Braunwald: Vesnice, kde dává liška dobrou noc - Kája ve Švýcarsku I

Švýcarsko je malá hornatá země plná jezer. Najít tam rozumné místo k bydlení byl pěkný oříšek. Proto si pár rodin s kamzíkovskými geny v krvi řeklo, že se usalaší v drsných podmínkách prudkého svahu. Časem tak vznikla vesnice Braunwald. Dnes má rozlohu deset čtverečních kilometrů a obývá ji 308 horalů. Nachází se ve více než 1200 m n.m. Kolem není nic jiného než vysoké hory. Braunwald je auto frei, to znamená, že se do něj nedostanete autem. Fyzicky zdatní blázni se mohou vyškrábat pěšky, pro ostatní je tu pozemní lanovka. Na tomto kouzelném místě jsem trávila dovolenou! 





Jeli jsme v šesti, respektive sedmi, když počítáme Elišku.



V Braunwaldu dává liška dobrou noc 

Z perexu už víte, že jsme bydleli ve vesnici Braunwald, která je postavená ve svahu a do které se nesmí jezdit autem. Jezdí tady pouze Elektrotaxi. Do vesnice se dá dostat pozemní lanovkou. I tak se ale dost našlapete. Třeba od lanovky na ubytování. Se zavazadly to byla lahůdka.

Stejný problém je s obchodem: není daleko, ale je dole...

Bydlení jsme měli zařízené přes Airbnb. Měli jsme pro sebe obrovský apartmán se třemi pokoji, obrovskou jídelnou/obývákem, prostornou kuchyní a koupelnou s mega vanou.  Bydlela jsem v pokoji s výhledem do údolí a na hory. Ostatní se, chudáci, dívali na druhou stranu do svahu. Za pěkným výhledem museli do jídelny.


Schweiz
Takto jsem kafíčkovala :) 
To je ta liška, která dává dobrou noc. Viděla jsem lišku z blízka, heč!



Alpy jsou kouzelné, ale dají mi zabrat

Dlouhé roky jsem na slintala na fotky z Alp. V září 2016 jsem se do nich konečně podívala. Byla to láska na první pohled! Nejradši mám samozřejmě své rodné Beskydy, ale Alpy jsou fakt kouzelné. Atmosféru dotvářejí pasoucí se krávy a ovce. Krávy jsou super, některé se staví přímo na chodník a nechají se hladit.

Jediné, co mi dělá v Alpách potíže, je nadmořská výška. Jakmile se dostanu přes dva tisíce, mám problém s dechem. Funím na sotva nakloněné rovince.


Stihli jsme celkem tři horské výlety. Jeden den jsme se podívali do Luzernu.
Jak to všechno bylo čtěte zde: Česká turistka se zranila pod ferratou aneb Kája ve Švýcarsku II


Kája





Komentáře

  1. Švýcarsko je krásné! Moc ráda bych se tam někdy podívala :)
    Moc se těším na další články <3

    OdpovědětVymazat
  2. Ve Švýcarsku jsem byla před pár lety.. ještě se střední školou a bylo to tam moc krásné :) ale asi to není destinace, která by mě znovu lákala, ale i tak se jdu teď zvědavě podívat na druhý díl!:)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Všem děkuji za komentáře. Nebojte se rozepsat.