Blog.cz končí, mládí už je definitivně pryč

Stalo se, co jsme několik let očekávali. Blog.cz oznámil konec provozu. V polovině srpna mají všechny blogy zmizet. Normální člověk si možná říká, že to přece není zas taková ztráta. Pro mne a další blogové srdcaře je to skoro konec světa. Co naplat, stejně to tam u moc nefungovalo. A co víc, význam slova blog se posunul tolik, že už mu Blog.cz, i přes svůj název, vůbec neodpovídá. 

Blog.cz končí


Moje blogerská cesta 

Blogovat jsem začala v jednácti letech, protože mě lákalo mít "svůj internet" jako spolužačky. Vůbec jsem netušila, co budu na blogu zveřejňovat, ale věděla jsem, že to určitě bude super. Prošla jsem si šíleným obdobím pixelek, bleskovek a praštěně psaného deníčku. Lepší úrovně jsem začala nabírat zhruba po roce. I pak se obsah samozřejmě všelijak vyvíjel a měnil.

Blogovým počátkům se podrobněji věnují starší články: 
Časem jsem nabrala pravidelné čtenáře. Být viděna bylo na Blog.cz snadné. Obzvlášť poté, co mě jako první přijali do Autorského klubu a všechny moje články se hned začaly ukazovat na titulní straně. Kdo na Blog.cz nějakou dobu byl, ví, že tam fungovala skvělá komunita. Navštěvovali jsme se navzájem, aktivně komentovali články na Srdci blogu i v Autorském klubu, volili jsme témata týdne a všichni jsme se, minimálně od vidění, znali. 

Bavilo mě se čtenáři sdílet myšlenky a zážitky. Teď se mi zdá, že dělám články jen pro sebe. Už to prostě není ono. Články aktivně sdílím ve skupinách na Facebooku, ale paradoxně mi to tak připadá mnohem anonymější. 


Přechodu na Blogger jsem se dlouhou dobu bránila. Občas sem někdo emigroval, zdejší blogy mi ale nebyly sympatické, vypadají trochu jinak. I když mě na Blog.cz pár věcí štvalo, setrvala jsem až do ledna 2017. 

Mohlo se zdát, že jsem odešla, protože mě urazilo vyřazení z Autorského klubu. Pravda je taková, že ono vyřazení byla poslední kapka. Technických problémů přibývalo. Držela mě komunita a členství v Autorském klubu. Z toho jsem byla v lednu 2017 vyhozena, protože Standovi najednou připadalo, že moje články nejsou dostat zajímavé. (Standa je týpek, který s blogery komunikoval a odpovídal na zprávy technické podpory.) 

Co mě na Blog.cz drželo, bylo pryč. A komunikace se Standou mě pořádně vytočila. Přestěhování byla otázka jediného večera. Chvilku mi trvalo, než jsem si na nové prostředí zvykla. Po půl roce jsem si koupila vlastní doménu. Funguju tady čtvrtým rokem a jsem spokojená. Přesto mě ukončení Blog.cz celkem mrzí. Prožila jsem s ním pubertu, dospěla jsem s ním. 

Stěhování z Blog.cz 

Původní blog fungoval něco přes devět let. Ráda se na něj vracím, ráda si pročítám staré články. Byla by škoda o blog přijít. Kopírovat ručně všechny články by ale bylo na dost dlouho. Co s tím? 

  1. Na Srdci blogu vyšel článek s postupem. Jestli funguje, nevím, ale trochu o tom pochybuju, protože se mi moc nedaří ani přihlášení do administrace. 
  2. Skvělou pomoc nabízí Veruce a její šikovný manžel, autor skriptu Blogcz2WP. Migraci můžete provést sami, nebo požádat o pomoc. Více informací se dozvíte zde
Sama jsem přesun řešila právě s Veruce, a to v únoru, když Blog.cz poprvé vyhrožoval ukončením služby. Zálohy mi přišly hned, ale přesun jsem dokončila až nyní. Jestli toužíte po mých starých blbinkách, hledejte je na adresee olintytto.blogspot.cz. (Po překladu z finštiny to znamená "byla jsem dívka.) Děkuji Veruce i Martinu Rybenskému, který je autorem programu blogcz2WP, díky němuž je migrace možná.

Co je vlastně blog? 

Když už tak mluvím o blozích, dovolte mi ještě trochu lamentovat nad tím, jak se za ty roky posunul význam blogu. Zatímco dříve to byl prostě jen deníček, zapísníček, veřejná galerie, místo, kde autor mohl vykřičet do světa svoje názory, dnes už je to v první řadě byznys. 

