Zoo Brno: Zatím má nedostatky, ale jednou bude parádní

Začátkem července jsme vyrazili do brněnské zoo. Podělím se s vámi o zážitky a svůj názor a podám i nějaké praktické informace, abyste věděli co a jak, kdybyste se tam chtěli vypravit taky.

Den byl pro výlet jako stvořený. Možná bylo trochu moc horko, ale v zoo bylo dost stínu, takže to nijak nevadilo. Eliška byla od začátku nadšená, okamžitě poznala, že je v zoo a hned hledala zvířecí kamarády. Ze začátku jsme žádné nepotkávali. Kolem cesty bylo jen křoví. Rozjelo se to až u mary, zvířete, které vypadá jako kříženec zajíce a klokana.



Fascinují mě vlci, takže jsem se celou dobu nemohla dočkat, až je konečně uvidím. Ke spícím bych se nejradši hned přitulila. Kdo ví, co by mi na to řekli... Později jsme viděli skotačit štěňátko. Velkým vlkům se do hry moc nechtělo. Mláděti to bylo fuk, vesele kolem nich poskakovalo.



U lamy alpaky jsem chvíli postála. Jedna ležela a naříkala, ostatní ji obletovaly. Kousek dál seděla (asi) ošetřovatelka, sledovala je a telefonovala. Hned mě napadlo, že lama rodí.  Jak se věci doopravdy měly, jsem zjistila až doma. Nedalo mi to, o týden později jsem napsala přes facebook dotaz. Domněnka mi byla potvrzena. Jen nevím, jak to dopadlo, snad dobře. Jsem ráda, že lama nebyla nemocná a že jsem o porodu neuvažovala jen proto, že brzy čeká i mně.



Do areálu zoo psi mohou, má to ale samozřejmě spoustu omezení, třeba před pavilony jsme se museli rozdělovat. Psi nesmějí ani na některá další místa, z tohoto důvodu jsem se nepodívala do Africké vesnice na žirafy a zebry. I tady jsme se mohli rozdělit, ale pauza na lavičce mi prospěla. Už jsem toho měla dost.


V suvenýrech jsem se rozplývala nad plyšáky, koupila jsem si ale jenom pohled. Zaplnila jsem jim poslední stránku v albu, musím si opatřit nové. Kupujete si na výletech něco na památku?

O zoo

Vstupné pro dospělé stojí 140 Kč, zlevněné je za 100 Kč a pejsci vstupují za 40 Kč. Možné je zakoupit zvýhodněnou vstupenku pro rodinu nebo permanentky. Zoo vláček stojí 20/10 Kč

Pokud pojedete do zoo autem, počítejte s tím, že nebudete mít kam zaparkovat. Parkoviště přímo u zoo má pouze 18 míst. Další parkování je možné na odstavných plochách na ulici Palcary a Ondrova, kde se nachází sezonní vstup. Ten funguje o prázdinách a o víkendech čí svátcích v květnu, červnu a září. Lepší je přijet MHD na zastávku Zoologická zahrada

Připravte se na to, že budete dost chodit do kopce. Rodinám s malými dětmi, seniorům nebo lidem s s omezenými schopnostmi pohybu jistě přijde vhod vláček. Zoo chová přes 300 druhů zvířat, z nichž mě nejvíce zajímali vlci, panda červená a lední medvěd. S ním se momentálně návštěvníci bohužel setkat nemohou, bydlí v náhradním výběhu, ke kterému se veřejnost nedostane. 

Hladem a žízní trpět nebudete, stánků s občerstvením a automatů je v zoo dost. Nedaleko hlavního vstupu je restaurace. Příležitostí, kde utratit peníze za suvenýry, je dost. A abyste mohli okamžitě sdílet na sociálních sítí selfie se zvířaty, je všude dostupné připojení k wifi

Jaká je brněnská zoo? 

Výlet byl fajn, ale samotná zoo na mne neudělala nějak zvlášť dobrý dojem. Myslím si, že má velký potenciál, je prostorná a plná stromů. Spousta výběhů ale působí, jako by se zastavil čas. Dnes už většina výběhů v jiných zoo více imituje přírodní prostředí. Tady tomu ještě tak není. Některá zvířata to mají hezké, ale mnohá ještě ne. Pavilony jsou neopravené a celkem smrduté. Věřím ale, že se to časem zlepší. Momentálně se opravuje bydliště ledních medvědů. Snad se časem dočkají i další zvířata. Brněnská zoo bude jednou parádní! 

A není zoo týrání zvířat? 

Jo, tak to je trošku ošemetné téma. Záleží především na tom, v jakém prostředí zvířata žijí a jak se k nim v zoo chovají. Více se nebudu rozepisovat, asi by to bylo na dlouho. Můj názor vystihuje instagramový příspěvek od Běhu pro útulky. Přečíst si ho můžete zde. Do komentářů mi pak napište, jak to vidíte vy. 

 Běhejme a pomáhejme útulkům



Kája


Další zoo čtení

Komentáře

  1. Ja som v brnenskej zoo bola tiež, ale už dávno, takže som videla aj ľadového medveďa a ten sa mi veľmi páčil, ale myslím, že tam v tom teple poriadne trpel, stále sa hádzal do ľadovej vody. A mal výbeh dole, pozerali sme naňho zhora.
    A o vlkoch som počula, že sú veľmi plaché, celkom kontrast s tým, ako sú prezentované vo filmoch či v knihách.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. V pražské jsem viděla lední medvědy dva. Jeden plaval o sto šest, druhý spokojeně spal a teplo mu asi moc nevadilo.. Po tom čase v mírném pásmu si už museli zvyknout. :D

      Vymazat
  2. V brněnské ZOO jsem nikdy nebyla. Nejvíce se mi líbí ZOO v Jihlavě a ve Zlíně a také samozřejmě v Praze :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Joo, Zlín je super. :) Snad se tam brzo dostanu, když to v červnu nevyšlo.

      Vymazat
  3. Příště až budeš mít cestu do Brna, tak se klidně ozvi, ať se zase vidíme :) Předpokládám, že to bude už s prckem! Jinak já mám tuhle zoo docela ráda, podle mého názoru udělala pokrok za poslední čtyři roky a to dost velký, určitě je ale na čem ještě pracovat. Mám potom ráda i tu v Lešné, tam je to za mě asi nejhezčí :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To ráda slyším, že jdou kupředu. Fandím jim.
      Určitě se ozvu. :) Tentokrát jsme to měli trochu uspěchané, po zoo jsme šli na oběd a museli jsme se vracet, sestra potřebovala být večer v Místku a fotit koncert.

      Vymazat

Okomentovat

Všem děkuji za komentáře. Nebojte se rozepsat.