TOP knihy loňského roku II: Psychiatrie, deformita obličeje a ruská literatura

V roce 2022 jsem přečetla 52 knih, dohromady 14 355 stran (praví Databáze knih). Většinu z nich jsem četla poprvé, což je rozdíl oproti roku 2021, kdy jsem se vracela k dříve čteným knížkám. Podělím se s vámi o ty nejlepší. První část najdete zde.


Normální šílenství 

Jiří Pasz 

Zajímají vás psychická onemocnění? Chcete se dozvědět, jak vznikají, jak se projevují a jak žijí lidi, kteří jimi trpí? Normální šílenství nabízí jak „teorii", tak opravdové příběhy pacientů a postřehy lékařů či zdravotních sester. 

Nejpřínosnější pro mne byly rozhovory s pacienty. Ukazují, jaké nemoci doopravdy jsou, je to úplně něco jiného než číst definice ve skriptech speciální pedagogiky. Rozhovory s odborníky zase dost prozradily o chodu psychiatrických nemocnic, nebo o různých možnostech péče o pacienty. Dozvěděla jsem se také dost o medikamentech. 

Ke knize jsem se dostala přes rozhovor DVTV.  

(Ne)obyčejný kluk 

R. J. Palacio 

(Ne)obyčejný kluk je určen primárně dětem, ale rozhodně má co nabídnout i dospělým. Četla jsem ho ke zkoušce z anglického jazyka a literatury a jsem moc ráda. Hlavním hrdinou je desetiletý August, který se narodil s genetickou vadou a deformitou obličeje. První školní léta se vzdělával doma, nyní nastupuje do školy. 

Začátky ve školní lavici jsou těžké. August si musí zvyknout na nové prostředí, děti si zase musí zvyknout na něj. Chvíli to vypadá, že August docházku vzdá. Nakonec však zvládne celý školní rok a mezi spolužáky si najde kamarády. 

Příběh je psaný v ich formě a má hned několik vypravěčů. Vystřídá se August, jeho sestra s přítelem a žáci z Augustovy školy. Podívat se na problém očima jiných postav je fajn, obzvlášť mě zaujalo vyprávění sestry.

Zločin a trest

Fjodor Michajlovič Dostojevskij

Dostojevskij se do výběru dostává podruhé, v roce 2021 se mi líbil jeho Idiot. Hlavním hrdinou Zločinu a trestu je Raskolnikov. Zavraždil dvě ženy, jednu s vidinou bohatství, druhou proto, že byla svědkyní jeho činu. Na dalších mnoha stránkách sledujeme jeho vnitřní pochody, Raskolnikov si vraždu mnoha způsoby omlouvá. Celou dobu mě něco nutilo mu fandit, přestože mi byl nesympatický a přála jsem si, aby ho brzo dopadli. 

Kniha byla čtivá, což mě příjemně překvapilo. Mám dojem, že v ní vystupovalo méně postav než v Idiotovi, rozhodně jsem se v nich lépe orientovala. 


...

Příště budu vyprávět o knihách, které čteme se synáčkem. 

Kája

Komentáře

  1. Dostojevskij je jednoznačně jeden z mých spisovatelských favoritů! A u té druhé knížky jsem viděla filmovou adaptaci. Bylo to smutné i dojemné a pohled sestry mi taky připadal jako jedna z nejzajímavějších věcí.

    OdpovědětVymazat
  2. Zločin a trest se mi kdysi taky líbil. 52 knih - to je hezké:-)

    OdpovědětVymazat
  3. (Ne)obyčejného kluka jsem četla na základce a zapojila jsem se do soutěže, kdy děti psaly jeho pokračování :) Děkuji za tip na Normální šílenství. Myslím, že se mi to bude hodit k diplomce :)

    OdpovědětVymazat
  4. Zločin a trest som kedysi dávno čítala, ale úprimne už si na to ani veľmi nepamätám.
    Neobyčajný chlapec je jeden z mužových obľúbených filmov, ani som netušila, že je podľa knihy, skúsim si ju dohľadať.
    No tá prvá, to je to pravé pre mňa, F-kové diagnózy <3 to je moje :-) (to je tak, keď je niekto neštudovaný psychológ).

    OdpovědětVymazat
  5. Zajímavé, že nejméně jsi toho přečetla v covidových letech 2020 a 2021 - tam bych čekal spíše rekordy. :D

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Všem děkuji za komentáře. Nebojte se rozepsat.