No fakt. Internet se hemží radami, jak blog monetizovat a v nejlepším případě z něj udělat hlavní (ne-li jediný) příjem. Což trošku nejde dohromady s původní charakteristikou. "Opravdoví" blogeři se zaměřují na jedno určité téma, řeší klíčová slova, SEO, propagaci, cílovou skupinu a bůh ví co ještě. Zřízují e-mailing, píšou nesmyslné e-booky a věří, že dělají něco, co dává smysl a pomáhá lidem. 

Přitom to jsou ve většině případů absolutní nesmysly a žvásty, e-booky jsou nicneříkající dokumenty a e-mailové zprávy jsou naprosto zbytečné, přestože jejich tvůrci slibují, že se určitě nebude jednat o žádné spamy. Nevím, nelíbí se mi to. Fandím blogům, jako je ten můj! 

Mnohem raději... 
  • ...si přečtu, kde byla na výletě Teri Glint. 
  • ...si prohlédnu malované deníčky od Opti Mystique.
  • ...mrknu k Žabákovi, milovníkovi čajoven a metalu. 
  • ...si zatancuju po přečtení blogu od tanečnice Ash
Jmenované blogy jsou čtivé, lidské a je snadné najít nejnovější článek. Odpovídají původní chrakteristice blogu, v zásadě se vlastně nijak neliší od těch, které před pár lety frčely na Blog.cz. Není to jako ně těch "opravdových" blozích, kde na mě blikají reklamy na "produkty", ikonky pobízející ke sledování X různých sociálních sítí a formulář k vyplnění e-mailové adresy. 

Jakou cestou jste si jako blogeři prošli vy? Začínali jste na Blog.cz? Jak na vás působí jeho ukončení? 

Kája

Komentáře

  1. Taky mi schází doba kdy blogy byly dělané pro lidi a né pro reklamu a vyhledávače :). A taky mi hrozně schází že lidi už úplně přestali pod článkama komentovat! Když už se dnes někdo rozhodne něco napsat, tak jedině na pod odkaz na facebooku, kde to za chvilku zmizí v nenávratnu :(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Máš pravdu, komentářů je málo, i když čísla jasně říkají, že si článek přečetlo hodně lidí. :( Komentování na FB se mi taky moc nelíbí a vlastně nějak nechápu, proč má někdo za potřebí se tam vracet, když má rozkliknutý článek a tam možnost komentovat...

      Vymazat
  2. Blog.cz je pro mě velká nostalgie! Založila jsem si na něm blog asi ve čtvrté třídě a psala tam o všem co tenkrát frčelo v televizi, to hlavně. Přesto nevím, jak k tomu došlo, že současný blog jsem komplet vybudovala na Wordpressu a vlastní doméně. V nečem to má podle mě výhody, ale i nevýhody. Co vím od kamarádky, která bloguje na Blogspotu, tak tam je asi (?) stálá komunita, protože říkala, že si tam hodně komentují články navzájem.

    I tak mi ale přijde, že u mě na blogu už "znám" většinu komentujících a to je fajn! Jinak jsem na tom podobně, mám ráda podobné blogy jako je ten náš a nechci zasvětit život sociálním sítím a spolupracím :) Nejspíš se nikdy takto blogováním neuživím, ale nevadí mi to. Myslím, že tohle psaní pro zábavu jako koníček je pro mě mnohem lepší!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Možná nejsme tak úspěšné jako blogerky, které, jak zaznělo v kometnáři výše, píšou spíš pro vyhledávače a ne pro lidi. Myslím si ale, že naše blogy jsou na rozdíl od jejich nesmrtelné. :) Móda se přece jen mění. Hodně "blogů" už funguje jen na instagramu. (Fakt blog???) Možná, že za pár let už po takových blozích neštěkne pes, ale my, co si píšeme svůj deníček, budeme pokračovat dál a dál.

      Jako jo, i tak vidím posun v obsahu, stylu psaní i třeba způsobu propagace. Musí to být. Třeba FB stránku jsem zakládala proto, abych si nějak kompenzovala to, že už se neukazuju na titulní stránce blog.cz. V zásadě však vedu blog celou dobu pořád stejně.

      Tak ať nám to bloguje!

      Vymazat
    2. Ano, určitě lepší vlastní, na své doméně. To budete mít jak dlouho chcete. Ty velké sociální sítě mi pijou krev. Užívají obsah pro svou propagaci, zmenšují fotky, rekódují videa a časem zhoršují přístupnost k obsahu. :( Tak ať se daří! :)

      Vymazat
  3. Také mě mrzí, že blog končí, ale nedá se nic dělat. Jak říkáš, už to šlo do kytek.
    Budu se stěhovat na novou adresu, ale jsem technický antitalent, takže vzhled je nic moc, nevím si s tím rady :(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jó, se vzhledem jsem taky dlouho bojovala. Na blogspotu je to sice celkem jednoduché, ale oproti blog.cz úplně jiné. Byla jsem z toho dost nešťastná. Teď už jsem to snad celkem vytáhla na dobrou úroveň.

