Cestování s miminem: První velká cesta vlakem do zoo v Olomouci

Se synem stále něco podnikám. Kdo mě zná, jistě tím není překvapen, neboť ví, že nerada sedím doma. Díky pěknému počasí a rozvolňování covidových opatření máme teď program vskutku pestrý. Nedávno jsme se vypravili do zoo na Svatém Kopečku u Olomouce. Teď se s vámi podělím o zážitky a postřehy.
 

RegioJet jede v devět aneb upletla jsem na sebe bič 

Když jsem ještě byla bezdětná, neměla jsem nejmenší problém stát na nástupišti v šest. Proto jsem bez rozmyšlení rezervovala RegioJet na devět hodin, což znamenalo, že budeme vycházet kolem tři čtvrtě na osm. Upletla jsem na sebe bič, s miminem to není tak jednoduché! Jen zázrakem jsme přece jen stáli na nástupišti ve správný čas. Do poslední chvíle jsem nevěděla, jestli to zvládnu. 

Byla to synáčkova první dlouhá cesta vlakem. Cestu do Ostravy zvládl v pohodě, v dalším se nudil. Naštěstí je v RegioJetu dětské kupé. Vypravili jsme se ho prozkoumat, jakmile jsem do sebe kopla espresso - bez kofeinového pohonu nedám ani ránu. :-) V kupé byly dvě děti a hromada kostek. Cesta nám najednou ubíhala tak rychle, že pak skoro bylo škoda vystoupit. 

Safari vláček jede mezi vlky 

Zoo je snadno dostupná, neboť k ní jezdí každou čtvrthodinu autobus. Musíte se smířit s tím, že se budete tlačit s dalšími zoo nadšenci. V pracovní den dopoledne jich naštěstí nebylo mnoho. Synáček kousek před vstupem do zoo usnul, a tak neviděl prvních pár zvířat. Na dovádějící opice jsme se s kamarádkou dívaly samy. A že jsme u nich vydržely dlouho! 

Obdivovaly jsme též pandu červenou, ta je v zoo nová a k návštěvníkům dost blízko. Pak jsem si všimla směrovky k nástupnímu místu do safari vláčku a už mě nic jiného nezajímalo. Od loňského roku totiž jezdí i mezi vlky. Ti si sice zrovna dávali šlofíka, ale i tak byli úžasní. Zvířata jelenovitého typu si nás na rozdíl od nich zvědavě prohlížela. Ta se samozřejmě pohybují v jiném výběhu, nebojte, vlci je nevečeří. 



Kozy a králici jsou kámoši

Viděli jsme hodně chlupáčů i opeřenců, největší zábava je samozřejmě s těmi, na které si můžete sáhnout. V Olomouci to jsou kozy a králíci. Troufám si říct, že právě ti měli u synáčka největší úspěch. Zvědavá koza mu olizovala nohy. Je mi líto, že se někteří lidé neumějí chovat. I když cedule jasně upozorňují, že se zvířata nemají zvedat ze země, viděla jsem hned několik lidí s kozou v náruči. S takovou budeme časem oplakávat dětskou zoo i různé průchozí voliéry a výběhy. Ach jo. 

Matka to zvládla perfektně 

Byla jsem z výletu trochu nervózní, ale nakonec se moc nelišil od jiných výletů. Batoh jsem měla napěchovaný k prasknutí, obsahoval hromadu věcí pro syna, minimum věcí pro mne. To je snad jediný zásadní rozdíl. Kočár jsem dle svých tradic nechala zaparkovaný ve sklepě a vzala jsem si nosítko. Syn byl díky němu celou dobu klidný a nemusela jsem řešit žádné terénní problémy. Celý den jsem zvládla na jedničku. Před dalším výletem už budu klidná. 


Praktické informace

Otevřeno je v letní sezoně každý den od devíti do šesti. Vstupné stojí 140 korun pro dospělé, 100 korun pro děti, studenty a seniory. Jízdné v safari vláčku je 50 Kč. Přijít může i váš pes, ale musí být na vodítku a zaplatit 100 Kč. Podle informací na webu by měl mít i náhubek. Naši malí psi ho však nasazený nikdy neměli a nikomu to nevadilo. Pro jistotu ho mějte po ruce. Se psem se samozřejmě nemůže do pavilonů a safari vláčku.

Kája


P. S. Použité fotografie jsou z mého archívu, pořídila jsem je v říjnu 2019. Tentokrát jsem na focení vůbec neměla čas. :) 

Komentáře

  1. To muselo byť fajn :-) Naše mimi zatiaľ zažilo len také bežne dostupné zvieratká - psi, mačky, kačice, labute a u susedov zajkov :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mám zvířatkofila, v zoo asi budeme několikrát do roka. Ale "obyčejná" zvířátka máme samozřejmě taky rádi. :)

      Vymazat
  2. Koukala jsem na fotky na IG, určitě jste si to užily, i když věřím, že s dítětem je to náročnější, než když jde člověk bez dětí :D. Zvládla jsi to krásně, klobouk dolů :). Hned jsem se divila, že vlci spali a ty máš fotky s probuzenými :D. Jsou nádherní :)
    Leník

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jojo, byl to super výlet. :) Z tohoto fotky vůbec nemám, momentálně na to ani nemám vhodnou techniku. A času taky nic moc, ještě, že fotila aspoň kamarádka.
      Fotit probuzené vlky bylo fajn, Eliška je přivolala štěkotem, takže byli blízko. :D

      Vymazat
  3. Zní to jako fajn výlet a zároveň pořádný krok z komfortní zóny. Obdivuji každou maminku, co trajdá sama s miminkem po túrách či větších návštěvách. Myslet na tolik věcí, nemít možnost dítě někomu předat, odložit... Jsi šikula!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji. Nebylo to jednoduché, ale sedět doma mě nebaví, takže takhle "experimentuju". :)

      Vymazat

Okomentovat

Všem děkuji za komentáře. Nebojte se rozepsat.