Nosím brýle, svět je tak ostrý!

Konečně jsem byla u oční lékařky, konečně mám brýle. Zrak se mi zhoršil už před třemi lety v těhotenství. Za tu dobu jsem si zvykla na rozmazaný svět, takže teď mám šok z toho, jak všechno vypadá. Leká mě i pohled do zrcadla. Na Káju v brýlích si budu zvykat dlouho. 

Krátkozrakost mám v rodině. Brýle nosí oba rodiče i sestra. Já jsem dlouho viděla dobře. V pubertě jsem byla párkrát na kontroly, neboť jsme měla na pravém oku čtvrt dioptrie, ale nijak mě to neovlivňovalo.

Teprve v těhotenství nastal zlom. Jako kdyby se mi zrak zhoršil ze dne na den. Nepoznávala jsem lidi a neorientovala jsem se v obchodě. Jelikož neřídím, praktická lékařka mi doporučila, abych s kontrolou na očním počkala. Zrak se mi ještě mohl měnit. 

Po porodu jsem měla pocit, že vidím lépe, možná jsem si ale zvykla žít v rozmazaném světě. Potíže jsem více pocítila teprve rok po porodu ve škole a na zkouškách s orchestrem. Neviděla jsem na tabuli ani do not. Bohužel mi vždycky trvá, než něco zařídím, a tak jsem u oční lékařky byla až letos v červnu, když už má synáček skoro tři roky...

V oční ambulanci mě to docela bavilo, koukala jsem do mnoha přístrojů, které z dřívějška neznám. Co ale bylo nejzajímavější, bylo zkoušení dioptrických skel. Měla jsem se procházet po ordinaci a vyhlédnout z okna. Úplně bez problémů jsem přečetla cedule na parkovišti. 

O týden později jsem se vypravila do optiky. Zkoušela jsem jedny dámské brýle za druhými a všechny mi byly velké. Prodavačka usoudila, že pro mne budou vhodnější juniorské. I mezi nimi byla spousta obrovských. Nakonec mi na výběr zůstaly dvoje. Zvolila jsem méně nápadné z nich. I tak mi připadají výrazné. 

K vyzvednutí byly hned další den. 


Svět je najednou tak ostrý! Je ale dost zvláštní se dívat přes brýle. Zatím i v pohledu překážejí. Ani se v nich necítím moc dobře. Na pohled v zrcadle si zvykám pomalu a venku se trochu stydím. Připadá mi, že si na něco hraju. Jako kdybych si třeba jen tak ovázala ruku, aby se lidi zajímali o to, co se mi stalo. Asi potrvá, než se stanou mojí součástí. Každopádně se těším, až je v úterý otestuju v orchestru.  

Kája 

Komentáře

  1. Brýle ti moc sluší, Káji :) Mávám!

    OdpovědětVymazat
  2. Krásne okuliare 👓 fakt Ti pristanú.
    Verím, že s ošetrením zrakom to musí byť super

    OdpovědětVymazat
  3. Dobrý výběr, brýle vám moc sluší

    OdpovědětVymazat
  4. Určitě se není za co stydět. Brýle vám moc sluší a myslím,že by vám slušely i mnohem výraznější. Je pouze otázkou času než si na ně zvyknete a stanou se vaší součástí


    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Všem děkuji za komentáře. Nebojte se rozepsat.