      Držím palce, ať se ti to taky podaří. :)

      Vymazat
  4. Dlouho mi trvalo zpracovat, že to Nova myslí doopravdy vážně. Těch výhružek už bylo víc než dost. Souhlasím s tím, že spousta lidí až moc řeší monetizaci a e-mail list. Vždyť to není potřeba.

    Limity jsou v hlavě

    OdpovědětVymazat
  5. A pamätáš si ešte na sblog.cz? Respektíve, skôr sa to ešte volalo blog.lide.cz, mne osobne tam bolo v tých časoch najlepšie... druhý raj pre ne-minimalistu, kúzlo HTML mi otvorilo svet glitter kurzorov, transparentné pozadia, a teraz nádych, gradienty - to bolo niečo! :D V tom ešte viac vynikal freewebs.com, tam to bolo naviac ešte priekopnícke v tom, že si si mohla do článku vložiť mini java hru. Úplný hit. Vložila som ich do 1 článku asi 20 a potom sa v ňom spustili všetky naraz. :D

    Súhlasím aj ohľadom monetizácie. Ono je logické, že po toľkých rokoch, čo si píšeme "do vrecka", by sa aj zišlo, aby sme z toho niečo mali. Ale keby to išlo len tvorbou, ako to ide na youtube. Na blogu to ide len e-bookmi, newslettrami a podobnými piiii.... Mne to pripadá - ako sme sa už bavili minule v komentoch - že to je vo väčšine prípadov len ako trend a zámienka, ako sa predať, keď nič iné robiť neviem. (Poznám samozrejme aj výnimky, aby som nehádzala všetkých do 1 vreca.) SEO je dobrá vec, ale tiež nemienim riešiť kľúčovky v titulkoch, ani v textoch moc. Ono všetky marketérske praktiky môžu byť užitočné, keď človek nad nimi popremýšľa, ale zatiaľ to vyzerá, že si to dosť blogerov nechalo prerásť cez hlavu. Ja som teraz napríklad vo fáze, že už polrok si robím šablónu na nový blog, a mávam obdobia, že sa na to spustenie chcem úplne vyprdnúť, lebo sme už vyšli z módy. :D Ale na 2. strane, blogeri ako ty alebo Frogos ma držíte pri myšlienke, že to ešte môžeme nejako udržať. :D Ja som stále taký ten preplácaný maximalistický typ, ktorého fascinuje čo všetko sa dá v dizajne urobiť, a aj ten newsletter ma láka si urobiť len preto, aké preplácačky sa do toho dajú vložiť. Spamovať sa mi tým už ale moc nechce. :D

    Mať spoluprácu ale môže byť fajn. Len keď ja si spoluprácu predstavujem trošku inak, ako, že sa nám ozve firma, pomýli si naše blogerské mená a rovnaký mail rozpošle ešte ďalším dvadsiatim. A musíme do toho vložiť srdiečko, aj firma do toho musí vložiť srdiečko, a veriť tomu celému... no jasné... už vidím ako toto tie firmy trápi. Teda, keď budeme mať 100k followerov a konečne sa tak staneme aspoň mikro-influencerkami, možno aj začnú zvažovať, že nejaký toaletný papier by nám už mohli poslať. A od 500k už máš krém. :D :D (Aj keď mám rada kozmetiku, baví ma písať aj o nej, je to taký relax v podstate - ale mnohé beauty spolupráce mi prídu ako jedna katastrofa.)

    A vieš čo sa mi ešte nepáči? Že dnes ak chceš mať úspešný blog, musíš byť akože múdra a v niečom čitateľov vzdelávať. Kristepane. Chcem písať a ukazovať ľuďom, že sa dá žiť aj priemerný život a zároveň byť bloger! (Teda, keď k tomu dôjde, lebo doménu mám kúpenú už od 2017 a keby toto Frogos teraz čítal, tak by ho urvalo od smiechu. :D )

    Ale súhlasím s KNG, čo sa týka komentovania priamo na blogoch - tiež už komentujem viac na Facebooku a neviem prečo, asi práve keď som na telefóne, pripadá mi to rýchlejšie. A je väčšia šanca, že sa tam rozprúdi diskusia. Je to každopádne zlozvyk a musíme si komentovať zase priamo na blogu.
    Tak nestrácaj nádej a mimochodom teším sa aj na tipy na dobrý čajík (na druhom blogu), kávopič síce nie som, ale zato čajomil obrovský, teraz tu mám silver needle napríklad. <3
    A snáď sa toto pošle celé. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za mega komentář. Ještě jsem se v článku tak rozepsala, jinak bys mě překonala. :D

