Soustředění s orchestrem aneb minidovolená

O víkendu se konalo soustředění našeho symfonického orchestru, na kterém jsme měli za úkol nacvičit program na blízký jarní koncert. Nejdřív se mi tam vůbec nechtělo, vzpomínala jsem na dřívější soustředění s jinými orchestry a jen při té myšlence mě bolelo celé tělo. Pak jsem si řekla, že bych to mohla brát jako relax od všedních starostí. Nakonec jsem byla z víkendu nadšená. Větší relax jsem dlouho nezažila! 


První zkouška byla už v pátek večer, ale jelikož musím své plány přizpůsobovat synovi, odjela jsem až v sobotu ráno. Když jsem dorazila na místo, spoluhráči už pilně cvičili. Sotva jsem se rozehrála, nastala příjemná přestávka. Na celý víkend jsme měli předplacený  kávovar s neomezenou spotřebou. 

I další hraní rychle uběhlo. Vyfotili jsme se a pak jsme se rozprchli na oběd. Každý si ho řešil po svém, protože nebyl v ceně ubytování. Já jsem měla sbalené sendviče. Protože bylo venku krásně, vypravila jsem se s nimi a s knihou na procházku. Moje trasa vedla po nejfrekventovanější stezce na nejvyšší vrchol Moravskoslezských Beskyd. Možná od té doby pár lidem vrtá hlavou blážnivá holka, která mířila na Lysou horu v plátěných balerínách, sukni a svetříku. 

Když jsem se vrátila, dostala jsem kartu od svého pokoje. Paráda, měla jsem ho pro sebe. Pro introverta výhra! Zjistila jsem, že hotel se od mého posledního pobytu v roce 2009 dost změnil. Sociální zařízení už není společné pro všechny hosty, nýbrž se nachází na každém pokoji. A všechno je tak nějak hezčí. 



Odpolední zkoušky se nesly v podobném duchu jako dopoledne. Vůbec jsem nezažila ten předřený pocit, jako znám z dřívějška. Nehráli jsme ani hodinu a půl v kuse a v pět bylo po všem. Orchestr se rozešel, někteří hráči odjeli, já jsem zapadla na pokoj, abych si užila klid. O přestávkách jsem se sice seznámila s pár novými muzikanty, což je fajn, ale nic se nemá přehánět. 

Měla jsem přečtených asi tak sto stran, když mi přestala vyhovovat i samota. Sešla jsem proto dolů se záměrem se chvíli družit. Jak to dopadlo? Den bez vlastního syna jsem trávila v herně s cizími dětmi... 

V neděli dopoledne jsme měli zkoušet jiný program s jiným dirigentem. Ten ovšem zůstal ležet doma s covidem. Místo hraní jsme si skladby jen poslechli. Jde o speciální aranžmá písní Tomáše Kočka, zdejšího písničkáře. Myslím, že to bude znít dobře. 

Nejtěžším nedělním úkolem nakonec bylo vrátit salon do původního stavu, dát všechny stoly a židle tam, kde původně byly. Pak jsme se rozloučili a jeli domů. 

Bolesti celého člověka ani únavy jsem se nedočkala. Spíš jsem se povíkendu cítila odpočatá a plná energie. Vyrazit za hezkého počasí pod hory a uniknout na chvíli od běžných povinností je prospěšné! 


P. S. Koncert je 29. 4. v 18:00 a já vás na něj zvu. Jestli to nemáte daleko do Frýdku-Místku, mrkněte na FB událost, a pak si přijeďte poslechnout třeba Smetanův Blaník. 

Komentáře

  1. To zní opravdu jako minidovolená :-) to je dobře, že sis odpočinula. Trochu závidím

    OdpovědětVymazat
  2. To je skvělé, že sis tak hezky odpočinula :) V dnešní hektické době je to potřeba. Ráda bych na koncert přijela, ale FM mám bohužel hoooodně daleko :D Budu vám držet palce, ať vše dobře dopadne :)

    OdpovědětVymazat
  3. Vida, sezóna soustředění je tu, my ho máme tento víkend :-) A předření jsme teda už po jednom dni až až. A záda mě taky bolí :-D Takže jste dobří, že jste to zvládli takhle lážo plážo :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Třeba poctivě cvičíme doma.
      (Tak tenhle vtip se mi fakt povedl!)

      Vymazat
  4. To zní jako příjemný víkendový relax obohacený o hraní, to je fajn!

    Vzpomněla jsem si na svoje taneční soustředění a jak jsem po nich vždy bývala tak unavená, že bych potřebovala další týden dovolenou na lízání ran. :)

    OdpovědětVymazat
  5. Fakt to znie ako minidovolenka :-) Ja som nebola s mojim "mimi" len pár hodín a už som išla zachraňovať cudzieho chlapčeka.

    OdpovědětVymazat
  6. Ty sa nezaprieš, strašne ma tá herňa pobavila! :D

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Všem děkuji za komentáře. Nebojte se rozepsat.