TOP knihy z loňského roku I: Příběh Marie Montessori, sester Brontëových a Babičky

V roce 2022 jsem přečetla 52 knih, dohromady 14 355 stran (praví Databáze knih). Většinu z nich jsem četla poprvé, což je rozdíl oproti roku 2021, kdy jsem se vracela k dříve čteným knížkám. V následujících článcích bych vám chtěla představit ty, které na mne zapůsobily nejvíc. 



Maria Montessoriová: Učitelka nové doby 

Laura Baldini 

Biografický román vypráví o studiu a výzkumných začátcích Marie Montessori. Bylo to pro mne zajímavé nejen tím, že jsem se dozvěděla nové informace o životě jedné z nejdůležitějších pedagožek. Šlo také o vhled do přelomu 19. a 20. století. Být ženou tenkrát vůbec nebylo jednoduché. Představte si, že do učebny na medicíně mohla vstupovat teprve tehdy, až její kolegové muži seděli na místech. Na pitevně musela studovat sama, neboť bylo nepřípustné, aby žena zkoumala lidské tělo v přítomnosti mužů. 

Od medicíny k pedagogice se dostala díky skupině slabomyslných dětí, za kterými chodila do ústavu již během studií. Vypozorovala, že dětem chybí hračky, neměly žádné podněty, které by jim umožnily se rozvíjet a učit se. Maria se jim rozhodla pomoci. Nejdříve jim ukazovala předměty denní potřeby, postupně přešla k výukovým materiálům. Stala se z ní učitelka. 

Do jejího života vstoupil Montesano, muž s podobným zaměřením. Později s ním otěhotněla, což značně ohrozilo její kariéru. Nastavení společnosti nedovolovalo ženě být matkou a zároveň vědkyní. Měla dvě možnosti: Buď se mohla vdát a svou práci vydávat pod manželovým jménem, nebo se dítěte vzdát. Maria se rozhodla pro vědu. Syna dala na výchovu náhradní rodině a sama ho navštěvovala jako teta. 

Knihu doporučuji nejen těm, kdo se zajímají o pedagogiku, nýbrž všem, kdo mají rádi biografické romány a chtějí si udělat obrázek o dřívějším postavení žen. Zde musím podotknout, že Itálie byla opožděná oproti Německu a Anglii. Maria byla na svých cestách překvapená, že v zahraničí může skupina žen vyrazit do restaurace bez doprovodu muže.


Větrná hůrka rodiny Brontëových

Hana Parkánová-Whitton

I druhá knížka z mého výběru zachycuje znevýhodněné postavení žen. Je to celkem smutné čtení. Matka šesti sourozenců zemřela velice mladá, dvě nejstarší dívky se nedožily dospělosti. Ani zbylé děti se netěšily dlouhověkosti, jejich otec je všechny přežil.

Charlotte, Emily a Anne byly na svou dobu moderní ženy. Studovaly, vyučovaly, snily o založení vlastní školy, a především psaly romány a básně, které hodlaly vydávat. Aby byli vydavatelé ochotní jim věnovat pozornost, musely své literární pokusy posílat pod mužskými pseudonymy. 

Od autorky jsem četla i o Anežce České, Karlu IV. a Anně České, možná časem sáhnu po dalším příběhu. Díla nejsou přesnými autobiografiemi, spoustu situací autorka pozměnila, něco málo úplně vymyslela. Čtenáři na Databázi knih toto kritizují, nicméně autorka na konci knihy všechny své úpravy přiznává a uvádí skutečná fakta, čehož si cením 

Babička 

Božena Němcová 

Ze všech knih, které jsem loni přečetla, mě nejvíce překvapila Babička. Pustili jsme se do ní s mužem, abychom zjistili, jestli je to skutečně takový poklad, jak nám říkali učitelé češtiny. Nyní konečně chápu, proč se o tomto díle učí. Svoje dojmy jsem dříve popsala v článku Babička je vlastně docela fajn kniha.

...

Příště budu vyprávět o dalších knihách. 

Kája

Čtěte víc 

Komentáře

  1. To jsi byla pilná. Máš můj obdiv

    OdpovědětVymazat
  2. Myslím, že k takémuto číslu sa ani nepribližujem, že zaokrúhlene jedna týždenne. Ale tá knižka o MM ma veľmi zaujala, tú si skúsim asi dohľadať.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Všem děkuji za komentáře. Nebojte se rozepsat.