Výhody a nevýhody studia během mateřské

Přijímací zkoušky na vysokou školu jsem dělala s velkým břichem. Měsíc před začátkem prvního semestru se mi narodilo miminko. Studovat s malým dítětem se zdá být trochu šílené, ale já v tom vidím i pár výhod. Podívejte se na ně se mnou. 


Výhody

  • Studentka, která má dítě mladší než tři roky, neplatí za studium.
  • Může kdykoli přerušit studium, nemusí pro to splňovat žádná kritéria. 
  • V případě potřeby lze požádat o prodloužení zkouškového období.
  • Odpadá náročné kombinování studia s prací, s dítětem je plánování flexibilnější. (Za předpokladu, že má dítě kdo hlídat.) 

Nevýhody

  • Je jednodušší odložit práci než dítě. 
Trochu si protiřečím, jenže když si vybojujete volno, s klidem hodíte práci za hlavu a soustředíte se na jen na výuku nebo zkoušku. Já sedím v lavici a nervózně čekám na potvrzení, že syna nezapomněli ve školce. Vůbec nejhorší jsou výčitky, že s ním nejsem
  • Nemůžu se věnovat studiu, kdy mě napadne, v první řadě se musím věnovat synovi. 
  • Cestu do školy snadno zmaří synáčkova rýma. 

Je to lepší s miminkem, nebo s batoletem? 

Samostudium je rozhodně jednodušší s miminkem, účast ve výuce s batoletem, respektive bez něj, rozumíme si. Miminka velkou část dne prospí. V roce je spánku méně a můj synáček potřeboval neustálou pozornost. Nejsnadnější je pro mne studium teď, s dvouletým synkem. Dvakrát týdně chodí do miniškolky a je samostatnější než před rokem, takže mi občas dovolí koukat se do papírů. 

Jestli doporučuji studovat na mateřské? Lepší je rozhodně dokončit školu před dětmi, ale ne každému to klapne. Máte-li možnost hlídání, neváhejte a podávejte přihlášku. Myslím si, že je to příjemnější varianta, než studovat později, kdy už na studentky matky nebere univerzita žádné ohledy, zatímco ony kromě studia musí stíhat školkové děti a zaměstnání. 

Jak je to s těmi poplatky?

Hodně lidí si myslí, že se studium od 26 let platí. 

Není tomu tak. Ve 26 končí ISIC, sleva na dopravu, sleva na daních a přichází placení zdravotního pojištění. Univerzitě je váš věk ukradený. Klidně se můžete zapsat v 50 a vystudovat zadarmo. Peníze po vás budou chtít, až překročíte standardní dobu studia. Mně se to bohužel povedlo, neb jsem v minulosti neúspěšně studovala celé čtyři roky. Syn bude mít v srpnu tři roky, takže zimní semestr si budu muset zaplatit. Mělo by to být 18 tisíc. 

Dříve platili poměrně nízký poplatek ti, kdo již nějaký titul měli a chtěli se vzdělávat v dalším oboru. V roce 2016 tento poplatek zrušili, takže jestli vás láká chodit znovu do školy, směle do toho. :) 

Kája

Komentáře

  1. Ale! Tak on už je poplatek za další studium zrušený? To je ovšem hezká zpráva :-) (Ne že by mě nějaký další magistr lákal, spíš tak všeobecně.) A jsi fakt dobrá, že studium s dítětem zvládáš. Jen tak dál :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zjistila jsem to, když jsem ověřovala info kvůli článku, taky jsem to nevěděla.

      Vymazat
  2. Tohle jsem upřímně ani nevěděla, takže jsem zase o něco chytřejší :-) Zároveň tě obdivuji, že to zvládáš s miminkem, ale jak se říká, všechno jde, když se chce. Mnohdy je to asi složité, ale držím palce.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jojo, všechno jde. Vlastně bych se bez školy asi nudila.

      Vymazat
  3. Máš můj obdiv. Držím palce...

    OdpovědětVymazat
  4. Káji, moc ti držím palce. Studium s miminkem vidím i u druhé kamarádky, a vím, že to mnohdy není jednoduché :/

    P. S. V únoru se vidíme, to už budu ok. Zatím furt nemoc.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Brzo se uzdrav. ;) My jsme nakonec byli celý víkend v Brně.

      Vymazat
  5. Máš môj obdiv. Na druhej strane vnímam to podobne ako ty, že v tom mininkovskom čase by sa to ešte ako tak dalo, synček bol pomerne spavé bábätko a teraz je už vo veku, kedy sa vie chvíľu zahrať aj sám, ale zatiaľ sú to naozaj ešte dosť prchavé momenty, ale keby mám možnosť stráženia, kto vie, či by som nad tým neuvažovala viac, aj keď asi nie. Stačil mi kurz angličtiny a zvládnuť to s robotou bol občas dosť na mňa.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Všem děkuji za komentáře. Nebojte se rozepsat.