Zoo v zimě, vyplatí se chodit?

Chtěli jsme se podívat na ledové sochy na Pustevnách, ale protože počasí moc nepřálo, vyrazili jsme raději do ostravské zoologické zahrady. Bylo to potřetí, co jsem byla v zoo v zimě. Stojí to za to, nebo je lepší počkat na jaro? 

Obloha byla olověná, předpověď hlásila vítr a kapky nebo vločky. Počasí na výlet příliš nelákalo, ale když už jsme s ním počítali, nechtěli jsme se vzdát. Jen jsme upravili cíl. Ve městě se s nepřízní počasí přece jen pere lépe než na horách, kam jsme původně chtěli. Svezli jsme se vlakem a trolejbusem.

Synáček cestou usnul, a tak začátek prohlídky prospal. Kromě plameňáků ale o nic nepřišel, vraceli jsme se stejnou cestou. Růžoví ptáci se později schovali do budovy, asi se jim nelíbilo sněžení. 

Nejvíc se mi líbily pandy červené. Jejch přirozenou domovinou je podhůří Himálaje, žije v nadmořských výškách větších než 2000 m. Počasí se jim asi líbilo, čtyři byly venku. Když je teplo, většinou jsou zalezlé a vidět jsou maximálně jejich huňaté ocasy čouhající z domečku. 

Oči jsem mohla nechat též na rysovi karpatském. Jen ho pomazlit! Sympatické byly i další kočky. Jen lvice moc milá nebyla, předvedla nám hrozivé "mňoukání".  Úspěch měla kočka domácí, která se v zoo pohybuje volně. Měla chuť na naši svačinu, a tak se nás dlouho držela a otírala se nám o nohy. Bylo příjemné mít zvířecí společnost, ale ničím jsme ji samozřejmě nekrmili. 

Foukalo, většinu času drobně pršelo, chvíli padaly i kroupy, ale nijak zvlášť nám to nevadilo. Byli jsme skoro jediní návštěvníci zoo. Zima nás nestihla trápit, chodili jsme z pavilonu do pavilonu. Na závěr jsme se zahřáli v restauraci, kde jsme si dali čaj a synáček i oběd v podobě masozeleninového příkrmu. 

Pak už jen trolejbus, vlak a hurá domů. 


Zima není zrovna typickým obdobím pro návštěvu zoo. Sama jsem v chladném období byla potřetí. I když to není ono, má to svoje výhody. Vstupné bylo o padesát korun levnější a v zahradě bylo pusto. Během slunečného víkendu je návštěvníků určitě více, ale myslím si, že fronty jako v létě se tam netvoří ani tak. Až nebudete vědět coby, vyrazte do zoo.

Kája

Komentáře

  1. Přiznám se, že v létě mě od návštěv ZOO dost odrazují davy lidí. Ty by tam teď být nemusely, takže vlastně proč ne? Jako malá jsem jednou byla v ZOO v zimě a pamatuji si, že většina "zajímavých" zvířat byla zalezlá, dneska bych to ale možná viděla jinak.

    OdpovědětVymazat
  2. Po asi pěti letech mě ostravská Zoo příjemně překvapila na podzim :) Takže, proč ne v zimě?

    Mně osobně se nejvíc líbily opičky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ty jsme neviděli. Ven se jim nechtělo a pavilon je bohužel zavřený.

      Vymazat
  3. V zimě jsem v ZOO ještě nebyla. Určitě je fajn, když se tam člověk nemusí mačkat s davy lidí. Ráda někdy zkusím :)

    OdpovědětVymazat
  4. Ako dieťa som chodila pravidelne do Zoo na Dušičky, keďže môj tato pochádza z mesta kúsok od Zoo Bojnice. Ja by som povedala, že pekný jarný alebo jesenný deň je taký ideál na návštevu Zoo, najlepšie ešte mimo víkendu.
    Keď som bola v Zoo v lete (Brno aj Bratislava) tak dosť zvierat bolo zalezených niekde v tieni (teda ďaleko od divákov) pretože im bolo proste príliš teplo a mne osobne tiež :-D
    Takže verím, že návšteva Zoo v zime môže lákať práve pre zvieratá, ktoré majú prirodzene chladnejší domov.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně, v zimě se ukážou jiná zvířata. Třeba ty pandy červené! Viděla jsem fotky, jak si užívaly sníh.

      Vymazat

Okomentovat

Všem děkuji za komentáře. Nebojte se rozepsat.