Rožnov pod Radhoštěm: Tipy výlety a ubytování

Znovu budu vyprávět o nedávném víkendovém výletu. Dnešní článek pojmu méně deníčkově. Představím vám krásné město Rožnov pod Radhoštěm. Moc jsem si ho oblíbila. Je přímo pod horami a nachází se tam pěkný skanzen. 

Prohlásit Rožnov za oblíbené město je ode mne komické, neboť v dětství se mi protivilo. Rodiče ho chtěli navštívit, a já jsem to odmítala kvůli zdlouhavému cestování. Hodinu v autě jsem vnímala jako nezvládnutelnou hrůzu. Nakonec mě tam rodiče jednoho dne unesli, což jsem popsala v článku Historie mého cestování. Lest se mě dotkla, ale výlet se mi líbil. Díky únosu jsem posunula své cestovatelské hranice. 

Brzy jsem dokonce jela do Rožnova na tábor.

Hlavním lákadlem Rožnova pod Radhoštěm je Valašské muzeum v přírodě. Skanzen má tři části, Dřevěné městečko, Mlýnskou dolinu a Valašskou dědinu, ta je největší a nejhezčí. V každé části jsem byla alespoň dvakrát. 

Co dalšího vidět v Rožnově? Jurkovičovu rozhlednu. Je jak z pohádky! 

Valašské muzeum v přírodě, archivní foto

Tentokrát jsme tradiční turistické cíle minuli. Za to jsme navštívili Rožnovský pivovar, konkrétně tamější restauraci. Vegetariáni mají chudý výběr. Dala jsem si brynzové halušky, špek jsem hromadila na kraji talíře. Restaurace je hezká a prostorná. I když byla plná, nepřipadalo mi, že by v ní byl nadměrný hluk. Manžel si objednal degustační prkénko s pěti rožnovskými pivy. 

Netajím se, že pár let ostatním s chutí ucucávám pivo. V malinkém množství jsem degustovala všechna. Nejvíc mě oslovil Rahošť, čímž se potvrdilo, že jsem na jedenáctky. (Takový Kozel z tanku, hmmm!) Vedle restaurace jsou pivní lázně, pro milovníky piva je to asi parádní relax.  

Když je řeč o podnicích, zmíním ještě kavárnu Vespa. Připravují výběrovou kávu jak na bázi espressa, tak filtrovanou. Prostředí je útulné, i když dost maličké. Jako náročný kafař mohu říct, že vás Vespa nezklame. Na českého hořkého turka však běžte někam jinam. 

Ubytování jsme byli v hotelu Koruna. Doporučuji ho všem nenáročným turistům. Pokoj měl vlastní sociální zařízení a byla v něm televize a lednice. Restauraci nemůžu hodnotit, nic jsme tam nejedli. Za poplatek mohou do hotelu psi. Eliška měla původně jet s námi. Kvůli nepříznivé předpovědi počasí zůstala u babičky. 

Kam vyrazit na hory? Jak z názvu města vyplývá, nejblíž je Radhošť. Po ruce je i Velký Javorník. Můj původní plán byl zdolat oba tyto vrcholy. V sobotu jsme měli přijet vlakem do Frenštátu pod Radhoštěm a přes Radhošť dojít pěšky do Rožnova. Další den jsme se měli vrátit přes Velký Javorník. Jak se ovšem ukázalo, vyšli jsme z kondice, a tak je dobře, že se naše plány změnily a první den jsme strávili v Luhačovicích

Jelikož jsme měli auto, túra musela být okružní. Zaparkovali jsme v Trojanovicích. 
Na Radhošti je kaple Sv. Cyrila a Metoděje, na trase pak socha Radegasta. Pustevny jsou lákadlo i pro nehoraly, nachází se tam třeba stezka Valaška, o níž jsem se v roce 2021 zmiňovala v článku Dovolená za humny


Z Pusteven do Trojanovic se dá jet na vypůjčené koloběžce. To nás s mužem docela lákalo, ale bohužel ještě nezačala sezona. V létě to určitě napravíme. 

Kája


P. S. Kdyby vás článek nalákal do Beskyd, můžeme dát někde rande. ;) 

Komentáře

  1. Rožnov mám moc ráda, jednu dobu jsem sem jezdila za příbuznými docela často. Ráda vzpomínám hlavně na skanzen. A tip na příští zimu: když je sníh, tak na Radhošti půjčují místo koloběžek "sněhoběžky" :)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Všem děkuji za komentáře. Nebojte se rozepsat.