Matcha není jediný zelený čaj, zkuste i jiné

„Pijte Matchu, budete zdraví, krásní, chytří, štíhlí..." křičí na nás reklamy ze všech stran. Z každodenního pití čaje Matcha se stal trend. Kdo chce jít s dobou, má doma zásobu zeleného prášku, dvakrát denně ho popíjí, i když mu třeba úplně nechutné a na sdílí na sociálních sítích, jak je to super a jak by „Matcha tea" měli pít úplně všichni. Matcha móda postihla i jedince, kterým jinak čajová kultura nic neříká. Přitom jsou skvělé všechny čaje!



Matcha: zdravý žabinec

Matcha je zelený čaj z Japonska. Listy tohoto čaje se melou na drobný prášek. V článcích o Matchi se dočtete, že přesný postup výroby je tajemství. To ovšem není nic divného, co by se týkalo jen Matchi. Každý výrobce čaje si své postupy nechává pro sebe, stejně tak jako nikde nenajdete přesný recept na Kofolu nebo Marlenku. Tradičně se Matcha připravuje v misce chavan, rozmíchává se metličkou zvanou chasen. Barbarsky ji lze připravit také pomocí lžičky nebo shakeru. 



Vliv čaje na zdraví 

Každá reklama na Matchu obsahuje výčet skvělých vlastností tohoto čaje. Skoro to vypadá, že vám lok Matchi dokáže obrátit život naruby - samozřejmě k lepšímu. Skutečnost je taková, že kladný vliv na zdraví mají všechny čaje. Stačí si koupit nějaký kvalitnější, o účincích levných čajů ze supermarketu bych si dovolila pochybovat, a to ani nemluvíme o riziku, že můžete natrefit na čaj plný pesticidů. Tím se ovšem dostávám jinam, než jsem chtěla. Takže... jaké má čaj účinky na naše tělo? 

  • Čaj obsahuje vitamin B1, zelený čaj navíc také vitamin C, imunitní systéme, raduj se! 
  • Všechny druhy čaje snižují cholesterol. Pro zajímavost - podle knihy Rádce milovníka čaje v tomto vede Pu-Er a oolong, nikoliv tolik opěvovaná Matcha. 
  • Díky obsaženému fluoridu čaje zabraňují vzniku zubního kazu. 
  • Čaj má také antibakteriální a antioxidační účinky. Dokonce snad snižuje riziko rakoviny. 
  • Pití čaje urychluje metabolismus a podporuje trávení. 

Kofein v čaji? Blbost! 

V jednom článku, který podporoval Matchu, padla také věta o tom, že má povzbuzující účinky, přestože na rozdíl od kávy neobsahuje kofein. To je ovšem lež. Čaje kofein obsahují, byť se lidé mýlně domnívají, že zdrojem povzbuzení je tein. Milí zlatí, čaj obsahuje kofein. Nejsem chemik, abych vám to vysvětlila podrobně, jestli vás to zajímá víc, strýček Gůgl vám to vysvětlí. Ve zkratce je to tak, že kofein v čaji vypadá trochu jinak než v kávě, a tak se kdysi myslelo, že je to jiná látka. Nazvali ji tein. Pojem se dodnes občas používá, i když se už dávno ví, že je to jen kofein v převleku. 



Ochutnejte i další zelené čaje 

Teď už víte, že můžete pít i jiné čaje než Matchu, a přesto budete zdraví a krásní. Nevíte, jaký ochutnat? Tady jsou mé oblíbené:

Japonské - chuťově jsou blízké s Matchou           
  • Sencha  
  • Kukicha 
  • Bancha 
Čínské 
  • Dračí studna (lung ching) 
  • Dračí oči (tai mu long zhu)
  • Zelená opice (Lü Mao Hou)


Ne kovovým vajíčkům! 

Nevíte, jak si kvalitní sypaný čaj připravit? Nejlepší je mít správné čajové nádobí, ale dokud nepodlehnete kouzlu čajové kultury, je to zbytečně vysoká investice. Kupte si raději bambusové sítko, vyjde vás kolem padesáti korun. Pak už jen popadněte dva hrnky - do jednoho dejte čaj, zalijte ho, vylouhujte dle návodu a pak přelijte skrz sítko do druhého hrnku. Možná namítáte, že máte doma čajítko, se kterým je příprava jednodušší. Vyhoďte ho! Čaj by neměl přijít do kontaktu s kovem, navíc potřebuje prostor, aby se rozvinul a vydal ze sebe to nejlepší. 


Kde kupovat čaje? 

Hlavně ne v supermarketu, prosím. 

Nejdostupnější jsou čaje z Oxalis, najdete ho snad v každém obchodním centru. Čajomilci proti němu trochu protestují, já si myslím, že to zase takový hřích není, ozvlášť kupujete-li neochucené čaje. Ty totiž na rozdíl od ochucených směsí skladují v neprůhledných nádobách. Ceny nejsou nijak závratné. 

Další možností je nákup v čajovnách, třeba od Spolku milců čaje. Dobrá čajovna u mne vede. Láska na celý život, no... 😇 Dobré zkušenosti mám také s e-shopy Čaj.cz, ManuTea a Tea Mountain.  


...



Čaje jsou neodmyslitelná součást mého života. Měli byste zájem o další článek o nich? 

Co jsem už o čajích napsala: 
Použitá literatura: 
  • James Norwood Pratt a Diana Rosen, Rádce milovníka čaje, nakl. Pragma, ISBN 80-7205-672-7

Kája



Komentáře

  1. Káji, já a čaj nejsme moc dobří přátelé, nepiju ho skoro vůbec, ale možná tě potěší, že matcha mi teda vůbec nechutná! Taky jsem chtěla zkusit onen trend, když to začalo a jeden pokus stačil.

    Nicméně, dozvěděla jsem se v článku spoustu zajímavých a nových informací, ale přesto mám u tebe radši články jiné (třeba ze života), ale to je čistě můj názor :)

    Jinak Oxalis znám, doma máme hned několik jejich čajů i čajové konvičky, ale to díky příteli, ten je na tom s čajem podobně jako ty :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pozdravuj přítele! :D
      A neboj, je léto, článku ze života bude hromada. Podnikám tolik výletů, že skoro ani nestíhám zveřejňovat. Konečně zase budou články vycházet v pondělí i v pátek!

      Vymazat
  2. Zajímavé, že mi v Oxalisu jako nejlepší doporučili kovové sítko, ale aspoň měli pravdu v tom, že vydrží opravdu dlouho (např. oproti kovovému vajíčku).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bambusové sítko sice nevydrží tak dlouho, ale když se k němu chováš slušně, tak nějaký rok poslouží. A vůbec to není drahá investice.

      Vymazat
  3. Čaje pravidelně nepiju, ale nevadí mi. Jednou jsem byla v čajovně a zkusila jsem úplně nový, pro mě neznámý. Super zkoušet nové věci :). Krásné prostředí, pěkná konvička, sezení na vyhřívané zemi, jůů:)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Všem děkuji za komentáře. Nebojte se rozepsat.