Vídeň 2024 1/2: Od nádherných motýlků do špinavého domu

Cestování je fajn způsob, jak uniknout před běžnými starostmi. A to doslova. Pod tlakem povinností jsem proto naplánovala útěk do Vídně.  Výlet s odstupem hodnotím pozitivně, byly ovšem chvíle, kdy jsem litovala, že jsem někam vyrazila. Náladu mi kromě počasí kazilo i příšerné ubytování. 



Odpočívat budu v autobuse! 

Květen byl náročný měsíc. V jeden den se sešla obrovská školní akce s koncertem orchestru. Nevěděla jsem, kam dřív skočit. Večer jsem padala únavou a ráno se mi vůbec nechtělo vstávat. Říkali mi, že jsem blázen, když po tom všem chci trajdat po Vídni. Já jsem to viděla jinak. Konečně oddechnu! A že mám málo spánku? No co, odpočívat budu v autobuse! 

Koncert končil před desátou. Do postele jsem se dostala v jedenáct. Asi se shodneme, že vzhledem k budíčku ve čtvrt na šest to není zrovna ideální čas pro večerku. S obecnou vyčerpaností bylo vstávání opravdu lahůdka. Jak jsem předpokládala, v autobuse jsem ihned vypnula. Z cesty si vůbec skoro nic nepamatuju. V Brně jsem vystupovala vyspaná do růžova. 

Přestoupili jsme na vlak. Za Vídní pokračoval do Budapešti. Mamka si neodpustila narážky na můj výlet ,,do Vídně" v roce 2018. Hlavně ať nezaspíme a neprobudíme se v Maďarsku! Ke spánku už nedošlo, četli jsme si a užívali si vlakové občerstvení. Tvarohovému koláči z RegioJetu nikdy neodolám.


Ich möchte zuerst Kaffee!

Po jídle přišla obrovská chuť na kávu. Na rozdíl od koláčů jsme tu vlakovou ale neriskovali. Jsme nároční pijani, hned tak něco neoceníme. Místo pití kávy ve vlaku jsme radši brouzdali internetem a hledali sympatickou kavárnu ve Vídni.  Vyvolená se nacházela kousek od Votivního kostelu Božského spasitele

Co zas ve Vídni, tam jsi byla storkát, slyšela jsem před výletem. A vidíte, stačilo vystoupit z metra a už jsem viděla kostel, který jsem předtím neznala. Dosud neviděných věcí bylo více. Ve velkých městech je stále co objevovat. 

votivní kostel vídeň
Votivní kostel Vídeň

The Pelican Coffee Company
Já v The Pelican Coffee Company

Zmokli jsme

Povzbuzení kávou jsme se vypravili do second handu a do obchodu s Legem. Sestavili jsme tam pár figurek. Mezitím začalo pršet, čímž jsme se bohužel nenechali odradit. Roztáhli jsme deštníky a vykročili do víru velkoměsta. Pár vteřin na to se průměrný dešť proměnil v totální průtrž mračen. Když jsme našli útočiště ve vchodu zavřené kavárny, ke kapkám se přidaly i kroupy. Měli jsme úplně promočené nohy. 

Trochu jsem litovala, že jsme vůbec vyrazili na výlet! Prosadila jsem myšlenku jet se ubytovat, trochu se usušit a zlepšit si náladu. Rozhodnutí ovšem brzo vzalo za své. Přestupovali jsme poblíž Hofburgu, kde se mimo jiné nachází motýlí dům. Cestu na ubytování jsme zatím odložili a šli jsme obdivovat krásu motýlů.

Před prohlídkou jsme se převlékli. Náhradní boty jsme bohužel neměli, ale i suché oblečení znamenalo úlevu. U motýlů bylo navíc teplo. Zlepšila se mi tam nálada.



Šetřit za ubytování se nevyplácí!

Po motýlech jsme šli ještě do Prateru, ale o tom budu mluvit příště. Večer jsme při vší slávě dorazili na ubytování. Našla jsem ho přes Booking. Hleděla jsem především na cenu. Chyba! Bylo to tam nechutně špinavé. Večer mi to ještě tak zlé nepřipadalo, byla jsem ráda že jsme v suchu a že mám kde spát. Ráno jsem to nesla mnohem hůř. Doslova jsme prchali pryč! 

Kdybychom chtěli být ve Vídni déle než jednu noc, určitě bychom se stěhovali. 
Příště si radši zaplatím hotel se snídaní!

Kája

Druhá část výletu: 


Vídeň: 


Komentáře

  1. Byl jsem ve Vídni třikrát. Vždycky to bylo cestou někam jinam nebo odněkud. Jednou z toho jsem přespával v hostelu, jednou jsem měl půlden na prohlídku města. Pokaždé si říkám, že bych si měl naplánovat delší výlet.

    OdpovědětVymazat
  2. Vo Viedni som párkrát bola, ale ešte som tam nikdy nespala :-)

    OdpovědětVymazat
  3. No, myslím si, že RJ je na tom s kávou ještě dobře, oproti jiným "kavárnám", kde dělají kávu z kapslí. Dokonce jsem to viděl i ve vlaku ČD. :)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Všem děkuji za komentáře. Nebojte se rozepsat.