      Sblog pamatuju, ale aktitvní jsem na něm nebyla. Objevila jsem ho až po registraci na blog.cz. V té době jsem začala být aktivnější na internetu, takže jsem objevovala kde co. Třeba i estranky, které teď sice ještě fungují, ale klasický blog už asi na nich dělat nejde.
      (Nemůžu ale říct, že bych si blog na sblogu nezaložila. Založila. A taky na libimseti.cz, bloguje.cz a kdo ví kde ještě... Byla jsem tím naprosto fascinovaná.)

      Jo, když chceš být úspěšná, měla bys čtenářům něco předat... ale já mám stejně pocit, že většina těch blogů jen tak plká a na chytré si hraje. Tvoje slovní spojení "akože múdra" k tomu krásně sedí. :D

      Fajn, tak založíme nějakou komentující revoluci. Už žádné komenty na FB, pišme je přímo na blogy!

      Děkuji za přízeň. Poslalo se to celé, hurá.

      Vymazat
    2. Aha naozaj, estranky, tam vznikol môj prvý počin! Vždy ma tam na cudzích stránkach dokázala ohúriť tá ružová šablóna s oblúčikom navrchu, a keď som zistila, že si viem urobiť to isté, tak som bola šťastím bez seba... Mamiii, ja som na internete, pozri, mám web! :D (Čo je zaujímavé, keďže rok predtým som ešte nevedela ani ako zapnúť počítač.)
      Vidím, že si tiež testovala kadečo, tiež sa mi páčilo mať 10 stránok na všetkých možných platformách... potom tam kopírovať cudzie gify a "grafiku", a samozrejme nezabudnúť dopísať k tomu all rights reserved - všetky práva vyhradené, nič nekopírujte bez môjho dovolenia. :D

      Súhlasím, pripadá mi to s tými dnešnými blogmi rovnako - každý si myslí, že niečo užitočné predáva, no ostatní mimo tej bubliny sa na tom len zasmejú. Schválne som premýšľala, o čom by som tak mohla napísať e-book, aby to bolo hodnotné, ale neprišla som na nič, čo by som nemohla spomenúť proste normálne v článku.

      Vymazat
    3. Jasně, musela jsem zkoušet všechno, o tom přece je mládí, no ne?
      E-book napiš o čemkoliv, pro hloupé bude přínosné všechno... :D
      Tak si připadám, když třeba čtu vzdělávací článek od nějaké super chytré blogerky, která radí, jak si uspořádat oblečení ve skříni. Vážně je někdo, koho by nenapadlo, že má oblečení třídit podle druhu, tudíž dát všechny ponožky k sobě apod.? :D

      Vymazat
    4. Ale dodám, že to tak nemusí být vždycky. Opravdu jsou lidi, kteří svým blogem dokážou něco předat. Musí to být ale opravdoví znalci nebo minimálně zapálenci. Hlavním účelem blogu pak asi není získání velkého publika atd., ale hlavně touha někomu předat své znalosti. Třeba https://dvazelenaci.cz/ je takový příjemný blog, který opravdu v mnohem napoví a pracují s různými zdroji.

      Vymazat
  6. Můžu se zeptat, máte tady někdo problém dostat se Káji na blog? Vždycky mi to vyhazuje error a musím za lomítko cz dopisovat rok, abych se sem vůbec dostala :(

    OdpovědětVymazat
  7. Já asi přecházet nebudu, nicméně si přes jeden program aktualizuji offline zálohu, která mi zobrazí blog v původní podobě se vším všudy, a to i po kompletním zrušení Blog.cz (což záloha od Blog.cz) neumožňuje. Jinak založil jsem si blog na Webnode, zatím jsem nadšený, i když jsem ho ještě oficiálně nerozjel. :-D

    OdpovědětVymazat
  8. Velmi mě konec blog.cz mrzí, nicméně jsem emigrovala na blogspot, a tam si to nemůžu vynachválit :) Teď mě jen mrzí, že jsem se nepřestěhovala už dávno...

    OdpovědětVymazat
  9. Eliss kde jsi našla blogspot? Mě google našel jenom Blogger, blogspot nemůžu najít :(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Blogspot a blogger je to samé. Když si založíš blog na bloggeru, bude mít adresu nazev.blogspot.cz. ;)

      Vymazat

Okomentovat

Všem děkuji za komentáře. Nebojte se rozepsat.