Prašivá: Mám doma turistu

Představte si, mám doma turistu! V rámci plnění předsevzetí o chození po horách jsme se hned na Nový rok vypravili na výlet. Trasa byla krátká, dohromady jen čtyři kilometry. Na poprvé dobré, říkali jsme si. Obzvlášť, když byl s námi syn, nemyslím si totiž, že mám kondici na to, abych ho nesla na zádech deset kilometrů na tisícovkový vrchol. Synáček mě nakonec mile překvapil, statečně šlapal po svých. 

Když se řekne jít na Prašivou, většinou se tím myslí vrchol Malá Prašivá (707 m), kde je kostel a chata. Na vrchol jménem Prašivá (843 m) se cíleně nechodí, protože tam nic není, momentálně nejspíš ani výhled, ze strany od Malé Prašivé k němu navíc vede celkem nepříjemná cesta. Vyšlapat k chatě není žádná velká námaha, obzvlášť pokud máte auto a přivezete se až k hoře. Od vlaku je to horší, to vás čeká nudná procházka vesnicí. 

My jsme jeli autem, a tak nás čekaly jen 2 km do kopce. Synáčkovi jsem řekla, že bych chtěla, aby zkusil jít pěšky, ale když z toho bude unavený, vezmu ho do nosítka. Čekala jsem, že to vzdá, jakmile začne výraznější stoupání. On se jen natáhl pro druhou ruku a šlapal dál. Šlapal, občas zvedl ze země kamínek a jednou se dokonce pochválil slovy hezky du. Šlapal hodinu a vypadal naprosto spokojeně, jako by byl hrdý, že s námi drží krok. 

Svačinu jsme snědli na místě, odkud je snad ten nejkrásnější výhled na Lysou horu. Čaj jsme nesli v nové termosce s vánočními pásovci (kdo další zná Přátelé nazpaměť?). Měl ryze gurmánskou funkci, k zahřátí jsme ho rozhodně nepotřebovali. Spíš naopak, bylo nám horko a shazovali jsme oblečení. Pak jsme se prošli k chatě, synáček tam vzal útokem kolotoč. Na zpáteční cestě se nesl na zádech. 



Na výletě jsem otestovala svoje nové boty Be Lenka Ranger,  které jsem předváděla v článku Barefoot boty na zimu. V terénu obstály perfektně, na vlastní kůži jsem zkusila, že stahovat nohy do těžkých pohorek opravdu není nutné. 

Jarní počasí je úžasné, klidně bych si hned dala duben! 

Kája

Komentáře

Okomentovat

Všem děkuji za komentáře. Nebojte se rozepsat.