Lingvisté hráli avantgardní neofolklor, copak to je za žánr?

Dnešní článek navazuje na minulý s názvem Já a (marné) pokusy o kariéru muzikantky. Mluvila jsem o různých pokusech angažovat se v hudebních tělesech. Nejúspěšnější pokus jsem vynechala. Bylo jim avatgardně-neofolklorní trio Lingvisté, které zvládlo odehrát čtyři koncerty, přičemž dva se konaly ještě před vznikem souboru. Lingvisté si zaslouží vlastní článek. Tady je.



Kdo jsou Lingvisté? 

Mezi Lingvisty patřím já, flétnistka Anežka a úžasný klavírista Čeněk. Patřili jsme k sobě ještě dříve, než jsme oficiálně začali hrát. Sešli jsme se v humoru a celkovém vnímání světa. Čas jsme trávili lamentováním nad písemkami, stěžováním si, že zase musíme do hudebky a rozebíráním různých slov, výroků a jazykových jevů. 

Společnými silami jsme odhalili spoustu záhad, část naší práce si můžete přečíst na starm blogu v článku Velká (nejen) busová teorie. Na základě naši činnosti napadlo Anežku, že bychom mohli studovat lingvistiku. Shodou okolností se hned další den konal den otevřených dveří na Univerzitě Palackého v Olomouci. Po skvělém, poučném, prozpívaném a prosmátém výletě jsem dala nové jméno společné konverzaci na FB: Studenti lingvistiky. Časem se název změnil na Lingvisté, asi jsme dospěli. 

V Olomouci jsme byli v lednu 2014, když jsme byli v předmaturitním ročníku. O rok později jsme se začali pravidelně scházet jako kapela. Zkoušeli jsme každé úterý po vyučování v hudební síni. Vymýšlet název nově vzniklého hudebního tělesa nebylo třeba... 


Co je sakra avantgardní neofolklor? 

V tomto i předešlém článku zaznělo, že Lingvisté hráli avantgardní neofolklor. Říkáte si, co to sakra je? Nejste jediní, diví se každý. Přitom je to jednoduché! Dovolte mi malou teoretickou vsuvku. 

Avantgardní hudba 
Wikipedie praví: Avantgardní hudba je termín používaný k charakterizování hudby, která předběhla svou dobu nebo obsahuje inovativní prvky.

Neofolklor 
Hudební skladatelé často vycházeli z lidové tvorby. Zdrojem inspirace byla i pro Leoše Janáčka a další umělce jeho doby. Folkloru dávali něco, co dosud nikdo neslyšel. Byl něčím nový, proto se v této souvislosti mluví o neofoklorismu či neofolkloru. 

Avatgardní neofolklor 
Lingvisté se inspirovali lidovou tvorbou a vnesli do ní něco nového. Označení neofoklor nestačí. Prvky jsou neslýchané a inovativní. Lignvistická tvorba je zkrátka avantgardní neofolklor

Už rozumíte? Podobný výklad obvykle stačí. Reakcí byvá: No jo, to je jasné! 

Autorem snímku je Mr. Puda 


4 koncerty Lingvistů 

Na začátku jsem vám možná nasadila brouka do hlavy, když jsem řekla, že dva koncerty se konaly již před vznikem souboru. Bystrým hlavičkám už to možná došlo: Když spolu kamarádí nadaní hudebníci, může se stát, že někde vystoupí, aniž by oficiálně tvořili hudební těleso. 

Říjen 2014, České muzeum hudby  

V rámci školního výletu jsme v době osobního volna navštívili České muzeum hudby. Prohlídku jsme si užili, ale to nejdůležitější se odehrálo na závěr. Protože jsem zpěvavá a Anežka jakbysmet, přepadla nás touha zazpívat si v sále muzea. Když jsme skončily, zamířil k nám nějaký chlap.

