ZOO v Ústí nad Labem (školní výprava)

Rozšířila jsem svou sbírku navštívených zoo: 25. 6. jsem se třídou byla v Ústí nad Labem. I když bylo horko, měli jsme štěstí, většina zvířat se nám ochotně ukázala. Zklamala nás pouze jedna věc, ale byla to spíše naše vina, protože jsme se předem dostatečně neinformovali. Pojďte si přečíst, jaká je ústecká zoo a jak jsme si výlet užili.




Vymyslet, kam svou třídu vezmu, byl docela těžký úkol. Neznám dostatenčně ani Prahu, natož abych věděla, co pěkného se nachází v jejím okolí. A tak jsem nakonec šla do školní klasiky. Když jsem to sdělovala svým kamarádům, ptali se, jestli myslím zoologickou zahradu v Praze. Haha. Pražská zoo by přece nebyl žádný výlet, cestovali bychom jen cca čtvrt hodiny městskou dopravou. Navíc tam už celá třída byla nejméně milionkrát.


Cesta

Jeli jsme vlakem. Rozhodla jsem se tak především z finančních důvodů (a taky proto, že mám vlaky radši). Vzhledem k tomu, že naše třída jela samostatně, by se nám autobus vůbec nevyplatil. V očích kolegyň jsme byly odvážné. Zpětně si taky říkám, že to byla nerozvažná odvaha.

Vyjížděli jsme s hlavního nádraží, cesta trvala hodinu a osm minut. Obsadili jsme čtyři kupé (pět dětí chybělo). Vystupovali jsme na hlavním nádraží v Ústí nad Labem. Cesta k zoo nám trvala zhruba půl hodiny. Zpátky jsme trasu zvládli za dvacet minut, už jsem neváhala a šla na jistotu.



ZOO

Až půjdete do ústecké ZOO, připravte se, že budete hodně šlapat do kopce. Je umístěna na svahu Mariánské skály a při procházení to jde dost poznat. Podle Wikipedie Ústecká zoo chová 228 druhů zvířat.


Vstupné a otevírací doba 

V hlavní sezoně je otevřeno od devíti do sedmi, s tím, že pokladna a pavilony zavírají už v šest.
Vstup pro dospělého stojí 120 korun, pro děti přesně polovinu. Pedagogický doprovod má vstup samozřejmě zdarma, pokud tedy na něj připadá alespoň deset dětí. U vstupu mě trochu překvapilo, že tam nebyly žádné turnikety, jak jsem zvyklá z jiných zoologických. Asi myslím příliš moderně. 



Zvířata 

Jak už jsem naznačila, měli jsme štěstí, většina zvířat se nám ukázala. Hned za vstupem jsme dlouho sledovali tuleně, kousek dál pak tučňáky. Líbily se nám všelijaké opice a rozplývali se nad pandami červenými - toto považuji za skutečné štěstí, většinou se přede mnou někde schovávají. Co mě zklamalo, byl průchozí výběh s lemury. Ano, měla jsem být svědomitější a najít si na internetu, že mimo hlavní prázdniny se mezi lemury chodí pouze  víkendech. Škoda, těšila jsem se na ně.


Hodnocení zoo 

Líbí se mi prostředí zoo. Je "prostorné"- vzhledem k počtu zvířat rozlehlé, výběhy nejsou hustě u sebe. S nikým jsme se necpali. Stav některých výběhů mě ovšem neoslovil. Také jsem si připadala poněkud zmatená ze spletitých cestiček, ale to možná jen proto, že jsem toto ZOO ještě neznala. Celkově na mě zapůsobilo kladně, i když na jiné ZOO nemá.


Školní výlet  

Dovolte mi ještě pár slov ke zhodnocení školního výletu. Cítím to podobně jako se školou v přírodě
V průběhu to bylo náročné, svěřenci mě moc neposlouchali. Ve vlaku jsem kvůli nim měla konflikt s průvodčím a nějaká spolucestující se mě dokonce ptala, jestli jsme ze speciální školy... 

Špatné vzpomníky jsem naštěstí jakž takž vytěsnila, zůstává mi jen krásný pocit z toho, že jsme společně někam vyrazili. Určitě to znáte ze svých školních let, výlety byly vždycky super, i když se třeba jednalo o nudnou exkurzi. Takže: Byl to náročný, ale zároveň krásný den. 

Příští rok bude mít moje třída jinou paní učitelku. Já se stěhuju zpátky na Moravu. 
Snad se budou mít dobře... zlatíčka. 



Kája

Komentáře

  1. Určitě to byl super výlet :). To jsi jela jen ty, nebo ještě nějaká jiná p. učitelka? Kolik jsi měla ve třídě dětí? ZOO se mi nejvíce líbila tady u nás v nedaleké Jihlavě a pak taky ve Zlíně <3. A v Praze samozřejmě taky. Ale myslím, že Jihlavu nic nepředčí. Tam už to znám a je to takové menší, útulnější, prostě super. Škoda, že musíš opustit svou třídu :(. Ale učitelka budeš, ne?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jela jsem já, paní asistentka a 21 raubířů z naší třídy. :D
      Nebudu učitelka... :-/

      Vymazat

Okomentovat

Všem děkuji za komentáře. Nebojte se rozepsat.