Soukromý čajový obřad v čajovně Cesta čaje

Dostali jsme originální svatební dar: poukaz na soukromý čajový obřad. Pořádá ho brněnská čajovna Cesta čaje. Zajímá vás, jak taková akce probíhá? Popíšu vám, co jsme zažili a jaké čaje jsme ochutnali. 

Čajovna nabízí tři úrovně obřadů: začátečník, pokročilý a mistr, který jsme dostali my, zkušení pijani a stamgasti frýdecké čajovny. Byly nám přislíbeny 2-3 hodiny s vysoce kvalitními čaji. Termín obřadu se domlouvá individuálně, provozovatelé se přiklánějí k víkendům. Předem jsem je informovala, že by nám nejvíce chutnaly zelené čaje z Japonska a tmavé oolongy.

Do Brna jsme přijeli hodinu před obřadem. Stihli jsme tak ještě něco sníst, což nám před náporem kofeinu určitě pomohlo. Víte, že čaje umí být dost těžké na žaludek? Nikdo mi nemůže vytýkat, že mi v žádné objednávce v čajovně nechybí sušenky! Dělám to pro své zdraví. I k obřadu nám nachystali občerstvení v podobě pistácií a směsi japonských sladkostí

Takto se na nás připravili: 

cajovy obrad cesta caje

Po krátkém úvodu se čajová mistryně dala do přípravy japonského čaje matcha. Fascinovaně jsem ji sledovala, bylo to, jako by předváděla gymnastickou sestavu nebo nějaký tanec. Choreografie zahrnovala spoustu pomalých plynulých pohybů; zvednutí, položení, opakované rozkládání a skládání ubrousku, jehož tradiční pojmenování si bohužel nepamatuji. 

Výsledkem byla lahodná silná matcha. Čaj mě velice mile překvapil, tak skvělý jsem ho ještě nikdy nepila. Vůbec se nedá srovnávat s tím, co si občas dělám doma, dokonce ani s tím, který jsem pila v japonské restauraci.  

Druhým čajem bylo gyokuro. Mistryně opět předvedla sérii ladných pohybů, pozorovat ji bylo uklidňující. A hotový čaj? Do toho jsem se vyloženě zamilovala. Gyokuro mám ze všech Japonců nejradši a toto konkrétní byla skutečná lahůdka. Vypili jsme několik nálevů, každý byl něčím zajímavý. 

Aby nás netrefilo z vysokého množství kofeinu, dali jsme si krátkou pauzu. S pistáciemi v puse jsme si s mužem vyměňovali první dojmy. Byl nadšený stejně jako já. 

Třetím čajem byl útesový oolong. Čajovou mistryni, odbornici na Japonsko, vystřídal čajový mistr, který se zabývá čínskými čaji. Obřad byl na rozdíl od předchozího neformální, uvolněný, mezi mnoha nálevy jsme se rozpovídali. Dozvěděli jsme se, jak se naši čajoví mistři dostali k čajům, mluvili jsme o čajových festivalech, dávali si tipy na kvalitní čajovny. 

Nejzajímavější informací pro mne bylo, že čajovým mistrem může být jak muž, tak žena, a že se k tomu ženy dostaly již asi v 19. století. Myslela jsem si, že jsou pravidla přísnější. 

Obřad byl moc krásný zážitek. Milovníkům čajů ho rozhodně doporučuji a doufám, že si ho s manželem někdy zopakujeme. 


Konkrétní názvy čajů: 

  • Ujiwatara Okumidori Ceremonial grade Matcha 
  • Gyokuro Kiwami Saemidori
  • Wu Yi Shi Ru Xiang Oolong
Kája

Komentáře

  1. Věřím, že to musel být úžasný zážitek.

    OdpovědětVymazat
  2. Krásny a originálny darček ste to dostali s mužíkom :-) Na niečo takéto by som sa rada pozrela už len pre to umenie pripraviť čaj :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Zajímavý tip na dárek. Ale ne pro každého

    OdpovědětVymazat
  4. Káji, to je nádherný dárek. Také bych jej ocenila! Vůbec jsem nevěděla, že Cesta čaje nabízí i podobné soukromé čajové rituály, čajovnu jinak dobře znám. Já si teď jeden malý čajový obřad užila o víkendu na pražském čajovém festivalu, ráda na něj budu vzpomínat.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, skvělý dárek. Teď musím doufat, že se ta kamarádka nikdy nevdá, protože tohle bychom nemohli překonat. :D
      Čajové festivaly jsou fajn, ale na těch, co jsem byla, bylo rušno. Obřad v tichu má úplně jinou atmosféru. Tak ho zkus, nejlevnější varianta je za tisícovku, což sice není zrovna málo, ale za ten zážitek to rozhodně stojí.

      Vymazat
    2. Díky, to není tak nedostupné. :) Zvážím pozvat kamarádku, partner by to neocenil.

      Vymazat

Okomentovat

Všem děkuji za komentáře. Nebojte se rozepsat.