Moje malé batole je vtipné, takto mě pokouší

Vítám vás u volného pokračování článků o vtipném miminko a skoro-batoleti. Synáček měl minulý týden 18 měsíců. V poslední době se naučil spoustu nových věcí, mimo jiné přišel na skvělé způsoby, jak pokoušet maminku. Pojďte se pobavit se mnou.

Kreativní spojení dvou dovedností 

Musím se pochlubit, mám doma šikovného pomocníka. Když dopere pračka, neváhá a všechno vyprané prádlo naskládá do lavoru. Poté se mnou stojí u sušáku a kousek po kousku mi podává, případně je sám věší na radiátor. (To je trochu kontraproduktivní, neboť to tam hází ledabyle, kdybych nezasáhla, synem pověšené prádlo by schlo tři dny a bylo by pomačkané, ale to nechme stranou.) 
Pomocník také ví, že když něco vylije, musí zajít pro hadr a utřít to. 
Nedávno tyto dvě dovednosti kreativně spojil. Musela jsem zatnout zuby, abych nekřičela zděšením. Syn, navzdory škodě, kterou napáchal, si zasloužil spíše pochvalu. Špinavý stůl umyl mokrým tričkem! 
(Později použil tepláky na vylitou vodu. Umí si poradit, chlapec!)

Nočník je pro plyšáky 

Donesli jsme ze sklepa nočník, aby se s ním synáček pomalu seznamoval. Posazujeme na něj plyšáky. Začala jsem já, syn mě brzy začal napodobovat i se zvukem, který jsem přitom vydávala. Pro názornější ukázku na nočník sem tam posadím svou čurací panenku. Jak se zdá, nočník je ale jen pro hračky, nikoliv pro děti. Syn na něm sedět nevydrží, čuraní si nechává do plenky, nebo pokropí podlahu. Když jsem mu batole na nočníku ukázala v knížce, vydal nesouhlasný zvuk a knížku schoval. Tohle bude ještě náročné!

Eliška bude kulička 

Synáček rád jí. Mám ale podezření, že se do jídelní židle hrne spíš proto, že má z ní výhled na ulici, kde jezdí jeho oblíbená auta. Taky ho baví krmení Elišky. Řekla bych, že na zem hází tak třetinu své porce. Přesto, že se tomu snažím bránit, mám pocit, že Eliška nápadně přibrala. Jestli to tak půjde dál, bude z ní úplná kulička! Přitom to byla taková štíhlá fenečka. 

Nemluví. Štěká!

A když už jsme u psů, nemůžu se nevyjádřit k synáčkově slovní zásobě. Ta aktivní zatím neobsahuje mnoho slov (veledůležité ham v ní však nechybí). Za to umí parádně štěkat! Co naplat, děti se opičí po starších sourozencích a synáčkova sestra je holt šeltie. 

Nakresli auto! 

Jelikož kreslení pastelkami způsobuje velkou spotřebu papíru, dostal synáček magnetickou tabulku. Baví ho na ni čmárat, ale mnohem raději žádá o kreslení všechny okolo. Po čem touží? Po autu! Synáčkova aktivní slovní zásoba obsahuje mimo jiné i brm brm. S těmito slovy mi (nebo komukoliv jinému) podává tabulku. Nakreslím jednoduché auto, synáček si tabulku vezme, bleskově se pokochá, výtvor vymaže a znovu mi se slovy brm brm tabulku podává. Než ho to omrzí, nakreslím aut nejméně deset...

Pusinku dostanou všichni kromě... 

Medvídek dostane pusinku. Eliška dostane. Koník dostane. I kočka na obrázku dostane. 
,,Dáš pusinku i mamince?" ptám se. Batole si mě změří pohledem, přistoupí blíž... natáhne ruku a odstřčí mě. Maminka má jako obvykle smůlu. 

Utíká mi naháč! 

Naháč mi utíkal už v létě, možná si pamatujete, že jste o něm četli. Teď je ale lepší, neutíká po čtyřech, nýbrž po dvou. A po dvou to jde rychleji! 


Kája

Související články: 

Komentáře

  1. Zní to roztomile. Dokud se nepokoušejí uvést sebe či sourozence ze stavu živého, do stavu neživého, je to dobrý.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rozhodně. Dokud je to v mezí bezpečnosti, nechávám syna objevovat svět, jak se mu zlíbí.

      Vymazat
  2. Téda, kluk bude jednou pracovitý :-) vlohy má odmala :D
    Pamatuji si, že jsme se sestrou dostaly hrající nočník. Hrál furt, takže baterky musel taťka vyndat. Bylo to asi dost na palici :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hrající nočník? To snad ne! :D

      Vymazat
    2. Můj taťka zas nainstaloval diodu. Vyčůrala ses - svítila. :-D

      Vymazat
  3. Zakulacující se fenka mě tedy hodně pobavila. Holt má to automatické čištění podlahy od zbytků jídla i svoje negativní stránky :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pokouším se ji zavírat do jiné místnosti, ale tam štěká a synáček jí tam chce nosit jídlo. Situace nemá řešení, musím počkat na další vývojový stupeň.

      Vymazat
  4. Některé zážitky máme stejné, Kulíšek miluje auta a psy, pejska nemáme. Jen jídlo pro něj na podlaze:-)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Všem děkuji za komentáře. Nebojte se rozepsat.