Dovolená 2023, 2. část: Zámek ve Velkých Losinách je větší, než jsem si myslela

Jesenická dovolená pokračovala výletem do Velkých Losin. Nepatrně jsem je znala z minulosti, byla jsem zde dvakrát v termálním koupališti. Nyní jsem je prozkoumala důkladněji. Zjistila jsem, že zdejší zámek je mnohem větší, než jsem si dosud myslela, a ochutnala jsem velkolosinské pralinky. Synáček se u restaurace dočkal vytouženého písku. 


Jak se dostat do Velkých Losin? 

Vyjíždíte-li z rozumějšího místa než my, dostanete se do Velkých Losin pohodlně vlakem. Ten mimo jiné zastavuje na hlavním nádraží v Olomouci. My jsme bydleli v Sobotíně. Od Velkých Losin ho dělí kopec. Na mapě se zdá, že je to kousíček, ale vlakové a autobusové trasy si myslí opak. Představte si, že kvůli nepraktickému přestupu bychom vlakem cestovali hodinu a půl. I pěšky bychom tam byli rychleji! 

A tak jsme představu hromadné dopravy vzdali. Radši jsme sedli do auta. 


Tady nemají písek! 

Jako matka poznávám svět z jiné perspektivy. Před výletem jsem zkoumala, kde se ve Velkých Losinách nachází nějaké dětské hřiště. Bylo naším prvním cílem. Synáček se těšil, že si bude hrát v písku. Když ho na hřišti neviděl, byl tak zklamán, že se chvíli zdálo, že hned půjdeme pryč. Nakonec si spokojeně hrabal v kamínkách a časem dostal chuť i na skluzavky a houpačky. 

Pískoviště se dočkal později u restaurace. Písek byl mimochodem to nejlepší, co jsme v restauraci zažili. Tukem nasáklou "nádražní" pizzu bych si příště nechala ujít. 

Zámek je větší, než jsem si myslela 

Ve Velkých Losinách jsem teď byla potřetí, ale nikdy jsem je neprošla tak důkladně. Proto jsem měla dost zkreslenou představu o zdejším zámku. Postavili ho v renesančním stylu v 16. století místo vodní tvrze a dali si na něm záležet. Na prohlídku jsme nešli, tříleté děti a divoké šeltie tam nejsou vítané. Podívali jsme se jen do zahrady a na nádvoří. 
  • Zámek nabízí dva prohlídkové okruhy. Základní vstupné na každý z nich stojí 180 Kč. 



Velkolosinské pralinky

Věděla jsem, že jsou Velké Losiny známé ruční výrobnou papíru. Ale že tam dělají i pralinky? To jsem do dovolené netušila. Cukrárna se nachází naproti zámecké zahradě. Výběr pralinek je tak velký, že byste pukli dřív, než byste všechny ochutnali. Já jsem si na místě dala kávové, manžel mandlové a synáček pralinku ve tvaru autíčka, protože... no, je to můj autíčkový chlapec. 

(Pěkné tričko se pozná podle toho, že má na sobě auto, a knihy čteme téměř výhradně o dopravních prostředcích.) 

Lázeňský park

Do Velkých Losin se jezdí léčit lidi s různými nemocemi, já bych si přijela léčit nervy. Procházce v parku jsme moc nedali, protože nás předpověď počasí strašila deštěm. Z minerálních pramenů jsme objevili jen Karla. Na rybníčku jsme pozorovali kachňátka. Pak jsme odjeli. 

Nevím, jak ve Velkých Losinách, ale v Sobotíně bylo celé odpoledne slunečno. Prošli jsme se tedy ještě v okolí ubytování. Zámeckou zahradu jsme mohli obdivovat jen zvenku. Nesmí do ní psi. 

Kája



Komentáře

  1. Kousek od Losin jsme byli ubytovaní loni v zimě, a protože počasí lyžování úplně nepřálo, procourali jsme je pořádně. Výrobna papíru má dobrou exkurzi, ale pro děti úplně vhodná. Zámek se mi líbil, i park (tam jsem teda byla už kdysi v létě), mají pěkné prohlídkové okruhy. V pralinkárně mě překvapily davy turistů, takže ani nebylo kde posedět, ovšem pralinky byly vynikající. Akorát do těch lázní jsme se nedostali, na koupání v termálech měli snad pořadník...

    OdpovědětVymazat
  2. Napriek všetkému to znie super :-) Zo srandy som pozrela, kde to je a napriek tomu, že po väčšine trasy sú opravy, by sme to mali z bytu zvládnuť za niečo cez tri hodiny, tak to je celkom fajn a Olomouc, kde má kamošku, na doskok :-)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Všem děkuji za komentáře. Nebojte se rozepsat.