako jsem nepoctivě "obíhala sbéčka", tedy navštěvovala spřátelené blogy. 

Po roce jsem se vzpamatovala a začala vydávat výhradně vlastní články. Stala jsem se členkou autorského klubu, řada mých článků se stala článkem dne a byla propagovaná na úvodní stránce, zúčastnila jsem se pár blogerských protestů. Za éry blog.cz jsem přešla ze základky na šestileté gymnázium, dokončila jsem základní uměleckou školu, odmaturovala jsem, začala jsem studovat pedagogickou fakultu. 

S velkým zpožděním jsem zjistila, že můj původní blog sehrál roli v minimálně dvou závěrečných vysokoškolských pracích! První objevenou byla diplomová práce, v níž se autorka zabývala postavou Jidáše Iškariotského v kontextu kultury a státní maturity 2015. Jidáš se tenkrát zatoulal do didaktického testu z češtiny a spoustu maturantů tím překvapil. Podle reakcí, které kolovaly na internetu to vypadalo, že kvůli jediné (údajně nevhodné) otázce bude úspěšnost velice nízká. Neváhala jsem zveřejnit svůj názor na blog, tedy že Jidáš je v tom tentokrát nevinně. Úryvek článku byl citován ve zmiňované diplomové práci.

Dnes jsem zjistila, že starší článek s názvem Jak vypadá metalista? (2014) posloužil při psaní bakalářské práce o metalistech. Můj text rozebíral reportáž od Novy, která metalisty popisuje jako zvláštní živočišný druh, naprosto se odlišující od běžných lidí. (Představte si, že tato maminka je metalistka! Neuvěřitelné.) Nemusíte publikovat odborné texty, stačí psát blog. 

Nevím, čím vám článek zpestřit, tak tu dám sebe v dolomitech (2019). 

Éra blogger.com 

Na blog.cz bylo začínalo být dusno. Blogeři utíkali, po delší době jsem je následovala. Jediný večer mi stačil k vybudování nového internetového sídla. Půl roku na to, k 10. výročí, jsem si nadělila doménu kajinblog. Cítila jsem se jako profík. Momentálně se jako naprostý amatér rozčiluju, že mi adresa nefunguje bez www. 

Bála jsem se, že přijdu o komunitu. Nestalo se Mám své čtenáře, vím přesně, pro koho píšu. A nijak mi nevadí, že vás nejsou stovky, i když po tom samozřejmě tajně toužím. Na to navážu otázkou. 
Proč navštěvujete můj blog? Co vás na něm baví, co naopak ne? 

Odpovězte mi do komentářů, ať vím, o čem (ne)psat. 

Blogger mi otevřel brány do světa blogerských spoluprací. Totiž, ne že bych byla nějaká hvězda, která jen píše články, všechno má zadarmo a ještě dostává zaplaceno. Nabídky byly až na jednu barterové a ne všechny klaply. Třeba hned první jsem odmítla, měla jsem si v e-shopu vybrat nálepky na stěnu. Co bych s nimi dělala? 

Neuváženě jsem pak kývla na spolupráci s obchodem přeprodávající módu z Číny. Boty, které jsem dostala, sloužily jen krátce, nicméně článek,,Jsem maniak," přiznala známá blogerka Kája jsem si užila. Později jsem dostala např. dárky pro fenku, láhev na vodu, slevu na kávu. Dlouhodobě spolupracuji s e-shopem s fotoprodukty.

Za éry Bloggeru jsem se stala učitelkou a Pražačkou, procestovala jsem Evropu, pořídila si fenu Elišku, pak jsem zažila životní propad, stěhování zpátky do Frýdku-Mísktu, těhotenství, porod, životní těžkosti, začátek dalšího studia, životní radosti a svatbu. Blogováním jsem se dostala ke copywritingu.

Patnáct let a končit rozhodně nehodlám. 
A to si rodiče mysleli, že je to jen pubertální výstřelek a vydrží mi to jen krátce. 

Cha, jak se spletli!

Kája

Komentáře

  1. Co mě u Tebe nejvíce baví, jsou životní zážitky a postřehy :) Z maminkovského prostředí mi to sice zatím nic neříká, ale je zajímavé si rozšiřovat i tyto obzory.

    OdpovědětVymazat
  2. Gratuluji k 15. výročí! To už je pořádná doba! Tvůj blog sleduji od domény blog.cz, kdy jsi měla černé design. Jako by to bylo včera :D Líbí se mi tvé články ať už z hlediska stejného oboru na VŠ, tak proto, že mám ráda cestování, nebo jak si dokážeš udělat legraci :-) přeji spoustu dalších let ;)

    OdpovědětVymazat
  3. Páni, patnáct let! To je hodně úctyhodná doba. Tedy obrovsky gratuluju a přeju hodně inspirace do dalších let :-)
    A ano, když člověk přejde na vlastní doménu, začne si hned připadat jako totální profík :-) Taky si na ten pocit pamatuju. A co mě u tebe baví nejvíc, jsou asi úvahové věci. Ať už mají dětskou tematiku, nebo ne.

    OdpovědětVymazat
  4. Gratulujem k výročiu :) A ja si teda pamätám tvoj blog ešte z čias, keď si začínala a je zaujímavé vidieť ten prerod, vlastne prejsť celým tvojím dospievaním. Dospela si, ale tvoj nezabudnuteľný štýl ostal :-)

    OdpovědětVymazat
  5. Nejvíc mě baví články z tvého života, případně úvahy. Něco, co máme společné.

    OdpovědětVymazat
  6. 15 let už je krásná doba. Přeji tedy mnoho dalších nápadů na články v dalších letech. A celkem mě pobavilo, že jsi i ta patrně patřila mezi autorky blyštivých blogů pořádajících soutěže typu SONB na blog.cz.

    OdpovědětVymazat
  7. Tvoje blogy čtu už mnoho let. Především se mi líbí, že články jsou pestré, stručné, vhodně doplněny obrázky či fotkami atd. apod.

    Asi mi to nebudeš věřit, ale mně byla kdysi nabídnuta jedna spolupráce - ze sexshopu. 😁

    Kontrolní otázka: co stane stane, když do adresního řádku vyťukáš blog.cz?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Skočí tam televize noha.
      Zajímavá spolupráce, a tos do toho nešel? :D

      Vymazat
  8. Gratuluji ke krásnému výročí! Začínaly jsme v podobné době, i já na Blog.cz, po častých výpadcích jsem se přesunula na Píše.cz, které omezeně funguje dodnes, ale před pár lety mi to tam už začalo být těsné. Blogger je fajn a přesně jak píšeš, není problém časem přesunout blog na vlastní doménu, i když mně třeba to pohodlí zatím vyhovuje.

    Spolupracím jsem se bránila zuby nehty až donedávna, ale v omezené míře jsou fajn. Jen je třeba poctivě vybírat. :)

    OdpovědětVymazat
  9. Gratulujem Tvojmu blogu k prvému občianskemu 🤣 čo ma baví? No, celá TY. Baví ma rozširovať si obzory v tom, v čom sa líšime a je naopak príjemné to, čím sme si blízke.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Všem děkuji za komentáře. Nebojte se rozepsat.