Dozvěděly jsme se, že muzeum navštívil německý klub přátel Gustava Mahlera. Po prohlídce měl shlédnout krátký koncert od žáků ze ZUŠ. Muzeum ho ovšem zapomnělo zařídit. Byly bychom tak hodné a zazpívaly ještě něco? 

Jsme pro každou špatost, takže jsme pěly o sto šest, něco jen my dvojhlasně, něco i s Čeňkem trojhlasně. Mistr klavírista pak přidal pár skladeb na klavír. Publikum mezitím vybralo dobrovolné vstupné. Za cca 15 minutové vystoupení jsme každý vydělali 400 Kč. Tomu říkám kšeft! 


Prosinec 2014, školka 

Vystoupení, které za všechno může! Mamka mě tradičně pozvala do školky na vánoční besídku. Aby to bylo zajímavější, vzala jsem s sebou Anežku a Čeňka. Před koncertem jsme měli dvě krátké zkoušky. (Na koledy bohatě stačily.) Jak jsme tak hráli a zkoušeli, z ničeho nič, naprosto spontánně, vznikl náš velký hit Čardáš



Do školky jsme naklusali ve sborovém stejnokroji, zahráli koledy, zazpívali nějaké trojhlasy a sklidili velký úspěch nejen u dětí, ale i u paní učitelek. 


Duben 2015, Je to blízko! Benefiční koncert pro Ukrajinu 

Jedna vlastní písnička nám nestačila, takže jsme se v lednu začali scházet pravidelně a tvořili dál. Oficiálně vznikla kapela! V dubnu jsme poprvé vystoupili jako trio Lingvisté. Na benefičním koncertě jsme měli čas jen na tři skladby. Více méně jsem byla i ráda, protože jsem si nedovedla představit, jak zvládnu koncert odehrát bez smíchu. Naštěstí jsem nemusela zpívat, v té době bych to ještě nedala. Na to, abych naši tvorbu předvdla s kamennou tváří, jsem potřebovala dozrát. Bála jsem se, jak ji lidi přijmou. Přece jen jsmě přišli s těmi avantagrdními inovativními prvky


Červen 2015, Sweetsen fest, Fajne Mjesto sobě!

Vystoupit na Sweetsen festu byl můj cíl už v lednu. Že se to skutečně podaří, jsem moc nevěřila. Když jsem se dozvěděla, že nás zařadili do programu, měla jsem nepopsatelnou radost. Sweetsen je totiž nejlepší kulturní akce na světě a kdo tomu nevěří, není z Frýdku-Místku. 
Koncert se nám povedl. Je škoda, že pak jsme se rozstěhovali a přestali se stýkat. Hned bych si naše vystoupení zopakovala! Od roku 2017 na festivalu alespoň moderuju

Píseň Pásla hady jsem doprovodila autenticky.
...

Dodatek: V minulém článku jsem zapomněla zmínit jednu zásadní informaci: Několikrát jsem hrála nebo zpívala na svatbě. Uznejte, že to jsou celkem důležité muzikantské zkušenosti!

Nyní se hudebně téměř neangažuju. Moje činnost vrcholí, když mě navštíví kamarád, který se po mnoha a mnoha letech vrátil k houslí. Trénujeme spolu lidovky a jednoduché přednesy. 

Kája



Další hudební čtivo: 

Komentáře

  1. Hráli jste moc hezky :-) škoda, že to dále nepokračovalo.
    Ps. Ten had byl opravdu živý? :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nene, had byl dřevěný. :D

      Vymazat
    2. Ale když jsem článek četla na mobilu, tak vypadal jako živý :D

      Vymazat
    3. To by se diváci pěkně divili. :D

      Vymazat
  2. Asi hloupá otázka, ale jakou lingvistiku jste chtěli studovat? :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hloupá otázka to není, jen kapku nesouvisející s článkem. :D
      Měla to být obecná lingvistika.

      Vymazat

Okomentovat

Všem děkuji za komentáře. Nebojte se rozepsat.