Dovolená v Praze s miminkem a fenou: Jde to!

Setkala jsem se s názory, že se s miminkem nedá cestovat. Dovolte, abych se zasmála. My jsme to zvládli na jedničku! V hlavním městě jsme strávili něco málo přes týden. Našlapala jsem sto kilometrů, vypila velké množství kávy z různých kaváren, podívala se na svá oblíbená místa a k tomu přidala výlet na Karlštejn, kam jsem se dlouho chtěla podívat. 


Jeli jsme Pendolinem. Před časem jsem ho vyhodnotila jako nejlepší způsob cestování mezi Ostravou a Prahou. Dříve jsem vyhledávala tichý oddíl, nyní jsem místa rezervovala ve vagoně s dětským kupé, kde se synáček aspoň část jízdy volně pohybovat.  Cestu jsem měla zpříjemněnou kávou. 

U okýnka MHD jsem se dozvěděla skvělou věc: Jako doprovod dítěte mladšího tří let budu jezdit zdarma! Rozpočet se zasmál, lusknutím prstů jsem ušetřila asi osm stovek. K ubytování to byla jen chvilička tramvají, jaké štěstí, už jsem měla cestování dost. Trvalo celé odpoledne a začalo promoknutím až na kost. Průtrž mračen nemohla počkat, než se nastoupíme do vlaku!

Apartmán byl sympatický. Obrovská postel, vybavená kuchyňka a vysoký strop jako na zámku, ten mě fascinoval snad nejvíc. Bydleli jsem pod Petřínem, takže v centru. Na první dobrou se mi to zdálo super, brzy jsem ale zjistila, že to není žádný med. Vždyť se fena ani neměla kam vyčurat, zeleně je tam po skromnu. A ten ruch, těch lidí! Dlouhodobě bych to tam nevydržela, jsem ráda, že jsem za své pražácké éry bydlela na okraji u lesa. 





Co se týče péče o miminko, zřekla jsem se svých ekologických/ekonomických zásad. Synáček byl celou dobu na pamperskách. Možnost praní sice na hotelu byla, ale nevím, jak by se tvářili, kdybych tam co druhý den nosila výrazně voňavý balíček. Plenky navíc zabírají hodně místa. Koupit balení jednorázovek bylo mnohem praktičtější. 

Stejně tak jsme se na čas vzdali doma připravované stravy. Místo ní nastoupily hotové příkrmy ve skleničkách. Věčně překážející kočárek zůstal doma, děťátko se celou dobu nosilo v nosítku


O tom, kde všude jsme byli, se rozpovídám v příštím článku. Dnešní zakončím vyprávěním o nezdařené cestě domů. Když jsme chtěli vyjít na nástupiště, zjistili jsme, že má náš vlak hodinové zpoždění. Časem vzrostlo na sto minut. Některé další vlaky na tom byly ještě hůř. Nakonec naše Pendolino odřekli! Dodatečně jsem zjistila, že za to mohla porucha trakčního vedení u Poříčan

Protože nebylo jasné, kdy se vlaky rozjedou, a protože jsme nechtěli cestovat s miminem až do noci, našli jsme si nové ubytování a dovolenou prodloužili. Příště už všechno jelo, jak mělo.
Praha mě asi nechtěla pustit domů. 

Kája

Komentáře

  1. Také mám moc ráda cestování vlakem. Rozhodně lepší, než busem.
    Ty jo, MHD zadarmo, to je fakt super :) také jsem nevěděla, že doprovod může jezdit zdarma
    Moc hezké fotky, určitě jste si to užili :) těším se na další článek
    To s tím zpožděním je hrozné! Když je člověk sám, tak se to ještě nějak zvládnout dá, ale s miminkem a pejskem? To muselo být asi komplikované :( a ještě spoj zrušili, to je teda pech! Ještě, že jste si našli nové ubytování.
    Leník

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rozhodně, ve vlaku je aspoň nějaká možnost pohybu a dá se v něm normálně chodit na záchod!
      Užili, užili. Článek bude v pátek. A potom hned v pondělí další. Byla to dlouhá dovolená, takže jsem to musela takto rozdělit.
      Komplikované to bylo, ale s tím se musí počítat. Lepší zrušené Pendolino než nějaký let. :)

      Vymazat
  2. Doprovod dítěte v MHD zdarma by mělo jít, mně se ale ještě nechtělo jít stát frontu do metra, aby malému udělali průkaz, protože cestovní pas samozřejmě ještě nemá. A vyřizovat to on-line nejde :-(

    OdpovědětVymazat
  3. To je paráda! Ráda čtu, že si pobyt s miminkem (a navíc psem!) lze užít i bez balení poloviny domácnosti a složitých přesunů autem. Jsi moje hrdinka. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Co se výletů a všeobecně pobytu venku týče, byla jsem vždycky nezmar, takže miminko mě nezastaví. :) A co se týče (ne)balení poloviny domácnosti, v porovnání s jinými jsem vždycky byla sbalena minimalisticky. Rodičovství je sice zásah do života, ale v zásadě zůstane člověk pořád sám sebou. :) Děkuji za milý komentář.

      Vymazat
  4. Jo, kde je vůle, je i cesta :-) fajn poznámka o tom životě v centru. Člověk si to ani neuvědomí, že když žije velkou část života relativně v klidu, nemuselo by stěhování do centra dopadnout dobře :-)

    Příběhy introvertní fotografky

    OdpovědětVymazat
  5. Tiež som tam bola a je tam naozaj krásne 😇 veľmi rada by som sa tam hneď vrátila a zopakovala výlet 😊

    OdpovědětVymazat
  6. Vida, to jsem netušila, že maminky s malými dětmi mají pražskou MHD zadarmo. To je moc fajn, že na ně dopravní podnik myslí :-) A s bydlením v centru naprosto souhlasím. Nechtěla bych.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Když si to osobně zařídí, tak má doprovod dětí do 3 let dopravu zdarma, není to automatické a lze to vyřídit jen na vybraných místech.

      Vymazat
    2. Tak tak, vůbec jsem to netušila, kdyby nebyl pan tak aktivní, pořizuju si měsíční jízdenku za pár stovek...

      Vymazat
  7. Máš môj obdiv. Keď niekedy čítam tvoj blog, tak si pripadám taká neaktívna maminka :-D Tak tá MHD zdarma pre sprievod dieťatka je skvelá vec. To by som určite cestovala častejšie :-) Do Prahy by som sa strašne rada vrátila aspoň na výlet. S tým venčením som si to uvedomila, keď bola u nás dávnejšie mamina na návšteve so psíkom, že vlastne tu nie je moc ani kde, kým človek nezájde aspoň za koľajnice, čo nie vždy pes úplne vydržal a ja nezvyknutá na venčenie som na to nie vždy bola úplne pripravená, že pohnojí aj niečo iné ako pole :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Možná prostě nejsi tak aktivní jako já, já nerada sedím doma. Být neaktivní maminka určitě není nijak na škodu, lepší, než kdybys měla dělat něco, co je ti nepohodlné. ;)

      Vymazat

Okomentovat

Všem děkuji za komentáře. Nebojte se rozepsat.