Nej... zážitky z cest (po ČR)

Výletovat bychom teď neměli, ale věřím, že se situace brzy zlepší a budou nám dovoleny alespoň cesty po naší krásné vlasti. Navazuju na nedávný článek o poznávání Evropy. Svěřím se vám s nej zážitky z České Republiky. Není totiž třeba létat přes půl světa, i u nás je to fajn!



Nejdál jsem byla v...

V Ústí nad Labem u kamarádčiny babičky. Vlastně jsem tam byla i loni na výletě se třídou, ale to nepočítám, protože jsme jeli jen z Prahy, kdežto u babičky jsem byla jako věrná Moravskoslezanka, takže jsem cestovala přes celou republiku. O mnoho delší cesta asi není na našem území možná.


Nejsevernější bod 

Strážné v Krkonoších, kam jsem vzala svoji třídu na školu v přírodě.
Přípravy byly náročné, ale všechno se mi povedlo.





Nejjižnější bod 

Valtice, kde jsme byli z gymnázia na školním výletě. Bylo tenkrát šílené horko, a tak jsme s An trávily dost času cákáním vody z kašny. Je jedno, jestli je vám 6 nebo 16, léto a voda patří k sobě vždycky! 


Nejzápadnější bod 

Opět Ústí nad Labem, nepočítáme-li občerstvovací pauzy na zahraničních zájezdech.
Nejvýchodnější bod hledat nebudu, protože z východu pocházím. 


Nejzdouhavější cestování 

Některé výlukové cesty ze školy. Za normálních okolností trvá cesta čtvrt hodiny, ale když se dařilo, uměla se natáhnout i na hodinu. Třeba když proti sobě vyjely na trase dva vlaky a my jsme čekali na náhradní autobus. Ano, zažila jsem dost zdržení na cestách do Prahy, Olomouce, Uherského Brodu nebo zpět, ale na cestě mezi domovem a školou, to bylo nejvíc k vzteku. 


Nejluxusnější ubytování 

Slovo luxusní neberte úplně vážně, protože přepychovým hotelům se vyhýbám. Nelépe se mi bydlelo v Pozlovicích u Luhačovic v hotelu Adamantino. Pěkný pokoj s vlastní koupelnou, přístup k bazénu a sauně, úžasné snídaně a večeře a přímo u hotelu přehrada. Velikonoční pobyt jsem si opravdu užila!

Luhačovice mám moc ráda. Dávám si je jako první cíl výletu, až bude možné cestovat.
Jestli ještě bude cestování možné pro mne...  




Nejkrásnější ptačí zpěv 

... jsem slyšela v Orlických horách před východem slunce. Než vykouklo nad kopce, chvilku mu to trvalo. Ptáci ho povzbuzovali o sto šest. Byl to nádherný zážitek. 


Nejhorší déšť 

I ten jsem zažila v Orlických horách! Měli jsme v plánu 30km okruh, který vedl přes Velkou Deštnou. Zpočátku se zdálo, že bude nádherně, ale po prvních pár kilometrech se to obrátilo. Okruh jsme nakonec smrskli na 24 km a na ubytování jsme došli promočení až na kost. Trvalo dlouho, než jsem se zahřála. Byl silný, ale ne zrovna milý zážitek...

Nejpěknější město 

Pěkných měst jsem viděla! Ze všech nejvíc miluju Olomouc, i když jsem v ní čtyři roky neúspěšně studovala. Ráda mám taky Kroměříž a zmiňované Luhačovice, dále Vizovice, Zlín... pěkný je i Jeseník, Štramberk, Rožnov pod Radhoštěm...


A úplně nejlepší...

jsou samozřejmě Beskydy. A konkrétně? Míst je hodně! V paměti pořád mám tuto svačinovou louku: 




A co vaše cesty po ČR? 


Kája


Další čtení podobného ražení


Komentáře

  1. Hodně s rodiči cestujeme po ČR. Je krásná. Je super, když se o něčem bavíme v zeměpise a se ségrou můžeme říct, že jsme tam byly :-)
    V Luhačovicích jsem byla hodnekrát jako malé. Mám odtud skvělé vzpomínky :-), moc ráda se tam vrátím.
    Obrovskou průtrž mračen jsme zažili asi před 7 lety na Šumavě na Boubíně.
    ,,Jestli ještě bude cestování možné pro mne..." tohle je ohledně toho Instagramu?
    Těším se, až budeme moci zase cestovat po naší krásné zemi.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jojo, přesně tak. V červenci už budu příliš rozměrná a asi budu ráda, když se někam projdu. No a pak budu mít nějakou dobu spoustu jiné práce... :D

      Vymazat
  2. Moc pěkný článek :) Z hor mám nejradši Beskydy (nečekaně), láká mě to na Šumavu (byla jsem tam jen jednou). Potom se mi líbí okolo Mácháče (Doksy, Bezděz), z měst mám ráda Karvinou (prožitý kus dětství), Prahu (opět stejnný důvod) a jetě třeba Zbrašovské aragonitové jeskyně + Teplice nad Bečvou. V poslední době se mi líbilo ve Velkých Karlovicích a mám taky ráda Třebíč a hotel U Černého orla!

    OdpovědětVymazat
  3. Vy máte takú krásnu krajinu! Skvelá inšpirácia na letné výlety. Teda ja milujem Brno, keďže som tam mala dosť dlho sestru a keď to všetko skončí, dúfam, že sa tam zas dostanem. :)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Všem děkuji za komentáře. Nebojte se rozepsat.